A spart orice tipar: Un japonez si-a schimbat job-ul la 70 de ani si a muncit pana la 101

Duminica, 04 Septembrie 2016, ora 07:01
13288 citiri
A spart orice tipar: Un japonez si-a schimbat job-ul la 70 de ani si a muncit pana la 101
Foto: captura Euronews

La 70 de ani, Fukutaro Fukui incepea o noua cariera. Seniorul japonez, care lucrase anterior la o societate de valori mobiliare, se angajase in domeniul vanzarii de bilete la loterie.

In urmatorii 31 de ani, a parcurs zilnic drumul de o ora pana in centrul orasului Tokyo, unde isi avea sediul compania la care lucra, devenind unul dintre cei mai varstnici angajati japonezi din categoria asa-numitelor "gulerele albe", scrie Nikkei Asian Review.

Fukui are in prezent 104 ani si s-a pensionat de-abia in urma cu trei ani.

Japonezul este convins ca dorinta de a munci este adanc inradacinata in fiecare om si considera ca banii nu ar trebui sa reprezinte principala motivatie.

Desi ultimul sau job, constand in numararea banilor si a biletelor de loterie, nu a fost foarte palpitant, cel putin in comparatie cu pozitiile importante detinute anterior in lumea financiara, si-a facut treaba cu entuziasm.

"Cateodata urcam singur scarile pentru a ajunge in birou, cu o servieta cu zeci de mii de bilete de loterie, si chiar mergeam mai repede decat colegii mai tineri", spune Fukui, care locuieste in prezent intr-un camin de batrani din Chigasaki, de la periferia orasului Tokyo.

Fukui a studiat economia la Universitatea Keio din Tokyo si visul sau era sa ajunga cercetator in domeniul economic.

Planurile sale au fost intrerupte de izbucnirea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, cand a fost trimis in Manciuria pentru indeplinirea serviciului militar.

Ulterior, s-a angajat la o mica societate de valori mobiliare infiintata de un bun prieten de-al sau.

Cum se impaca acum cu viata de pensionar? "Cred ca ma descurc bine la 104 ani. Merg singur si mananc mult in fiecare zi", spune Fukutaro Fukui.

In Japonia, un numar tot mai mare de persoane aleg sa revina in campul muncii dupa ce s-au pensionat.

Potrivit unui studiu publicat in 2015 de Ministerul japonez al Muncii, 85% dintre companiile japoneze au reangajat oameni care au iesit la pensie. Numarul angajatilor de peste 65 de ani a ajuns la 6,81 milioane.

Tara care are un cuvant special pentru moartea prin epuizare

Japonezilor nu le este prea familiara ideea de echilibru intre munca si viata personala, dar au in schimb un cuvant special pentru moartea din cauza muncii excesive, karoshi.

Un program de lucru de peste 12 ore pe zi este o obisnuinta in Japonia. Anul trecut, au fost recunoscute oficial 189 de cazuri de karoshi, care poate insemna atat atac de cord, cat si sinucidere din cauza epuizarii, insa expertii estimeaza ca numarul real este de ordinul miilor, potrivit The Sydney Morning Herald.

Desi pana acum se considera ca acest fenomen afecteaza in special barbatii, se constata o crestere a numarului cazurilor de karoshi in randul femeilor. De cele mai multe ori, acestea au in jur de 20 de ani si este vorba aproape intotdeuna de sinucidere.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#angajat japonez, #munca Japonia, #pensionari Japonia , #cariera
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Înc-o dovadă că nu trebuie să te oprești niciodată să faci ceea ce