Ce faci cand iti ramane prea mult timp liber la munca - le spui sau nu sefilor?

Sambata, 02 Noiembrie 2013, ora 15:07
3641 citiri
Ce faci cand iti ramane prea mult timp liber la munca - le spui sau nu sefilor?
Foto: Thinkstock

Sa ramai cu prea mult timp neconsumat la locul de munca nu este o "problema" cu care se confrunta prea multi dintre noi, insa cand aceasta exista trebuie sa stim care este decizia corecta.

Cel mai frecvent, dilema pe care o au cei cu prea mult timp liber la serviciu este daca sa le semnaleze sau nu acest lucru superiorilor, arata BBC.

Sa luam exemplu cazul in care tocmai ai fost promovat sa te ocupi de departamentul in care lucrai si nu ai suficiente atributii care sa iti ocupe programul de lucru. Se poate ca echipa ta sa fie formata din oameni care isi fac treaba foarte bine, asa ca tie nu iti raman foarte multe de facut si iti termini sarcinile mai devreme decat ar trebui. Chiar daca din exterior pare ca te descurci cu succes, s-ar putea ca tu sa simti ca fraudezi organizatia.

Ce este de facut in aceasta situatie? Mai intai trebuie sa iei in calcul doua posibilitati: fie nu este cu adevarat suficient de multa munca pentru tine, fie nu iti faci treaba cum trebuie, dar nu realizezi acest lucru, sustine Kenneth E. Goodpaster, profesor de etica in afaceri la Universitatea de Afaceri din Minneapolis.

Ce faci cand noul job pare o uriasa greseala: Demisie sau compromis?

Daca, intr-adevar, descrierea jobului nu include suficiente sarcini care sa te tina ocupat pe parcursul programului de lucru, atunci nu ar trebui sa te simti deloc vinovat. Trebuie sa iei in calcul si posibilitatea ca persoana pe care ai inlocuit-o sa nu fi fost atat de eficienta ca tine.

Daca te afli in aceasta situatie, responsabilitatea ta este sa le spui superiorilor ca iti ramane destul de mult timp liber si sa le ceri sa mai adauge si alte sarcini la lista activitatilor tale. Ei trebuie sa stie ca ti-ai dori noi provocari profesionale. Din acest punct, decizia ramane la latitudinea managementului.

Daca superiorii nu iti aloca mai multe sarcini, ai putea profita de aceasta ocazie pentru a te implica si in alte departamente din compania pentru care lucrezi. Astfel, te poti oferi sa faci parte din diverse proiecte care nu tin neaparat de specializarea ta. O asemenea miscare ar fi atat in favoarea ta, cat si a companiei.

Cealalata posibilitate este sa nu intelegi exact care sunt atributiile tale si sa nu iti indeplinesti noul rol asa cum ar trebui. Trebuie sa te intrebi daca exista vreun aspect care ti-a scapat. De asemenea, managerii se pot astepta ca functia ta sa fie una proactiva, ceea ce inseamna ca ar trebui sa vii cu idei si initiative noi pentru strategia de ansamblu, nu sa iti indeplinesti strict sarcinile din fisa postului. Daca nu esti sigur ce vor superiorii tai, nu ezita sa intrebi.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#timp liber munca, #timp liber serviciu, #timp liber job, #promovare serviciu , #cariera