Testele psihologice, estentiale inainte si dupa angajare

Miercuri, 20 August 2008, ora 09:52
15597 citiri
Testele psihologice, estentiale inainte si dupa angajare

Angajatorii tin cont in selectia potentialilor angajati, de cele mai multe ori, si de abilitatile sau defectele personale rezultate in urma testarilor psihologice.

Acestia urmaresc aspecte precum siguranta de sine, implicarea, orientarea spre norme si valori, dar si elemente esentiale negative, scrie Adevarul.

Desi sunt practicate cu precadere de catre multinationale, testarile psihologice sunt un element esential in realizarea profilului comportamental al unui potential angajat.

Unele companii folosesc testele psihologice numai in procesul de recrutare, in timp ce altele folosesc astfel de teste in mod regulat, pentru a-si evalua angajatii sau in cadrul procesului de dezvoltare a acestora.

Astfel de companii pot realiza teste de personalitate sau comportamentale o data la sase luni, dar cele mai multe recurg la testele de acest tip o data pe an.

Prin testele comportamentale sau de personalitate se incearca identificarea unui profil al candidatului, pe trei directii importante: modul in care candidatul se vede pe sine, personalitatea sa si felul in care acesta reactioneaza in conditii de stres, si modul in care este perceput de ceilalti.

Prin astfel de teste, companiile incearca sa descopere, de asemenea, ce candidati se potrivesc valorilor si culturii organizationale, dar acest aspect nu poate fi aflat foarte usor.

Testele pot urmari toleranta la stres, ambitia, caracterul introvertit sau extravertit.

Nivelul de dezvoltare a unei aptitudini este usor de urmarit cu un test etalonat.

In timp ce testele in-house sunt eficiente din punct de vedere al resurselor alocate, testele internationale nu sunt relevante pentru toate categoriile de populatie.

Daca insa se opteaza pentru varianta folosirii testelor renumite la nivel international, drepturile de utilizare pot ajunge si la 5.000 de euro, in functie de notorietate si de dificultatea etalonarii pe populatia romana.

In mod normal insa, un profil poate costa intre 20 de euro si 600-700 de euro. Cu cat testul este mai detaliat, iar nivelul de cariera mai de top, cu atat mai scump va fi si testul. Pretul este de asemenea mai mare daca testul implica si consultarea unui specialist certificat.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#test psihologic, #recrutare, #angajare, #abilitati , #anunturi