Un loc de munca nu e de ajuns? Cum poti avea doua

Vineri, 30 August 2013, ora 07:14
18885 citiri
Un loc de munca nu e de ajuns? Cum poti avea doua

In ce conditii poti avea simultan mai multe locuri de munca, cum se platesc contributiile datorate, cum se procedeaza in cazul indemnizatiei de crestere a copilului si cum se acorda deducerea personala in cazul cumulului de functii?

Ne explica in continuare Ioana Popa, consultant legislatia muncii si consilier in cariera:

Codul muncii republicat permite salariatilor din Romania sa realizeze cumul de functii, prin incheierea a doua sau mai multor contracte de munca fie cu acelasi angajator, fie cu angajatori diferiti, cu conditia sa nu existe interdictii legale si sa se creeze o situatie conflictuala intre functiile detinute.

De exemplu, se poate intampla ca in contract sa fie prezenta o clauza de concurenta, caz in care angajatul respectiv nu va putea incheia un contract cu una din firmele explicit mentionate in cuprinsul ei. De asemenea, functionarul public nu poate detine doua contracte de munca in aceeasi institutie sau in institutii diferite de stat sau cu capital majoritar de stat.

Pentru orice salariat incadrat cu contract individual de munca se platesc aceleasi contributii, indiferent de cat de multe a semnat. I se vor retine si vira contributiile pentru pensie, sanatate, somaj, pentru concedii si indemnizatii medicale etc. pentru toate contractele de munca pe care le detine.

Deducerea personala si tichetele de masa, doar pentru functia de baza

Cum platesti mai putin la stat: Deducerea personala si indemnizatia pentru copil Sfatul specialistului

Salariatul este insa obligat sa declare functia de baza la fiecare dintre angajatorii cu care a incheiat un raport de munca (sau mai multe). Exista un motiv pentru care Codul fiscal prevede inca aceasta obligatie, chiar daca ea a fost eliminata din Codul muncii in 2011, si anume: in cazul in care angajatul are una sau mai multe persoane in intretinere i se aplica o deducere personala, ceea ce inseamna ca venitul lui net va creste prin aplicarea unui impozit mai mic.

Aceasta deducere se acorda numai acolo unde exista functia de baza. La fel se intampla si in cazul tichetelor de masa, in situatia unui cumul ele nu pot fi acordate de fiecare angajator, ci doar acolo unde salariatul a declarat functia de baza.

Chiar daca o persoana obtine mai multe salarii din mai multe contracte de munca, Codul fiscal nu prevede scutiri in ceea ce priveste contributiile obligatorii. Insa daca un salariat incheie un contract de drept de autor, de exemplu, el va fi scutit de plata contributiei pentru pensii si cea pentru sanatate pentru venitul realizat ca autor.

Contributia la somaj nu este obligatorie pentru acest tip de contract, ramanand de platit doar impozitul pe venit.

Indemnizatia pentru cresterea copilului

OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului prevede ca oricare dintre parintii firesti ai copilului poate beneficia de acest drept, cu conditia ca in cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului sa fi realizat venituri profesionale impozabile sau din activitati agricole.

Indemnizatia se calculeaza pe baza tuturor veniturilor nete, de natura profesionala, obtinute in aceste 12 luni. Ceea ce inseamna ca daca o persoana detine doua contracte de munca in calcul, vor intra veniturile obtinute din amandoua. La fel si in cazul in care exista un contract de munca si un contract prestari servicii sau de drepturi de autor, de exemplu.

La calcularea indemnizatiei se va tine cont de toate veniturile nete, cu conditia ca salariatul sa cuprinda in dosar adeverinte de venit. Se vor suspenda ambele contracte de munca, nu doar unul. O data pentru ca in dosarul pentru solicitarea acestei indemnizatii trebuie sa apara o dovada a suspendarii activitatii profesionale, si apoi pentru ca daca beneficiarul indemnizatiei va realiza, pe langa acesta, si venituri profesionale impozabile, cea dintai se va suspenda, iar persoana poate fi pusa in situatia de a restitui sume primite in mod necuvenit ca urmare a cumularii celor doua tipuri de venit.

Ceea ce inseamna ca parintele care opteaza pentru el va solicita concediul de crestere copil de la toti angajatorii.

Ioana Popa - Consultant Resurse Umane

  • 220.000 de romani aveau un al doilea loc de munca in 2012, potrivit datelor Eurostat.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#doua locuri munca, #cumul functii, #contributii al doilea serviciu , #cariera