Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Spania are nevoie de imigranti calificati

Joi, 23 Octombrie 2008, ora 12:06
1505 citiri
Spania are nevoie de imigranti calificati

In pofida crizei economice si cresterii puternice a somajului, Spania duce inca lipsa acuta de profesionisti calificati, avand nevoie in fiecare an de circa 100.000 de imigranti calificati.

Statisticile celui de-al III-lea Anuar de Comunicare a Imigrantului din Spania, editat de Etnia de Comunicare si prezentat la Madrid, arata ca, cel putin 430.000 de muncitori straini sunt necesari in urmatorii patru ani, din cauza imbatranirii populatiei spaniole si indicilor scazuti de natalitate, informeaza Agerpres.

Astfel, pana in anul 2020, Spania va avea nevoie de 1,3 milioane de profesionisti pentru a acoperi aceasta bresa existenta intre oferta pietei de munca si cererea de forta de munca bine pregatita.

Pana acum, angajarea de persoane straine s-a axat pe sectoarele serviciilor si constructiilor. Totusi tendinta este spre schimbare, iar companiile solicita in prezent alt tip de profesionisti. De exemplu, este nevoie de 25.000 de ingineri, mai ales in telecomunicatii iar companiile de profil au lansat deja un S.O.S. pentru ocuparea acestor posturi.

Avansul inregistrat de noile tehnologii si dezvoltarea Internetului au dus la o explozie a cererilor de licentiati si tehnicieni in telecomunicatii. Numarul absolventilor de Universitati nu este suficient pentru a acoperi aceasta cerere.

Mai mult chiar, numarul profesionistilor din acest sector a scazut cu 20% in ultimii 10 ani, iar multi dintre ei au plecat in strainatate in cautarea unor salarii mai mari. Asociatia Companiilor de Tehnologie a Informatiei si Comunicatiilor (AETIC) denunta piedicile birocratice ale executivului la ora contractarii de personal calificat din strainatate. Normele in vigoare pretind companiilor cerinte exigente, precum dispunerea unui colectiv de peste 1.000 de angajati pentru a avea acces la investitii de peste 200 de milioane de euro.

Astfel, companiile se vad obligate sa recurga la tari ca Venezuela, Peru, Columbia si Chile in cautare de profesionisti pe care nu-i gasesc aici.

Tarile din Europa de Est precum Romania, Republica Ceha sau Slovacia au devenit o buna sursa de furnizare de mana de munca bine calificata la care recurg companiile din acest domeniu.

"Spania trebuie sa-si schimbe modelul economic deoarece incepe sa piarda oportunitatile de crestere, pentru ca este foarte greu sa aduci imigratie talentata. Avem nevoie de un viitor bazat pe inalta calificare a mainii de munca si nu de contracte sezoniere de joasa calificare", asigura presedintele AETIC, Jesus Banegas.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Spania, #imigranti, #calificati, #informaticieni , #anunturi