Ce trebuie sa faci ca sa nu fii dat afara cand firma are probleme

Sambata, 08 Noiembrie 2008, ora 11:14
2852 citiri
Ce trebuie sa faci ca sa nu fii dat afara cand firma are probleme

Compania la care lucrezi are cu siguranta o strategie de supravietuire pentru situatiile in care s-ar vedea nevoita sa isi restranga activitatea. Tu esti sigur ca stii ce trebuie sa faci pentru a ramane in continuare pe lista angajatilor?

In conditiile actuale, in care criza economica si financiara mondiala are efecte mai mult sau mai putin previzibile in cele mai ascunse colturi ale lumii, oricine ar trebui sa se gandeasca serios la faptul ca s-ar putea trezi somer, peste noapte.

Specialistii in resurse umane te invata ce trebuie sa faci pentru ca sa nu fii unul dintre zecile, sutele sau poate miile de angajati pe care firma ta ar putea decide sa ii concedieze la un moment dat.

Bineinteles ca nu depinde totul numai de tine. Dar asigura-te ca ai facut tot ceea ce ti-a stat in putinta ca sa nu ramai pe drumuri.

Informeaza-te in permanenta

In primul rand, inainte de a intra in panica, informeaza-te pe indelete. Afla de la colegi daca in alte departamente au inceput concedierile sau daca exista zvonuri lansate in acest sens.

Totodata, informeaza-te de pe net care este situatia reala a companiei, cat de mare este riscul ca ea sa sufere cutremure serioase din cauza crizei. Fii permanent la curent cu evolutiile din domeniul in care iti desfasori activitatea.

Citeste zilnic presa de specialitate pentru a intelege corect care este situatia. Sunt concedieri serioase la nivel national in zona in care activati? Se anunta falimente de pe o zi pe alta in randul firmelor concurente?

Nu este deloc extravaganta ideea de a-ti crea un Google alert cu numele directorului companiei tale sau al institutiei. Cu siguranta nu trebuie sa ratezi o informatie de care poate depinde intreaga ta cariera.

Dupa ce te pui la punct cu tot ce misca in jurul tau, trei sunt directiile principale in care trebuie sa si actionezi, potrivit expertilor de la Harvard Business.

Comporta-te ca un supravietuitor

Demonstreaza celor din jur ca ai incredere deplina in fortele tale si in viitorul carierei pe care ti-ai construit-o in cadrul companiei. Niciun sef nu pastreaza alaturi de el, in momente grele, angajati nesiguri, care tremura de teama ca vor fi concediati, demonstrand astfel ca stiu ei insisi ca nu sunt cei mai buni, ca nu sunt indispensabili.

Gandeste-te tot timpul la viitorul tau in cadrul firmei, la clientii pe care ii ai acum sau pe care i-ai putea avea. Fa din dorintele acestora prioritati pe agenda ta de lucru. Anticipeaza-le nevoile, propune-le idei proaspete, argumenteaza-ti directiile de actiune. Demonstreaza ca stii foarte bine ce ai de facut si poarta-te ca atare.

Implica-te si in activitati suplimentare, carora le-ai putea face fata conform pregatirii tale. Ofera-ti serviciile, nu astepta sa ti se ceara acest lucru!

Fii alaturi de seful tau in batalia pentru supravietuirea echipei

Indiferent care au fost relatiile tale cu superiorii in vremuri de "pace", in conditii de "razboi" trebuie sa strangeti randurile. Specialistii in resurse umane spun ca, pentru propriul lor bine, managerii aleg sa pastreze langa ei angajati loiali, care le sustin proiectele si ii incurajeaza in tot ceea ce fac.

Cei care carcotesc, care nu sunt seriosi, nici corecti sau onesti, care arata ca nu le pasa decat de propriul interes, vor fi primii dati afara. Si asta pentru simplul fapt ca in orice colectiv este nevoie de modele care sa se impuna in fata celorlalti si sa traga dupa ei echipa in directia cea buna.

Demonstreaza-ti loialitatea fata de companie

Informeaza-te in permanenta cu privire la bunul mers al companiei tale si afla care sunt cele mai recente informatii lansate pe piata cu privire la firmele concurente. Participa la intruniri, discutii, dezbateri, vino cu idei originale si noi proiecte, cu ajutorul carora compania ar putea fi reorganizata pe baze solide.

Este momentul ideal sa iesi in evidenta si, dimpotriva, cel mai prost pe care l-ai putea alege ca sa stai cuminte in banca ta.

Capcane in care poti cadea

Fii foarte atent la aparente. Expertii in cariere profesionale spun ca, in astfel de momente nu conteaza doar felul in care te comporti ci si cel in care arati. Pare stupid, dar nu este. O tinuta de profesionist impune respect si demonstreaza ca tratezi, la randul tau cu respect si seriozitate compania la care esti angajat.

Mare atentie! Oricat te-ai simti de indreptatit, amana o eventuala cerere de marire a salariului pana dupa trecerea "uraganului".

Aceasta pretentie este cea mai mare capcana in care cad angajatii mai putin abili, care, bazandu-se pe profesionalismul lor, considera ca un sef prins la ananghie este mai usor de presat sa acorde o marire de salariu. In majoritatea cazurilor, se intampla exact pe dos, cei mai multi dintre "profitorii de ocazie" ajungand in topul listelor cu disponibilizati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
#concedieri, #criza, #slujba, #disponibilizari, #loc munca , #anunturi