Ce isi doresc managerii pe fondul crizei?

Miercuri, 13 Mai 2009, ora 21:47
1538 citiri
Ce isi doresc managerii pe fondul crizei?
Foto: Human Value International

Aproape toate domeniile economice sunt afectate de prezenta criza financiara, care in mod firesc isi pune amprenta si asupra Resurselor Umane.

In ultimii cativa ani Romania a inregistrat o crestere economica accelerata care s-a reflectat si pe piata fortei de munca si in sectorul Resurselor Umane.

Orice schimbare in economie afecteaza aproape imediat si piata fortei de munca. Si de aici si legatura intre criza si efectele pe care aceasta le are pe piata fortei de munca.

Acesta este de fapt si scopul pe care ni-l propunem prin prezentul articol - acela de a reflecta schimbarile survenite pe piata fortei de munca in ultimele cateva luni ca urmare a crizei financiare pe care o traversam cu totii, punand accent pe schimbarile survenite la nivel managerial.

Compania noastra, Human Value International este o companie de executive si key personnel search. Avand in vedere statutul nostru de consultanti ne aflam intr-o relatie directa cu piata fortei de munca si tendintele acesteia. Avem de a face cu manageri din doua perspective: pot fi clientii nostri dar in acelasi timp pot fi si potentiali candidati pentru oportunitatile pe care le avem la un moment dat.

Rolurile candidat client se schimba

Tinand cont de faptul ca relatia cu clientii si candidatii nostri este una de lunga durata, este firesc ca la un moment dat aceste roluri sa se schimbe.

De exemplu este posibil ca unul dintre managerii pe care la un moment i-am intalnit in calitate de potentiali candidati, sa ne devina ulterior client solicitandu-ne serviciile pentru gasirea candidatului potrivit pentru o noua oportunitate, lucru care se poate intampla chiar si la 2 sau 3 ani dupa prima noastra intalnire.

Coachingul profesional este foarte popular in ultima perioada, insa uneori managerii intampina dificultati in gasirea persoanei potrivite cu care sa discute despre planurile lor viitoare legate de cariera precum si despre diverse aspecte legate de politicile si strategiile de Resurse Umane.

Consultantii nostri, de formatie psihologi, pot asista orice manager in luarea unor anumite decizii in legatura cu propria lor cariera precum si in orice problema in vederea stabilirii strategiei de Resurse Umane a unei companii. Suntem deschisi si specializati in consultanta privind dezvoltarea carierei si atingerea oricaror obiective in acest sens.

Sursa noastra reala de informatii o reprezinta chiar candidatii pe care ii identificam si cu care ne intalnim, iar acestia sunt deschisi in a ne oferi informatii deoarece constientizeaza faptul ca ii putem ajuta sa solutioneze orice problema.

Semnele prevestitoare ale crizei

De fapt am reusit sa identificam semnele prevestitoare ale crizei cu mult inainte ca acestea sa devina evidente.

In ultimii ani in Romania, comparativ cu celelalte tari din Europa Centrala s-a inregistrat o crestere salariala accelerata care s-a reflectat si in noile cerinte ale managerilor. In unele domenii de activitate lipsa acuta de personal competent si calificat a determinat cresteri salariale spectaculoase.

Pana recent cerintele unui manager competent constau in salarii mai mari, mai multe beneficii si o avansare mult mai rapida pe scara ierarhica. Potentialii candidati pentru un post de conducere erau mult mai usor tentati sa ia parte la un interviu, si o schimbare a locului de munca implica negocieri serioase in ceea ce priveste latura financiara. Isi doreau posturi cheie, cu mai multe provocari si un grad mai mare de responsabilitate.

Nici nu intra in discutie posibilitatea de a astepta cativa ani bun pentru avansarea pe scara ierahica. Si totusi lucrurile s-au mai schimbat iar piata fortei de munca tinde sa se linisteasca in actualele conditii.

Momentul schimbarii pentru manageri

In ultima vreme ne-am inalnit cu multi manageri, potentiali candidati care tind sa isi reconsidere posibilitatile legate de cariera sau care deja au hotarat ca este momentul unei schimbari.

