Guvernul ofera prime substantiale somerilor care-si gasesc un job: De unde ia banii si de ce nu e discriminare

Vineri, 07 Octombrie 2016, ora 10:10
9486 citiri
Guvernul ofera prime substantiale somerilor care-si gasesc un job: De unde ia banii si de ce nu e discriminare
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul a adoptat recent un pachet dedicat somerilor, ce presupune acordarea unor prime care ar trebui sa-i stimuleze sa-si gaseasca un loc de munca, chiar daca e departe de casa.

Ministerul Muncii a transmis, la solicitarea Ziare.com, ca implementarea acestor masuri va avea "un impact pozitiv asupra pietei muncii la nivel micro si la nivel macro".

Pachetul de masuri nu vizeaza toata forta de munca a tarii (de exemplu, nu se refera si la angajatii nevoiti sa se mute departe de casa), insa reprezentantii ministerului considera ca programul destinat unei categorii de persoane defavorizate nu constituie discriminare.

Programul va fi finantat din bugetul de asigurari sociale, dar "cu mentinerea nivelului de cheltuieli publice pentru perioada 2014-2022" si se completeaza cu sume din fonduri europene nerambursabile, accesate din Programul Operational Capital Uman, potrivit Ministerului Muncii.

Insa reprezentantii institutiei nu ne-au transmis si estimarile privind sumele ce vor fi cheltuite in acest fel in perioada urmatoare.

Masurile vor intra in vigoare in decembrie si, cel mai probabil, impactul financiar va fi cuprins in proiectul de buget pe 2017 ce ar trebuie sa fie realizat spre finalul anului.

Prima de activare

Astfel, s-a introdus o masura noua care prevede faptul ca somerii inregistrati care nu beneficiaza de indemnizatie de somaj, in situatia in care se angajeaza cu norma intreaga, pentru o perioada de cel putin 3 luni, beneficiaza de o prima de activare in valoare de 500 lei, neimpozabila, astfel:

  • - prima de activare se acorda din bugetul asigurarilor pentru somaj;
  • - de prima de activare nu beneficiaza persoanele care se incadreaza la angajatori cu care au fost in raporturi de munca sau de serviciu in ultimele 12 luni.;
  • - persoanele care beneficiaza de prima de activare au dreptul la mentinerea acesteia si in situatia in care, in perioada de 3 luni de la angajare le inceteaza raportul de munca sau de serviciu la primul angajator si se incadreaza, in termen de 30 de zile, la un alt angajator, in aceleasi conditii;
  • - prin introducerea acestei masuri se estimeaza cresterea ocuparii in randul beneficiarilor de protectie sociala de tip necontributiv (venitul minim garantat), aceasta prima avand rolul de a facilita activarea acestui grup vulnerabil si de a reduce cheltuielile cu asistenta sociala;
  • - participarea activa pe piata muncii va permite reacomodarea acestor persoane vulnerabile cu cerintele unui loc de munca si dobandirea de competente utile pentru o integrare sustenabila in munca.

Prime de relocare

Acestea se acorda persoanelor inregistrate ca someri la agentiile pentru ocuparea fortei de munca si care se incadreaza in munca, potrivit legii, intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 15 km de localitatea in care isi au domiciliul sau resedinta.

Cuantumul acestei prime se calculeaza la 0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi, proportional cu numarul de zile in care persoanele in cauza desfasoara efectiv activitatea la angajatorul la care se realizeaza incadrarea in munca si se acorda pe o perioada de 12 luni.

Prima de instalare

In schimb, somerii care isi gasesc de munca intr-o localitate aflata la 50 km distanta de locul in care isi are resedinta, atunci pot beneficia de o prima de instalare, neimpozabila, destinata stimularii incadrarii in munca, asigurarii cheltuielilor pentru locuire in noul domiciliu sau noua resedinta, si/sau pentru reintregirea familiei, dupa caz, acordata in doua transe de 50%.

De asemenea, pot primi acesti bani si romanii care au lucrat intr-o tara membra a UE pe o perioada de cel putin 3 ani.

Prima de instalare se acorda din bugetul asigurarilor pentru somaj, in cuantum diferentiat:

  • a) 12.500 lei pentru persoanele inregistrate ca someri la agentiile pentru ocuparea fortei de munca si care se incadreaza in munca, potrivit legii, intr-o alta localitate si, ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul;
  • b) 15.500 lei pentru persoanele care sunt insotite de membrii familiei care isi schimba domiciliul;
  • c) in cazul in care ambii soti indeplinesc conditiile de acordare a primei de instalare, unul va primi 12.500 lei, iar celalalt va primi o prima de instalare in cuantum de 3.500 lei;
  • d) in situatia in care persoanelor care indeplinesc conditiile de acordare a primei de instalare li se asigura de catre angajator sau autoritatile publice locale sau centrale, locuinta de serviciu sau suportarea cheltuielilor aferente din fonduri ale angajatorului sau fonduri publice, acestea beneficiaza, fiecare, doar de o prima de instalare in cuantum de:
  • 3.500 lei pentru situatiile prevazute la punctele a) si c);
  • 6.500 lei pentru situatia prevazuta la punctul b).

Persoanele care beneficiaza de primele de mobilitate au dreptul la mentinerea acestora si in cazul in care, in perioada de 12 luni de la angajare, le inceteaza raportul de munca sau de serviciu la angajatorul la care s-au incadrat in munca si se incadreaza in termen de 30 de zile la un alt angajator, in aceleasi conditii, au mai spus reprezentantii Ministerului Muncii.

De asemenea, noul pachet de mobilitate are rolul "de a facilita, inclusiv, relocarea intregii familii prin acordarea unui supliment in cazul in care membrii familiei persoanei care primeste prima de instalare isi schimba domiciliul odata cu aceasta".

Ce se urmareste cu acest pachet

Iata ce obiective isi propun autoritatile prin acest program:

  • - necesitatea reducerii deficitului de forta de munca din anumite regiuni, reclamat de reprezentantii mediului de afaceri, asociat cu tendinta acestora de a-si reloca activitatea in alte state;
  • - probabilitatea mare de intoarcere in Romania a lucratorilor care si-au exercitat dreptul la munca in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord si nevoia acestora de a gasi un loc de munca;
  • - scaderea somajului si incurajarea investitiilor in zonele defavorizate;
  • - evitarea pierderii absorbtiei fondurilor externe nerambursabile pentru acest an aferente cadrului financiar 2014-2020 din programul operational capital uman, axele 1, 2, 3 si 4, destinate reducerii somajului, integrarii tinerilor in piata muncii, mai cu seama a celor cu varsta cuprinsa intre 16 - 24 de ani care nu au loc de munca, nu urmeaza o forma de invatamant si nu participa la activitati de formare profesionala, a somerilor de lunga durata, precum si a persoanelor cu dizabilitati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de anul 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe...
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei sale de gaming, PlayStation 5 Pro, care ar urma să ajungă pe piață până la finalul acestui an. Noua consolă va...
#masuri angajare someri, #prime someri angajare , #bonusuri