Romanii nu se inghesuie la munca sezoniera

Vineri, 18 Iulie 2008, ora 11:28
1452 citiri
Romanii nu se inghesuie la munca sezoniera

Munca sezoniera tinde sa dispara in anumite industrii de pe piata locala, cum sunt constructiile si piata HORECA (Hotel, Restaurant, Catering), unde, pe fondul lipsei acute de personal, a disponibiliza temporar forta de munca inseamna a o pierde.

Companiile sunt fortate sa-si plateasca personalul si pe parcursul perioadelor fara activitate pentru a-i folosi in sezonul urmator.

Munca temporara tinde, in schimb, sa se extinda si la nivel corporate, unde firmele prefera organizarea activitatii pe proiecte si angajarea personalului pentru perioade delimitate, anunta Business Standard.

Numarul muncitorilor care sunt angajati temporar, pentru sezonul vara-toamna al acestui an, inregistreaza o crestere de 20% pentru sectorul constructiilor, respectiv, de 40% pentru domeniul HORECA fata de 2007.

HORECA este sectorul care devine din ce in ce mai reticent la angajarea muncitorilor sezonieri, in special, din cauza deficitului de personal care obliga hotelurile si restaurantele sa isi plateasca angajatii si pe parcursul iernii, pentru a-i retine.

Salariul unui ospatar poate ajunge la 1.200-1.500 de lei (circa 330-410 de euro) pe luna, care isi recruteaza angajatii prin intermediul anunturilor pe site-uri de recrutare, dar si prin firme de recrutare, o metoda deosebit de eficienta fiind networkingul - angajatii care au mai lucrat in hotel in anii trecuti si revin, aducand noi angajati.

Cei mai multi dintre cei pe care ii angajeaza sunt studenti care cauta un job de vara. Inexistenta unei calificari prealabile pentru industria ospitalitatii, precum si neseriozitatea angajatilor care renunta la serviciu peste noapte pentru o oferta mai buna sunt probleme cu care hotelurile se confrunta curent in perioada verii.

Constructiile reprezinta un alt domeniu in care majoritatea firmelor isi pastreaza angajatii si in perioada iernii intrucat disponibilizarea temporara ar insemna pierderea fortei de munca, pentru ca aceasta se liciteaza, practic, intre companii.

Muncitorul este platit si ramane la dispozitia firmei pentru a lucra pe proiecte care dureaza patru-cinci ani. In conditiile dezvoltarii segmentului amenajarilor interioare, muncitorii au de lucru si pe perioada iernii.

"Muncitorii buni castiga cu usurinta 2.000-3.000 de lei (550-800 de euro) pe luna. Principala problema este insa aceea ca muncitorii buni sunt foarte putini si greu de angajat, deoarece mai toti desfasoara activitati pe cont propriu", explica Cristina Pasat, director, la agentia de plasare a fortei de munca Professional.

Profilul muncitorului temporar in constructii este 20-35 de ani, provenind din mediul rural, necalificat (in proportie de 60-70%), disponibil pentru a face naveta. In prezent, forta de munca, avand caracter temporar, din constructii se recruteaza din cadrul absolventilor de scoli profesionale, din cadrul tinerilor necalificati, din mediul rural, dar si prin importul de forta de munca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#recrutare, #munca sezoniera, #constrcutii, #HORECA , #anunturi