Cateva profesii rare, care nu te lasa somer (II)

Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 18:59
7052 citiri
Cateva profesii rare, care nu te lasa somer (II)
Foto: NY Times

Am prezentat, joi, profesii rare, la care concurenta este mica iar perspectiva promitatoare: educator de animale, bijutier, ergoterapeut. Continuam aceasta mica serie cu altele, deloc neglijabile, ba poate chiar cat se poate de atractive.

Cateva profesii rare, care nu te lasa somer (I)

Pretuitor de arta

Asa cum, in vremuri tulburi, aurul ii atrage ca un magnet pe oportunistii de rand, operele de arta ii atrag si mai puternic pe smecherii pretentiosi, rafinati, versati si puternici.

Se stie ca generalii lui Napoleon Bonaparte s-au intrecut in a transporta spre Franta capodopere ale renasterii din Italia, Spania, Tarile de Jos. Acelasi lucru l-au facut potentatii celui de al doilea Reich si - pastrand proportiile - s-ar parea ca nu le-au ocolit nici imbogatitii nostri postrevolutionari.

Criza pune toti profitorii pe jar, dar, intrucat ei nu se pricep la ceea ce vor sa faca, se vad nevoiti sa recurga la asistenta unui pretuitor. In asemenea momente, evaluatorii nu duc lipsa de clienti.

Ei si-au creat profesia dintr-un hobby sau poate un hobby dintr-o profesie, despre care cunoscutul Krikor Zambaccian spunea ca nu pune decat doua conditii ca sa ajungi un bun evaluator: prima, sa iubesti arta, iar, a doua, sa iubesti banii.

Cosmetician animalier

Nu este un secret faptul ca, printre iubitorii de animale, sunt multi oameni cu bani si ca ei sunt gata sa plateasca din plin pentru ca micul lor insotitor sa arate bine.

In slujba acestei mici fantezii omenesti au aparut, la un moment dat, frizerii pentru caini, deveniti pe parcurs cosmeticieni animalieri. Specialistii sunt putini, concurenta slaba, iar, daca ai reusit sa-ti inveti meseria, nu e deloc greu sa-ti asiguri o clientela stabila si sa n-ai probleme.

Poate parea ciudat, dar, in Franta, ajung sa fie profesionisti cei care au urmat scoli speciale. Acolo, dupa doi ani de studii si practica, li se elibereaza acestora o diploma pentru exercitarea profesiei, dupa toate regulile.

In functie de solicitarea clientului, cosmeticianul animalier asigura urmatoarele servicii specifice animalelor de companie (de obicei, caini): tuns, pieptanat, imbaiat, vopsit parul, deparazitare (daca este cazul) si chiar confectionare de hainute.

Restaurator de obiecte fine

Nu oricine poate invata o asemenea ocupatie, care imbina arta cu priceperea si cu rabdarea: repararea bibelourilor, a vazelor, veselei sau altor obiecte de pret deteriorate.

Asemenea obiecte, adesea mostenite de la premergatorii familiei, poarta in ele atata incarcatura emotionala, incat detinatorul care a ajuns sa-l deterioreze este dispus sa plateasca oricat, numai sa-l vada din nou asa cum a fost.

Pentru reparator, lucrul nu este usor. El trebuie sa cunoasca anumite tehnologii specifice, sa dispuna de materialele adecvate operatiunilor, sa dispuna de rabdare si de un simt artistic adecvat capodoperei aflata in restaurare.

Portalul francez Metiersrares vorbeste despre o veche traditie a restauratorilor parizieni, care si-au facut un renume mondial din priceperea cu care restaureza copodopere din sticla pretioasa, portelan sau faianta, in atelierle lor situate chiar in capitala Frantei.

In atelierele din Ile de France lucreaza 217 specialisiti, grupati pe 19 specialitati. Dar acestia nu sunt nici pe departe toti. Daca punem la socoteala si restauratorii neorganizati, care lucreaza pe cont propriu, numarul lor ar putea trece de 5.000 si niciodata nu au simtit ca n-ar avea de lucru.

Restaurator de papusi si jucarii

In lumea noastra nonconformista, exista loc pentru o categorie de oameni legati de nostalgia amintirilor. Doamnele simt ca intineresc privind cu emotie papusa Barbie care le-a leganat copilaria, iar domnii simt nostalgia trenuletului electric, care nu se mai urneaste din loc.

Si unul si celalalt sunt gata sa cheltuiasca, numai pentru placerea de a vedea papusa ca noua sau trenuletul in functiune. In plus, reparatorul de jucarii este si mesterul in stare sa repare patefoane vechi, aparate foto "cu placa" si multe altele, intrate in uitare.

Cu profesia bazata pe asemenea hobby, poti fi sigur ca vei avea multa vreme de lucru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio, sub denumirea ULT, destinată iubitorilor de muzică care preferă un bas puternic. Linia include patru produse: ULT Field 1, ULT Field 7, ULT Tower 10...
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
#locuri munca, #meserii cautate locuri munca , #cariera