Una din doua firme nu da prime de Craciun in 2009

Miercuri, 09 Decembrie 2009, ora 12:49
1673 citiri
Una din doua firme nu da prime de Craciun in 2009

Numai 54,6% dintre firme vor acorda in acest an prime de Craciun, in scadere de la 93,5% din firme care au dat angajatilor prime in decembrie 2008, iar primele vor fi cu 69% mai mici decat anul trecut, potrivit unui studiu realizat de Paylogic.

"Din cei 11.487 de angajati, aproximativ 6.600 angajati vor primi prima anul acesta, in scadere fata de anul trecut cand au primit prima 10.742 de angajati din 14.423. Sumele acordate ca prima au scazut cu 69%", se mai arata in studiul realizat la nivelul a 86 de companii si publicat miercuri.

Cele mai dramatice scaderi au loc in domeniul auto, unde studiul a evidentiat un declin cu aproximativ 50% mai mare decat media celorlalte domenii analizate.

Firmele care vor acorda prime au apreciat ca acestea vor fi in suma fixa si vor reprezenta doar 38% din totalul primelor acordate anul trecut. Media primelor acordate anul trecut a fost de aproximativ 605 lei/angajat, in timp ce anul acesta nivelul mediu al primelor va fi mai mic de 230 lei/angajat.

"Marea majoritate a firmelor prefera, anul acesta, ca primele sa fie acordate sub forma de suma fixa, de multe ori egala pentru toti angajatii, pentru a transmite un mesaj de apreciere catre acestia, fara a face discriminari intre ei, dar cu un mesaj clar care sa sublinieze atentia pe care o acorda cheltuielilor suplimentare", se mai arata in studiu.

In plus, din cele 86 de firme, niciuna nu va acorda cel de-al 13-lea salariu drept prima de Craciun, in timp ce anul trecut 30% dintre firme au apelat la acest tip de bonus. Unele companii de productie au decis sa nu premieze toti angajatii, ci numai pe cei performanti, sustine Paylogic.

Studiul a mai evidentiat ca, daca anul trecut raportul platilor cu cash a fost de 76% fata de numai 24% in tichete cadou, in 2009, primele acordate vor fi 65% sub forma de tichete cadou si numai 35% cash.

"Majoritatea companiilor au ales ca model de acordare a primelor tichetele cadou. Aceasta decizie este influentata si de posibilitatea ca aceasta cheltuiala sa devina deductibila", a precizat Paylogic.

In acest an, niciuna dintre firmele participante la studiu nu va acorda primele sub forma de produse proprii.

Studiul contine informatii de la 86 firme private cu 11.487 de angajati si activitati in domeniile auto, medical, financiar si servicii. Firmele participante la studiu au sedii in toata tara, cu o pondere usor accentuata pentru firmele din Bucuresti (37% dintre acestea au sediul in Capitala).

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#prime Craciun 2009, #prime craciun 2008, #prime Craciun Romania, #prime Craciun criza , #anunturi