O atitudine negativa la job poate avea, uneori, efecte pozitive

Vineri, 08 Ianuarie 2010, ora 07:00
4046 citiri
O atitudine negativa la job poate avea, uneori, efecte pozitive

Atitudinea negativa manifestata de un angajat da, de obicei, mari batai de cap sefului iar lui ii aduce numai necazuri. Exista insa si situatii in care acest tip de atitudine are si efecte pozitive, mai precis atunci cand se intemeiaza pe deficiente reale si poate conduce la indreptarea unor greseli de organizare a activitatii.

Se stie ca un "Gica-contra" face de multe ori ca o echipa sa nu poata lucra cu eficienta maxima, efectele vazandu-se rapid in rezultatele obtinute. In acelasi timp, negativismul este contagios, nemultumitii aliindu-se unii cu altii foarte repede si incercand sa ii convinga si pe ceilalti ca lucrurile nu se desfasoara asa cum ar trebui.

Uneori insa, o asemenea atitudine scoate la iveala si aduce in dezbaterea membrilor echipei probleme grave, de fond, care trebuie cu adevarat solutionate cat mai rapid, sustin specialistii consultati de about.com.

De aceea, daca intuiesti ca esti si tu un "Gica-contra" la locul tau de munca, fii atent cum pui problema astfel incat sa obtii ceea ce vrei, adica schimbarea situatiei in bine.

Pentru asta, in primul rand trebuie sa spui cu voce tare, foarte clar, pe fata nu pe la colturi, ce te nemultumeste. Trebuie sa iti argumentezi punctul de vedere si sa adopti o atitudine constructiva, adica nu doar sa te plangi ca treburile nu merg bine ci sa incerci sa vii si cu propuneri de solutii.

Initiativa proprie, in astfel de situatii, este esentiala daca vrei ca seful sa inteleaga corect ca tu desconsideri activitatea lui sau a celorlalti colegi ci pur si simplu atragi atentia asupra unor aspecte care va impiedica sa va bucurati de succesul dorit.

Pe de alta parte insa, nu incerca sa repari ce nu s-a stricat inca. Daca esti genul de om care considera ca este singurul muritor capabil sa faca bine ceva, in timp ce toti ceilalti fac numai erori, atunci schimba-ti rapid modul de a fi.

Concentreaza-ti eforturile pe problemele cu adevarat reale, care pot fi rezolvate pentru a imbunatati situatia si lasa-i pe ceilalti sa faca ce au de facut, la randul lor.

Cele cinci cauze principale ale negativismului angajatilor

Un studiu realizat in companii din SUA si Canada, la cererea firmei Gang & Gang, pe 1.000 de angajati si 300 de persoane cu diverse functii de conducere, arata ca nemultumirile angajatilor care se reflecta in mod evident intr-o atitudine negativista la locul de munca pot fi clasificate in cinci mari categorii.

Pe primul loc se afla munca in exces, urmata de temerile ca managerii nu sunt capabili sa gestioneze cu succes afacerile respective.

O alta categorie de nemultumiri ale angajatilor se refera la temerile cu privire la viitor, printre care pastrarea slujbei pe termen lung sau valoarea pensiei.

In cea de a patra categorie de insatisfactii la locul de munca intra lipsa de competitivitate, plictiseala si resemnarea generate de rutina zilnica.

Cel putin la fel de serioase, daca nu chiar mai mult, sunt nemultumirile angajatilor legate de modul in care le este recunoscut si recompensat efortul depus, precum si cele referitoare la promovarea pe scara ierarhica.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#angajati nemultumiri, #atitudine negativa, #negarivism slujba , #anunturi