Principalul motiv de plecare este indirect legat de criza financiara, care a determinat schimbari in structura diverselor companii. In unele cazuri s-a schimbat structura actionariatului, de exemplu o companie cu capital roman si strain a devenit o companie 100% romaneasca sau invers si asemenea schimbari sau orice alte schimbari de ordin strategic, in mod firesc au afectat si managementul organizatiei.

In unele cazuri managerul a fost cel care a luat decizia de a pleca, insa de cele mai multe ori i s-a cerut sa plece. Si in mod firec schimbarile la nivel de top management au determinat in egala masura si schimbari la nivel de middle- management.

Exista un grad de ingrijorare in legatura cu evolutiile viitoare atat din partea companiilor cat si din partea angajatilor. Insa principala caracteristica a pietei la momentul actual este prudenta. Managerii sunt din ce in ce mai strans legati de actualul loc de munca si doar in conditii exceptionale mai accepta schimbarea. In mare parte sunt constienti ca orice ajustare in legatura cu costurile incepe de la nivel operational. Desi nu se constata o scadere a salariilor, managerii isi asuma din ce in ce mai multe responsabilitati si sarcini.

Managerii sunt inca dispusi sa participe la genul de intalniri pe care il practicam si asta pentru ca au nevoie de informatii despre tendintele pietei si ajutor in ceea ce priveste evolutiile viitoare ale carierei lor. Sunt constienti ca o companie de consultanta in domeniul Resurselor Umane detine informatii pretioase in acest sens, obtinute atat in urma intalnirilor directe cu candidatii cat si ca urmare a efectuarii unor ample studii de piata. Managerii au nevoie de solutii optime dar nu foarte riscante si care sa nu le pericliteze pe viitor cariera.

Tendinta spre schimbare catre domenii sigure

De fapt asta este si tendinta generala- schimbare dar catre domenii sigure. Nici nu incape in discutie un domeniu riscant chiar daca este vorba despre o pozitie foarte bine clasata, Deci in loc de avansare rapida pe scara ierarhica se prefera evolutia mai inceata dar care implica siguranta. Si astfel oamenii au devenit mai rabdatori in ceea ce priveste dezvoltarea carierei.

Sunt preferate companiile mari solide din punct de vedere financiar si in asemenea conditii un manager accepta schimbarea chiar daca oferta financiara este de cele mai multe ori egala cu ceea ce castiga in prezent. Bineinteles ca inca nu accepta un pachet salarial mai mic, dar unul cel putin egal este satisfacator atata vreme cat au siguranta pe termen lung.

Pe langa asteptarile salariale, din ce in ce mai multi manageri solicita si garantii ca nu isi vor pierde locul de munca in viitorul apropiat. Nu rare sunt cazurile cand propun un contract de munca pe o perioada determinata de 2 ani tocmai din cauza acestei nevoi de siguranta.

Sigur ca de cele mai multe ori atat companiile cat si viitorii angajati sunt dispusi la diverse compromisuri, adaugand de exemplu anumite exceptii in contractiele standard. Un contract este incheiat pentru o perioada fixa de 2 ani insa acesta poate fi reziliat in cazul in care managerul nu confirma.

Solicitarea unor asemenea garantii este normala in contextul actual. Si astfel daca in perioada anterioara ambele parti se concentrau pe negocierile cu privire la aspectele financiare si evolutia profesionala, acum accentul cade pe garantii si stabilitate.

Cariera rapida in sectoare riscante

Se contureaza insa si o alta categorie de manageri, cei care incearca sa profite de aceste vremuri tulburi si sa isi construiasca rapid o cariera chiar si intr-un sector riscant. Sunt de fapt simpli pariori care spera ca asemenea decizie le va aduce un beneficiu pe termen lung.

In calitate de consultanti suntem responsabili pentru deciziile adopate de candidatii nostri, astfel incat intr-o asemenea situatie cand o persoana intentioneaza sa faca o mutare riscanta, efectuam o analiza tip SWOT care poate sprijini sau respinge o asemenea alegere.

Scopul nostru este de a gasi candidatul potrivit pentru compania care ne este client astfel incat ambele parti sa castige.

