Unul din doi romani nu se simte in siguranta la locul de munca

Marti, 06 Octombrie 2009, ora 23:48
2742 citiri
Unul din doi romani nu se simte in siguranta la locul de munca
Foto:Safetyconcepts.com

Peste jumatate dintre angajatii romani (54%) sustin ca, in ultimii cinci ani, siguranta si sanatatea la serviciu s-au inrautatit si doar 46% se considera bine informati in legatura cu factorii de risc de la locul de munca.

Acestea sunt datele obtinute in urma unui sondaj de opinie privind securitatea si sanatatea la locul de munca, realizat de Agentia Europeana pentru Sanatate si Securitate in Munca (EU-OSHA) la nivel european si publicat marti.

La nivel european, 57% dintre lucratorii cred ca sanatatea si securitatea in munca s-au schimbat in bine in ultimii cinci ani, informeaza Osha.europa.eu.

Rezultatele arata, totodata, ca exista un motiv de ingrijorare raspandit in randul cetatenilor europeni potrivit caruia actuala criza economica ar putea afecta nefavorabil sanatatea si securitatea la locul de munca, periclitand imbunatatirile pe care raporteaza ca le-au observat in ultimii cinci ani.

Multi europeni se considera, de asemenea, bine informati cu privire la securitatea si sanatatea in munca, acestea reprezentand un factor important pentru ei atunci cand aleg un nou loc de munca.

Criza economica, o mare presiune asupra europenilor

Potrivit sondajului de opinie, sase din zece europeni se asteapta ca declinul economic global sa deterioreze conditiile de munca, in special in materie de sanatate si securitate. Si o majoritate semnificativa a respondentilor (75%) din toate statele membre considera ca imbolnavirile sunt cauzate, cel putin intr-o anumita masura, de locul de munca pe care il au lucratorii.

Jukka Takala, directorul EU-OSHA, recunoaste provocarile cu care se confrunta in prezent intreprinderile si le reaminteste sa investeasca in sanatatea lucratorilor: "Criza financiara poate determina organizatiile sa ignore sau sa minimizeze importanta securitatii si sanatatii la locul de munca.

Si chiar exista un risc ca intreprinderile sa aiba in vedere reducerea investitiilor in securitatea si sanatatea la locul de munca (SSM). Provocarea pentru noi, ca agentie, este de a le convinge ca nu are niciun sens sa obtina castiguri pe termen scurt cu pretul aparitiei unor probleme pe termen lung. Intreaga noastra activitate demonstreaza ca locurile de munca tind sa fie cu atat mai productive cu cat sunt mai sanatoase".

Diferente intre sexe

Sondajul de opinie reflecta, de asemenea, diferentele dintre sexe in ceea ce priveste atitudinile fata de problema SSM. Barbatii care au participat la sondaj au considerat salariul (61%) si securitatea locului de munca (55%) drept cei mai importanti factori in alegerea unui nou loc de munca, comparativ cu procentele mai scazute din randul respondentilor femei (53% si, respectiv, 51%). In schimb, femeile par sa acorde o mai mare importanta programului de lucru (26%) decat barbatii (19%).

In plus, mai multi respondenti barbati (62%) decat femei (doar 52%) considera ca s-au inregistrat imbunatatiri in conditiile de sanatate si securitate in ultimii ani, iar barbatii se considera mai bine informati in materie de securitate si sanatate (71%) decat femeile (61%).

Jukka Takala crede ca, de fapt, "riscurile pentru securitatea si sanatatea femeilor la locul de munca tind sa fie subestimate si neglijate.

Incompatibilitatea dintre timpul de lucru si viata de familie, "schimbul dublu" care afecteaza in continuare femeile in mod disproportionat si faptul ca se pune un mai mare accent pe accidentele de la locul de munca decat pe sanatatea ocupationala (ceea ce inseamna ca atentia este indreptata mai mult spre sectoarele si ocupatiile dominate de barbati) se numara printre noile provocari care trebuie infruntate.

Este esential sa avem o abordare a securitatii si sanatatii la locul de munca in care sa tina seama de dimensiunea de gen, o problema cu privire la care EU-OSHA va continua, prin contributia sa, sa asigure o mai mare intelegere in randul intreprinderilor din Uniunea Europeana."

Salariul si securitatea locului de munca, de maxima importanta

Pe masura ce numarul somerilor creste, oamenii pot fi mai preocupati de securitatea imediata a locului lor de munca decat de securitatea si sanatatea conditiilor de munca.

Cand au fost intrebati in legatura cu factorii decisivi in alegerea unui nou loc de munca, cetatenii Uniunii Europene considera ca securitatea locului de munca si nivelul salarial sunt mai importante decat conditiile de munca sigure si sanatoase, care s-au clasat pe pozitia a treia in sondaj inaintea programului de lucru.

N-ar strica o mai buna informare

Vestea imbucuratoare este ca cetatenii din numeroase state membre (in special, din UE-15) se considera bine informati in legatura cu riscurile de la locul de munca, iar 57% dintre respondenti cred ca sanatatea si securitatea in munca s-au imbunatatit in ultimii cinci ani.

EU-OSHA joaca, de mai bine de un deceniu, un rol esential in promovarea securitatii si sanatatii la locul de munca in Europa si va continua sa contribuie prin abordarea sa proactiva la imbunatatirea conditiilor de munca.

Campania "Locuri de munca sanatoase" a agentiei, inclusiv "Saptamana europeana pentru securitate si sanatate in munca", din 19-23 octombrie, reprezinta cea mai mare campanie de informare din lume pe teme de securitate si sanatate la locul de munca, implicand mii de organizatii si lucratori din intreaga Europa.

"Sondajul de opinie paneuropean privind securitatea si sanatatea la locul de munca" a fost realizat de TNS Infratest, lider global in realizarea sondajelor de opinie, cercetare politica si sociala si responsabil pentru Eurobarometru.

Ancheta reprezentativa a implicat 1000 de persoane din fiecare stat membru UE, participantii fiind selectati dintr-o mare varietate de medii de varsta, educationale si profesionale. Activitatea de teren s-a desfasurat in perioada aprilie-mai 2009.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#siguranta sanatate munca romani europeni, #studiu europeni munca sanatate job siguranta , #anunturi