Cele mai daunatoare locuri de munca

Sambata, 20 Septembrie 2014, ora 19:53
9297 citiri
Cele mai daunatoare locuri de munca
Foto: Financial Express

Un loc de munca poate aduce nenumarate beneficii, insa exista si joburi care pot provoca efecte negative asupra sanatatii fizice, dar si psihice.

In urma cercetarilor realizate de Biroul de Statistica al Muncii (BLS) din Marea Britanie si CareerCast, Huffington Post prezinta cele mai daunatoare locuri de munca, ce pot afecta bunastarea fizica si emotionala a angajatilor.

Constructiile

In domeniul constructiilor au loc adesea accidente de munca. Chiar si cei mai priceputi lucratori ar putea fi raniti sau s-ar putea electrocuta. De asemenea, ei se expun la produse chimice, fum si particule, iar echipamentul de protectie nu poate preveni in totalitate riscul de aparitie a unei boli.

Muncitorii din domeniul constructiilor pot inhala praf, existand astfel sanse mari de producere a unor boli precum cancer pulmonar, mezoteliom sau azbestoza.

Potrivit rapoartelor BLS, acest domeniu se afla in top 10 cu cele mai multe accidente mortale la locul de munca.

Serviciile

In cazul politistilor sau al pompierilor exista nenumarate accidente mortale petrecute la locul de munca. In plus, in aceste domenii, starea emotionala poate fi de asemenea afectata, tinand cont ca scopul este acela al protejarii vietii celorlalti. De aceea, CareerCast pozitioneaza aceste joburi in top 10 al celor mai stresante locuri de munca.

Mai mult decat atat, sanatatea pompierilor risca sa fie afectata de posibilele expuneri la substante toxice.

Pentru cei care se ocupa cu colectarea deseurilor, exista riscul de a se rani in timpul programului, acestia acuzand adesea intinderi musculare, in urma ridicarii greutatilor.

Si cei ce lucreaza ca instalatori sau electricieni se claseaza in top 10 al celor mai multe accidente mortale la locul de munca, deoarece acestia ar putea cadea sau s-ar putea electrocuta.

Agricultura. Pescuitul. Silvicultura

Joburile din aceste domenii sunt ideale pentru cei care iubesc sa stea in aer liber si nu sunt deranjati de faptul ca se pot murdari sau zgaria. Insa si cei mai experimentati dintre lucratori se pot rani.

Armata

Orice functie ocupata in cadrul armatei presupune perioade mari de timp petrecute departe de casa, ture obositoare si asumarea responsabilitatatii asupra vietilor altora, mai presus fiind siguranta celor pe care militarii ii servesc.

Cele mai bune si cele mai rele joburi in 2014

Transportul

Conducerea unei masini este evident periculoasa, de aceea un astfel de job poate afecta fizicul, dar si psihicul unui angajat.

In primul rand, un risc il reprezinta expunerea la fum si substante chimice.

De exemplu, soferii de camion, prin descarcarea marfurilor, risca sa contracteze diverse boli pulmonare.

Pilotilor le poate fi afectat auzul din cauza expunerii prelungite la zgomotul provocat de motorul de avion.

In plus, este vorba si despre stresul cauzat de responsabilitatea pe care o presupune transportarea in siguranta a pasagerilor. Astfel, pilotii, alaturi de soferii de taxi, apar pe lista CareerCast ca avand unele dintre cele mai stresante locuri de munca.

Munca de birou

Desi in acest caz nu poate fi vorba de accidente mortale petrecute la locul de munca, munca de birou poate fi periculoasa, afectand in timp sanatatea.

Numeroase studii arata ca statul la birou poate scurta din durata vietii si poate creste sansele de producere a cancerului, diabetului sau a bolilor cardiovasculare.

De asemenea, munca la birou are si un impact puternic asupra psihicului. Potrivit CareerCast cei mai stresati sunt organizatorii de evenimente, oamenii de relatii publice, ziaristii, dar si cei care au functii executive in cadrul corporatiilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#locuri de munca daunatoare, #top joburi riscante sanatate, #joburi risc sanatate psihica fizica , #cariera