Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Provincia bate Capitala la numarul de angajari noi

Miercuri, 30 Iulie 2008, ora 10:37
1170 citiri
Provincia bate Capitala la numarul de angajari noi

Judetele din sud-estul si nord-vestul tarii iau fata Bucurestiului in ceea ce priveste planurile de incadrare in campul muncii a noilor salariati.

In ultimii ani si alte zone geografice s-au dezvoltat din punct de vedere economic, in afara Bucurestiului, astfel ca perspectivele de angajare sunt pe cale sa se schimbe, scrie Adevarul.

Daca pana nu demult, cele mai mari procente din punctul de vedere al cresterii numarului de angajati erau trecute in dreptul Capitalei, in prezent, lucrurile s-au schimbat. Judetele cu cele mai ridicate estimari ale incadrarii in munca in trimestrul trei al anului in curs sunt cele din sud-estul si nord-vestul tarii.

Agentii economici din partea de sud, printre care si cei din Bucuresti, nu mai sunt atat de doritori de forta noua de munca. Cele mai multe dintre afacerile dezvoltate in regiune au ajuns la un grad de maturitate, oportunitatile de extindere nu mai sunt atat de imbucuratoare, astfel ca investitorii se indreapta catre alte zone.

Regiunea de sud-est, in speta judetele Braila, Buzau, Constanta, Tulcea, Vrancea, va absorbi cel mai ridicat numar de angajati, in trimestrul trei al anului in curs, cu un procent de crestere estimat de 42%.

Evolutia poate fi pusa si pe seama intensificarii unor activitati sezoniere din unele zone. Angajatorii din regiunea nord-vest anticipeaza un trimestru prosper, cu oportunitati considerabile de crestere a locurilor de munca.

Previziunea neta de angajare pentru regiune este de +35%, inregistrand insa o scadere moderata de 7 puncte procentuale fata de trimestrul anterior.

In regiunea de sud, previziunea neta de angajare fiind de +30%, angajatorii se asteapta la un nivel masiv de angajari pe durata trimestrului trei din 2008.

Previziunea neta de angajare de +23% indica o crestere de doua puncte procentuale comparativ cu trimestrul anterior. O scadere semnificativa fata de nivelul previzionat al angajarilor din trimestrul doi s-a inregistrat si la nivelul Capitalei, dar si al judetului Ilfov.

Perspective slabe de angajare se intrevad in centrul tarii, insa zona cea mai saraca in oferte de noi locuri de munca va fi sud-vestul tarii.

Per ansamblu insa, la nivel mondial, Romania se afla printre tarile cu cele mai ridicate estimari in ceea ce priveste cresterea numarului de angajati.

Domeniul constructiilor reprezinta in continuare industria cu cea mai ridicata nevoie de forta de munca.

Recrutari masive de personal se vor face in constructii -50%, agricultura, vanatoare, silvicultura, pescuit -47%, finante, asigurari, servicii imobiliare si de afaceri -32%, industria prelucratoare -31%, comert -29%, arata un studiu Manpower.

Angajatorii au aratat ca nu sunt perspective de angajare in trimestrul urmator in sectoare precum energia electrica, gaze si apa. Prognoza mai indica faptul ca in industria extractiva si in domeniul HoReCa (hoteluri, restaurante, catering), angajatorii nu cred ca vor avea loc prea multe angajari.

Nevoia acuta de personal din domeniul constructiilor ii determina pe angajatorii romani sa apeleze tot mai des la forta de munca de peste granita.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#provincia, #Capitala, #angajari, #personal, #angajator , #anunturi