Companiile care sunt solide din punct de vedere financiar incearca sa se foloseasca de aceasta perioada pentru expansiune, achizitionand alte companii aflate in impas. Managerii din cadrul unor asemenea companii se simt mult mai in siguranta. Nu sunt dispusi la schimbari din punct de vedere al carierei si sunt chiar ezitanti cand le propunem intalniri pe aceasta tema. Si tot in aceasta categorie de manageri se incadreaza si cei care nu si-au schimbat semnificativ cerintele din punct de vedere al pachetelor de recompensare.

Ceea ce trebuie subliniat din punct de vedere al unei organizatii este ca pastrarea managerilor buni si eficienti este vitala. Trebuie evitate cu desavarsire situatiile in care un manager isi pierde increderea in capacitatea organizatiei in care lucreaza, pentru ca astfel din inabordabil devine disponibil la schimbare in cazul in care nu i se ofera garantii si stabilitate.

Astfel, devine foarte important ca actionarul, patronul sau managementul de top sa isi intensifice eforturile de a crea un climat de siguranta care sa determine un mai mare angajament din partea celor ce ocupa pozitii manageriale indiferent daca vorbim de top sau de middle management.

Manageri implicati in procesul de luare a deciziilor

De aceea in acest moment diverse programe si strategii pentru angajatii cheie sunt esentiale pentru o companie. Managerii ar trebui implicati in procesul de luare a deciziilor, ar trebui sa se simta membri cu drepturi depline ai echipei de condudere.

Creativitatea, flexibilitatea si eficientizarea ar putea oferi solutii pentru iesirea din criza. Astfel, managerii pot participa la evenimente interne in cadrul companiei si unele sesiuni de brainstorming s-ar putea dovedi eficiente in conditii de criza. In loc de schimbari majore, miscari interne si o repozitionare la nivel managerial este mult mai prolifica.

Valorile umane din cadrul unei organizatii ar trebui evaluate cu cel mai mare grad de responsabilitare pentru a redefini strategia de personal. S-a dovedit mult mai utila schimbarea in interiorul unei organizatii decat angajarea unui nou manager, lucru care uneori este practic imposibil din cauza necesitatii de a reduce consturile.

In alte situatii s-a dovedit eficienta unirea responsabilitatilor in cadrul unei singure pozitii, astfel incat se evita diminuarea salariului ceea ce cu siguranta este suficient de motivant pentru un manager.

Cum motivam managerii?

Totusi un manager trebuie motivat pentru a ramane in functie si este evident ca fara un manager loial nicio companie nu poate sa supravietuiasca. Avand in vedere ca aproape toate companiile si-au revizuit bugetele pentru 2009 si au diminuat cheltuielile legate de training-uri, team-building-uri si orice alte activitati in legatura cu personalul motivarea si tehnicile prin care se poate obtine aceasta trebuie analizate cu grija.

O alternativa poate fi implicarea managerilor in procesul de a gasi solutii pentru iesirea din impas. In plus managerii ar trebui informati corect in legatura cu toate aspectele relevante legate de afacere pentru ca astfel se simt implicati si li se creeaza sentimentul de stabilitate si siguranta.

Pe baza unor estimari bine fundamentate se poate afirma ca reconsiderarea functiilor si a responsabilitatilor aferente acestora s-ar putea dovedi solutii salvatoare. Si toate partile ar avea de castigat. Managerul primeste o functie motivanta iar compania scapa de grija fluctuatiilor de personal si se poate concentra asupra dezvoltarii sau repozitionarii afacerii.

Ca o concluzie trebuie subliniat ca desi fluctuatia de personal s-a mai diminuat in ultima perioada, companiile trebuie sa se axeze pe retentia personalului existent care si-a dovedit eficienta.

In ceea ce priveste candidatii, acestia trebuie sa isi demonstreze gradul de profesionalism in cazul in care doresc sa isi schimbe locul de munca, insa in acelasi timp trebuie sa aiba mare grija in alegerea pe care o fac. In calitate de consultant in domeniul resurselor umane, incercam sa oferim ambelor parti solutii viabile prin care sa poata fi atinse obiectivele dorite.

Petra Votisky

Country Manager

Articol oferit de Human Value International

www.humanvalue.eu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
#cerinte manageri criza, #joburi criza economica, #oferte joburi criza , #anunturi