Cum isi alunga sefii cei mai buni angajati

Sambata, 09 Mai 2015, ora 07:24
15677 citiri
Cum isi alunga sefii cei mai buni angajati

Care este adevaratul motiv pentru care angajatii talentati isi parasesc locul de munca? De multe ori, de vina este seful.

Mangerii au capacitatea sa construiasca experienta profesionala a unui salariat sau, la fel de bine, o pot compromite, atat prin comportamentul lor, cat si prin lucrurile pe care le spun cu voce tare, scrie BBC Capital.

Fireste, si lucrurile pe care nu le fac sefii sunt la fel de problematice, mai ales daca nu isi ajuta angajatii sa devina cat mai buni si daca nu propun pentru promovarea cea mai calificata persoana.

Lucruri pe care sa nu i le spui niciodata sefului

Brian de Haaff, CEO si cofondator al Aha!, o companie de consultanta manageriala, sustine ca modul in care seful comunica cu echipa sa este crucial. Daca o comunicare eficienta este absolut necesara, seful ar trebui sa ridice standardele si mai sus si sa devina un model la locul de munca.

Liderii trebuie sa dea un exemplu pozitiv si intotdeauna sa gandeasca inainte de a vorbi. Haaff este de parere ca managerii trebuie sa isi aleaga cu atentie cuvintele si a dat exemplu de trei lucruri pe care un sef destept nu ar trebui sa le spuna niciodata.

Ghici ce am auzit? Uneori, sefii se pot simti singuratici in varful echipei si incep sa barfeasca alaturi de subalternii lor, intr-o incercare de a-i apropia pe acestia.

Totusi, biroul nu e locul potrivit pentru barfe, chiar daca asta ar putea construi anumite legaturi intre oameni. Un astfel de comportament nu face decat sa compromita increderea pe care angajatii ar trebui sa o aiba in seful lor si da dovada de lipsa de maturitate.

Cum stii ca seful te uraste

Care-i treaba cu X? Rareori un manager se intereseaza de viata unui subaltern din pura ingrijorare. Insa cand incerci, ca sef, sa afli diverse informatii doar din curiozitate, ii pui pe colegii persoanei respective intr-o situatia neplacuta, iar asta demonstreaza ca esti un lider slab.

Nu vreau sa aud asta! Cand un sef spune asa ceva, practic exclude orice posibilitate ca el sa se insele si altcineva sa aiba dreptate. O astfel de reactie la o veste proasta sau o parere diferita inchide toate canalele de comunicare si transmite mesajul clar ca managerul este o persoana intangibila si inflexibila.

Practici nesanatoase ale companiilor

La randul sau, Michelle M. Smith, director de marketing la OC Tanner, sustine ca talentul angajatilor este cel mai important lucru pentru succesul unei organizatii, insa, deseori, multi sunt marginalizati si neglijati.

Smith a intocmit o lista cu cateva practici pe care, daca firmele vor continua sa le faca, isi vor alunga cei mai buni angajati, oamenii cu cel mai mare potential.

Pun oameni fara caracter in functii de conducere. Uneori, companiile tin in pozitii inalte oameni cu un stil autocrat, care resping un mod creativ de a gandi, precum si ideile noi, energia si dinamismul.

Ce motive are seful sa te dea afara

Masoara orele, nu rezultatele. Firmele vor sa isi tina angajatii cat mai ocupati si nu au incredere in capacitatea lor de a folosi timpul intelpt. Interzic retelele sociale si activitatile personale in timpul programului de lucru, chiar si cand salariatii muncesc inclusiv in weekend.

Nu-si bat capul cu pregatirea profesionala. In schimb, vor ca angajatii sa face aceleasi lucruri in continuu, in exact aceeasi maniera.

Nu stiu cum sa formeze echipele. Nu amesteca oameni de varste diferite, cu abilitati diferite, ci ii grupeaza in echipe care vin cu aceleasi solutii predictibile, care merg la sigur, dar nu entuziasmeaza pe nimeni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O nouă vamă cu Ungaria: Unde ar putea fi făcut punctul de trecere a frontierei spre țara vecină
O nouă vamă cu Ungaria: Unde ar putea fi făcut punctul de trecere a frontierei spre țara vecină
Guvernanții lansează în consultare publică un proiect de hotărâre care vizează deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei, la Beba Veche, în județul Timiș. Trecerea în Ungaria...
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
#sef alunga angajati, #companii pierdut angajati bun, #angajati buni demisie , #cariera