Limbile straine rare va majoreaza salariul

Joi, 04 Iunie 2009, ora 18:22
11044 citiri
Limbile straine rare va majoreaza salariul
Foto: Baltic Media

Vorbiti deja engleza sau franceza? Atunci este cazul sa invatati si poloneza, suedeza sau ebraica, de exemplu, iar salariul dumneavoastra s-ar putea majora cu circa 50 de procente.

Cunoasterea unei limbi straine mai putin utilizate in mod curent, in special a celor nordice sau slave, reprezinta un real avantaj in momentul angajarii, dar si daca aveti deja un loc de munca.

Potrivit specialistilor in resurse umane, nu numai ca o persoana care vorbeste o limba asa-zisa "exotica" isi poate gasi de lucru relativ usor, dar si salariile incep de la minimum 600 de euro pe luna.

Cu putin noroc, se pot castiga intre 1.500 - 2.000 de euro pe luna, fara sa aveti o functie de conducere sau coordonare.

La compania Wipro Technologies Romania, filiala locala a firmei de servicii IT indiene, un vorbitor de limba nordica poate primi un salariu cu 50 de procente mai mare fata de un cunoscator al limbii engleze.

"O persoana care vorbeste rusa primeste un bonus de 30% fata de salariul de baza, iar un vorbitor de germana poate primi un bonus de 25%", a spus Roxana Tesiu, director de resurse umane la Wipro, pentru Business Standard.

In cadrul companiei de outsourcing WNS Global Romania, cei care vorbesc o limba straina mai rara pot primi bonusuri de 10 - 20% din salariu, potrivit Gabrielei Zancu, directorul de resurse umane.

Cunoasterea limbii engleze este, inca, o conditie de baza pentru a fi angajat intr-o companie, mai ales daca ne referim la multinationale. O a doua limba straina, de obicei franceza, este un atuu clar si ridica salariul de entry-level la 500 de euro pe luna.

Potrivit specialistilor HR, candidatii care vorbesc o limba nordica, ebraica sau olandeza au mari sanse sa-si inceapa cariera cu un salariu minimum de 600 de euro/luna.

Evident, salariile variaza si in functie de ocupatie. De exemplu, pentru un programator care stie limba germana, salariul poate fi de 1.000 de euro pe luna, iar pentru un inginer, specializat intr-un anumit domeniu, venitul poate ajunge la 1.500 de euro pe luna, conform Mirelei Marinescu, director al departamentului de recrutare si selectare in cadrul grupului de servicii HR si relatii publice APT, citata de Ziarul Financiar.

In cazul persoanelor cu experienta, care aplica pentru un post de conducere, mai ales in domenii tehnice, salariul sare de 2.000 de euro/luna.

Avand in vedere ca sunt extrem de dificil de gasit, companiile apeland, de multe ori, la firme de head hunting, persoanele vorbitoare de suedeza, norvegiana, olandeza, slovaca, slovena, poloneza, greaca, ebraica, araba, rusa, turca sau portugheza sunt si cel mai bine platite.

De asemenea, se gasesc destul de greu si vorbitori fluenti de germana. Desi cunoscatori de italiana, spaniola, franceza si engleza sunt usor de gasit, acestia pot avea salarii relativ mari, mai ales daca sunt fluenti in doua dintre aceste limbi.

Cele mai multe posturi pentru poligloti se gasesc in companiile multinationale, firmele de outsourcing, firmele de traduceri, cele de IT si comunicatii, care lucreaza foarte mult cu societati internationale, hotelurile si editurile.

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#vorbitori limbi straine, #avantaje limbi straine, #crestere salarii poligloti , #anunturi