Ziare.com

Romania, locul cinci in UE, cu un somaj sub media europeana

de Ana Voicu
Marti, 24 Noiembrie 2009, ora 07:06

   

Romania, locul cinci in UE, cu un somaj sub media europeana
Romania ocupa locul 5 in Uniunea Europeana in ce priveste somajul, avand in luna septembrie o rata de 6,9%, sub media europeana de 9,2%, si niveluri de aproape 20% in Letonia si Spania.

In statele UE rata somajului a crescut cu 2,5% in septembrie 2009 fata de septembrie 2008, ajungand la 9,2%. Totalul somerilor a inregistrat o crestere cu 6 milioane ajungand la 22,1 milioane, adica aproximativ cat populatia Romaniei.

Potrivit raportului "Ocuparea fortei de munca in Europa" pentru anul 2009, somajul s-a dublat in ultimele 12 luni in Irlanda si Spania si s-a triplat in statele baltice, dar in Austria si Olanda a ramas scazut.

Conform raportului, criza actuala isi face simtite efectele pe pietele fortei de munca din UE, anuland in cea mai mare parte cresterea numarului de locuri de munca obtinuta dupa 2000.

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

Barbatii, tinerii, lucratorii cu nivel scazut de calificare si muncitorii cu contracte temporare sunt cei mai puternic loviti de scaderea ofertei de locuri de munca. Numarul locurilor de munca in UE a scazut cu peste 4 milioane de la inceputul crizei, chiar daca efectul a fost oarecum amortizat prin reducerea timpului de lucru si prin alte metode.

"Aceste masuri pe termen scurt, oricat de importante ar fi ele, nu sunt, singure, suficiente pentru asigurarea unei iesiri cu succes din criza. Politicile de ocupare a fortei de munca trebuie sa se concentreze pe pregatirea tranzitiei la o economie caracterizata prin emisii reduse de carbon", se arata in raport.

22% dintre europeni isi schimba jobul anual

In fiecare an, aproximativ 22% dintre lucratorii europeni isi schimba locul de munca. Acest dinamism nu se limiteaza la tari considerate in mod traditional "flexibile", cum sunt Marea Britanie sau Danemarca, ci priveste toate tarile UE, desi cifrele variaza de la 14% dintre lucratori in Grecia si 16% in Suedia, pana la peste 25% in Regatul Unit, Finlanda, Spania si Danemarca.

Cu toate acestea, nu toti lucratorii beneficiaza in mod egal de pe urma acestei tendinte pozitive. Cu toate ca numarul somerilor pe termen lung a scazut incepand cu anii '90, aceasta problema ramane serioasa. In ultimii ani, aproape 45% din perioadele de somaj au durat peste un an in UE, fata de numai 10% in Statele Unite.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1399 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

cum prinde la papagali...

in timp ce in tarile civilizate cifra se refera la populatia dezocupata.in tara prostirii fara de moarte se numara doar cei in somaj la plata sau cei ce declara ca sunt in cautarea unui loc de munca(sanchi!)...asa ca daca lom in considerare ca pop.rurala in ro reprezinta 41% din total iar din ei contribuabili sunt sub 10% plus populatia bruneta ,plus apox 5 mil."straini"care trimit ce vor ,cand vor si daca vor si nu direct in buget ajungem la o pop.care nu contribuie la plata asig.soc de peste 50% din pop.activa.NU MAI INGHITITI TOATE PROSTIILE ,CA ASA AM AJUNS CONTEMPORANI CU DISTRUGEREA ROMANIEI....PREA MUTI PROSTI INGHESUITI IN PREA PUTINI KM PATRATI DE TARA,FOSTA A NOASTRA.

 

fugiti...

ca vin peste noi irlandezii, spaniolii, britanicii si cei din tarile nordice.
vin sa lucreze aici ca e rost de locuri de munca si de salarii bune
:))

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor