Zece pasi pentru a-ti schimba cariera cu succes

Marti, 23 Martie 2010, ora 06:25
4847 citiri
Zece pasi pentru a-ti schimba cariera cu succes
Foto: Robinbl.wordpress

Desi mijlocul unei crize economice poate sa nu fie un moment excelent pentru o schimbare de cariera, ar putea exista, totusi, oportunitati interesante. In plus, avand in vedere ritmul concedierilor, mai ales din mediul privat, s-ar putea sa nu aveti de ales.

Schimbarea carierei ar putea fi cel mai bun lucru pe care il faceti, mai ales daca actualul loc de munca nu va satisface.

Insa, pentru a va asigura ca trecerea la un anumit domeniu la altul se face cu succes, ar fi recomandat sa urmati cativa pasi, spun specialistii in domeniu de la About.com:

1. Evaluati-va satisfactia la locul de munca actual. Pentru a nu uita micile detalii care va pot face viata grea, notati intr-un carnetel reactiile la problemele pe care le intampinati zilnic la munca si incercati sa gasiti un punct comun al acestora.

Ce parte a jobului va place sau va displace? Nemultumirile sunt legate de ceea ce trebuie sa faceti la serviciu, regulile impuse de companie sau de colegi?

2. Evaluati-va interesele si aptitudinile. Ganditi-va la locurile de munca pe care le-ati avut in trecut sau proiectele la care ati luat parte, pentru a determina ceea ce v-a placut si ce nu. In plus, dupa ce va dati seama care sunt principalele calitati si aptitudini, vedeti daca aceasta sunt, intr-adevar, puse in practica la serviciul actual.

3. Faceti o "sedinta" de brainstorming despre posibile cariere alternative cu membrii familiei, prieteni sau consilieri de la firmele specializate pe resurse umane. In plus, nu strica sa cititi carti sau articole despre cariere si cautarea unui loc de munca. De asemenea, uitati-va la toate anunturile de job-uri, pentru inspiratie.

4. Faceti o comparatie preliminara intre cateva domenii la care v-ati stabilit, pentru a putea, apoi, sa studiati domeniul respectiv in mod amanutit.

5. Odata ce v-ati hotarat care sunt domeniile de interes, cititi cat mai mult despre ele si vedeti daca aveti contacte ce au legaturi in acele segmente. Acestea va pot ajuta sa stabiliti deja niste interviuri mai informale.

6. Incercati sa urmariti indeaproape profesionistii din domeniul respectiv, mai ales daca nu aveti deloc experienta. Poate un prieten, cunostinta sau fost coleg va pot oferi mai multe detalii si sfaturi despre joburile pe care le vizati.

7. Oferiti-va volutar sau practicati freelancingul in domeniul in care v-ati dori sa activati, pentru a va testa capacitatea de a-i face fata, dar si cunostintele pe care le-ati capatat.

8. Informati-va despre oportunitatile de educatie in domeniul in care ati dori sa va faceti o cariera. Puteti sa faceti o a doua facultate, un master sau sa luati niste cursuri particulare. De asemenea, puteti contacta profesionisti in domeniu, care ar putea sa va spuna de ce educatie ar fi nevoie sau ce cursuri sa urmati.

9. Pana reusiti sa faceti marea schimbare, incercati sa va dezvoltati abilitatile la locul actual de munca, mai ales daca sunt oferite cursuri legate de domeniul de care sunteti interesat.

10. Luati in considerare joburi diferite in sectorul de activitate in care deja lucrati, pentru a va folosi, in continuare, cunostintele acumulate de-a lungul anilor. De exemplu, daca sunteti programator, dar v-ati plictisit de programare, va puteti orienta spre vanzari, project managment sau consultanta in domeniul tehnic.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#schimbare cariera, #sfaturi schimbare cariera, #cautare loc munca, #schimbare serviciu , #anunturi