Vouchere de vacanta: Cine le poate primi si cum se acorda - Impozitare favorabila si beneficii pentru salariati

Luni, 14 Decembrie 2015, ora 08:00
27011 citiri
Vouchere de vacanta: Cine le poate primi si cum se acorda - Impozitare favorabila si beneficii pentru salariati
Foto: Adrian Benta

Iata ca ne indreptam rapid catre sarbatorile de iarna si multi dintre noi dorim sa ne petrecem vacanta sau perioada de concedii in diverse statiuni. Dar cum ar fi daca cineva ne-ar asigura si plata cazarii pe perioada sejurului? Ar fi excelent, fara indoiala.

Fie ca suntem salariti, fie ca suntem angajatori, dupa un an plin de evenimente e binevoita o scurta perioada de odihna.

Desigur, in decembrie, salariatii se asteapta la prime de Sarbatori. Si angajatorii se gandesc la acordarea acestora. Dar uneori edificil sa faca acest lucru, din cauza rezultatelor mai slabe sau inerenta lipsa de lichiditati.

In plus, nici impozitarea nu favorizeaza primele in bani, avand in vedere ca au acelasi regim fiscal ca si salariile (adica impozite semnificative).

In acest context, in contrapartida taierii totale a bonusurilor salariale de Sarbatori, chiar si in cadrul unor bugete mai mici, angajatorii isi pot arata aprecierea fata de angajati prin acordarea unor vouchere de vacanta. Desigur, ma refer in special la cei din mediul privat, deoarece in sistemul public exista unele restrictii pentru aceasta procedura.

Vom primi vouchere pentru vacanta: Iohannis a promulgat legea

Cine poate primi vouchere de vacanta si unde se pot utiliza?

Beneficiarii voucherelor de vacanta sunt salariatii incadrati cu contract individual de munca numai la angajatorul unde isi declara functia de baza. Voucherele de vacanta se utilizeaza numai pe teritoriul Romaniei la unitati turistice afiliate programului. Nu am identificat o lista ce cuprinde in detaliu toate unitatile turistice ce accepta vouchere de vacanta, insa la cateva cautari preliminare am observat ca programul este agreat de majoritatea agentiilor de turism.

Nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariatilor sub forma de vouchere de vacanta reprezinta contravaloarea a 6 salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata, pentru un salariat, in decursul unui an fiscal.

In luna decembrie 2015, salariul minim pe economie este de 1.050 lei, astfel ca valoarea maxima a tuturor voucherelor ce se poate acorda unui singur salariat este de 6.300 lei.

Important: Angajatul care beneficiaza de vouchere de vacanta nu mai beneficiaza de prima de vacanta in cursul anului fiscal sau de bilete de odihna, acordate potrivit legislatiei privind sistemul de pensii publice.

Ce beneficii fiscale are angajatorul pentru acordarea vocherelor de vacanta?

Sumele corespunzatoare voucherelor de vacanta acordate de catre angajator sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, in limita a 6 salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata pentru fiecare angajat, intr-un an calendaristic, conform art. 3 alin. (3) din OUG nr. 8/2009 privind voucherele de vacanta.

Pentru persoanele direct interesate, amintim ca aceasta ordonanta este cadrul normativ pentru voucherele de vacanta, iar normele de aplicare sunt adoptate prin HG. nr 215/2009 cu modificarile ulterioare.

La nivelul persoanei fizice, voucherele de vacanta sunt asimilate avantajelor in natura si sunt supuse impozitului pe venit. In esenta, contravaloarea voucherelor de vacanta se adauga salariului aferent lunii in care sunt primite de persoana fizica si sunt supuse impozitarii cu 16%.

Fara contributii la pensii

Foarte important mi se pare sa amintesc ca voucherele de vacanta nu sunt supuse asigurarilor sociale obligatorii, conform art. 296^14 lit. o) din Codul fiscal. In acest context nu se datoreaza plata contributiilor la pensii, la asigurarile de sanatate sau la somaj.

Observam ca prin aceste scutiri de taxe, fiscalitatea voucherelor de vacanta este mai redusa, procedura valabila in acest an. Intr-un articol viitor, la anul, vom analiza procedura fiscala conform noului Cod fiscal.

Dragi cititori, indiferent daca sunteti salariati, angajatori sau liber profesionisti, oriunde veti petrece sarbatorile de iarna, acestea sa va aduca implinirea tuturor dorintelor si zile minunate.

Consultant Fiscal,

Auditor Financiar,

drd. ec. Adrian Benta

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#acordare vouchere vacanta, #vouchere vacanta salariati, #vouchere vacanta angajati, #vouchere vacanta, #vouchere vacanta impozitare , #bonusuri