Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Semne ca veti fi concediati

Joi, 04 Iunie 2009, ora 06:41
3003 citiri
Semne ca veti fi concediati
Foto: Bio Job Blog

Sunteti ingrijorati ca starea proasta a economiei ar putea avea un impact negativ asupra urmatorului dumneavoastra salariu? Nu sunteti singur.

Potrivit unui sondaj, 2 din 3 respondenti cred ca postul lor de munca este in pericol, din cauza crizei economice.

Nu puteti fi niciodata prea siguri de locul de munca pe care il aveti, dar exista semne care v-ar putea indica faptul ca urmeaza sa fiti dati afara.

In primul rand, trebuie sa va analizati rolul pe care il aveti in cadrul companiei, recomanda Mary Key, specialista in HR si scriitoare. Intrebativa care ar fi impactul asupra companiei, daca ati pleca. De asemenea, ar fi bine sa calculati, cu aproximatie, care este ROI-ul (return of investment) pe care firma il face de pe urma dumneavoastra.

Ganditi-va daca ati primit laude din partea sefilor, daca va intelegeti cu ceilalti colegi si daca ati putea fi mutat pe o alta pozitie in cadrul companiei, bazandu-va pe aptitudinile pe care le aveti.

"Daca raspunsurile acestor intrebari sunt negative, v-ati putea pierde job-ul in timpul crizei", a spus Key, citata de Yahoo HotJobs.

Va permiteti pranzuri de cate doua ore, aveti timp sa va jucati pe calculator sau sa vorbiti cu amicii pe messanger? Atunci lucrurile nu stau prea bine pentru dumneavoastra.

Daca, in trecut, aveati foarte mult de munca, insa, acum, sefii v-au luat din sarcini si le-au distribuit colegilor, sau daca nu primiti niciun proiect nou, este clar ca nu mai aveti mult de stat in firma respectiva.

Un alt indicator bun este faptul ca nu mai aveti niciun client. Fie ca nu mai sunteti eficient, fie ca societatea are probleme, rezultatul este acelasi: disponibilizarea.

Fiti atenti la semnele primite din partea companiei. Exista posturi noi doar pentru incepatori sau pleaca foarte multi oameni cu experienta? Inseamna ca firma incearca sa taie costurile si ati putea fi, deja, pe listele de concedieri.

In cazul in care compania la care lucrati a fost cumparata de catre un concurent, este timpul sa va puneti la punct CV-ul. De cele mai multe ori, in astfel de cazuri, angajatii firmei achizitionate vor fi disponibilizati, sarcinile lor fiind deja indeplinite de cei ai societatii care a preluat conducerea.

Daca prieteni ce detin pozitii similare sunt dati afara, este foarte posibil ca acest lucru sa vi se intample si dumneavoastra. Potrivit lui Annemarie Segaric, autoare a cartii "107 sfaturi pentru a va schimba cariera", ceea ce se intampla in alte companii poate fi un barometru pentru industria per ansamblu.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#semne disponibilizare companii, #pierdere job criza , #anunturi