Cum sa iei decizii etice la locul de munca si ce ai de castigat

Sambata, 12 Octombrie 2013, ora 12:38
6288 citiri
Cum sa iei decizii etice la locul de munca si ce ai de castigat
Foto: Thinkstock

Multi dintre noi se lovesc, intr-un moment al vietii profesionale, de dileme legate de etica, astfel incat introspectia personala este esentiala in mediul de afaceri pentru a fi pregatit din timp pentru cele mai corecte decizii.

Daca suntem pusi in postura de a minti sau insela pentru binele companiei pentru care lucram, atunci suntem pusi in fata unei dileme etice, scrie BBC.

Specialistii sunt de parere ca trebuie sa ne antrenam psihicul pentru luarea unor astfel de decizii inainte de a fi pusi in fata faptului implinit. Acest lucru ne va ajuta sa actionam mult mai eficient cand ne lovim de o dilema de acest fel pe care trebuie sa o rezolvam rapid.

Acest lucru este important in special pentru sefi, deoarece ei sunt cei care stabilesc astfel de aspecte in randul subordonatilor. Numeroase studii arata ca angajatii muncesc cu mai mult spor si sunt mai fideli organizatiilor care dau dovada de standarde etice mai ridicate.

Big Brother la locul de munca: De ce vor sefii sa monitorizeze activitatea angajatilor pe Internet

De exemplu, companiile din Statele Unite au un avantaj din acest punct de vedere, pentru ca autoritatile au transformat o serie de astfel de decizii etice in legi, a spus Michael Hoffman, director executiv la Centrul de Etica in Afaceri din Massachusetts.

In Japonia, se asteapta ca participantii la intalnirile de afaceri sa aduca diverse cadouri, lucru care ar fi considerat mita in SUA si care este, de altfel, interzis.

Referitor la cei care sunt constransi de companie, intr-un fel sau altul, sa participe la actiuni indoielnice din punct de vedere al eticii, expertii sustin ca ei ar trebui sa se intrebe daca vor, cu adevarat, sa lucreze pentru o astfel de organizatie.

Cei care nu gasesc un raspuns la aceasta intrebare ar trebui sa se consulte cu o persoana care i-ar putea ajuta, considera Paul Adler, profesor de management la Scoala de Afaceri Marshall din Los Angeles. Acesta sustine ca cei aflati in dificultate ar trebui, mai intai, sa le ceara un sfat sefilor. Cel mai probabil si ei s-au confruntat cu astfel de dileme morale si vor aprecia faptul ca ati adus in discutie acest subiect.

De asemenea, trebuie sa evitam sa justificam deciziile mai putin etice prin scuze precum "toata lumea din companie face acest lucru" sau "asa se intampla in industrie".

Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
#decizii etice serviciu, #decizii etice loc munca, #moralitatea serviciu, #cariera etica , #cariera