Un somer roman din trei nu a reusit sa se angajeze de mai bine de un an

Luni, 15 Martie 2010, ora 21:35
1396 citiri
Un somer roman din trei nu a reusit sa se angajeze de mai bine de un an
Foto: Arhiva

Un somer roman din trei nu a reusit sa isi gaseasca un loc de munca de mai bine de un an, in timp ce aproape 13% dintre persoanele aflate in aceasta situatie nu au reusit sa se angajeze de peste doi ani, dar rata somajului pe termen lung este sub media europeana, potrivit Eurostat.

"In timp ce exista speranta unei reveniri economice in conditiile in care productia a inceput sa creasca, efectele crizei asupra pietei muncii europene sunt departe de a se termina. La sfarsitul trimestrului trei din 2009, numarul somerilor a crescut pana la 21,4 milioane in UE. Multi dintre acestia si-au pierdut slujbele in ultimele 12 luni. Dar cu o oferta slaba in ceea ce priveste locurile de munca, riscul de a ramane somer pentru mai mult de un an este real pentru un numar considerabil de oameni", se arata in raportul Eurostat.

Potrivit datelor Eurostat, circa 34% din somerii din UE nu si-au gasit de munca de mai bine de un an. Astfel, 3,6 milioane (17%) sunt in somaj de mai mult de un an si de mai putin de 23 de luni, in timp ce 3,7 milioane de oameni (17%) stau in somaj de peste doi ani.

In Romania, 32,3% dintre someri sunt in aceasta situatie de peste un an, in vreme ce rata somajului pe termen foarte lung (peste 2 ani) se cifreaza la 12,7%. Fata de alte state cu economii mult mai puternice, precum Germania sau Slovacia, doar 2,1% dintre somerii romani nu au reusit sa se angajeze de mai bine de patru ani.

In ceea ce priveste somajul pe termen foarte lung (someri de peste patru ani), cele mai mari rate au fost atinse in Germania si Slovacia. Astfel, un german din cinci este in somaj de mai mult de patru ani, in timp ce aproape unul din patru someri din Slovacia nu a reusit sa isi gaseasca un loc de munca in acelasi interval.

Procente mari de someri care nu au reusit sa se angajeze in ultimii doi ani sau chiar pana la patru ani s-au inregistrat si in Bulgaria, Grecia, Portugalia sau Italia.

Eurostat mentioneaza ca aceste persoane nu aveau un loc de munca nici inaintea inceperii crizei financiare, dar criza a determinat ca acesti someri sa isi gaseasca si mai greu un loc de munca.

De asemenea, competitia pentru locurile vacante a devenit mai acerba in trimestrul trei al anului trecut, tinand cont ca peste 21 milioane de someri se bat pentru doar 2 milioane de posturi vacante, ceea ce inseamna circa 11 persoane pe loc

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
#somer perioada angajare lunga, #studiu Eurostat rata somaj , #anunturi
Comentarii
Poza simona_biziniche
simona_biziniche
rank 1
Pai atunci va pleca in tarile civilizate: Marea Britanie, Franta, Spania