Cum se munceste intr-unul dintre cele mai fericite locuri de pe pamant

Duminica, 17 Mai 2015, ora 17:58
8912 citiri
Cum se munceste intr-unul dintre cele mai fericite locuri de pe pamant

Olanda este listata frecvent in topul celor mai bune locuri de pe pamant in care sa traiesti. Copiii olandezi sunt printre cei mai fericiti copii din lume, potrivit UNICEF.

Buna dispozitie a olandezilor ar putea avea legatura cu atitudinea lor relaxata in ceea ce priveste munca, scrie The Economist.

Angajatii olandezi au un program de lucru mai lejer decat cei din alte tari occidentale. Astfel, mai mult de jumatate dintre ei lucreaza cu jumatate de norma - 26,8% dintre barbati si 76,6% dintre femei muncesc mai putin de 36 de ore pe saptamana.

In restul Uniunii Europene, doar 8,7% dintre barbati si 32,2% dintre femei lucreaza part-time, ceea ce inseamna aproximativ 20% din numarul total de angajati. Procentul este mai mic in SUA, de 18,9%, respectiv 12,6% dintre barbati si 25,8% dintre femei.

In Olanda, tara bogata, nu a fost nevoie ca familia sa aiba doua venituri pentru a se bucura de un trai confortabil. Iar pana in anii 1980 societatea a fost dominata de valorile crestine, ceea ce s-a tradus prin facilitati fiscale pentru ca femeile sa poata sta acasa cu copiii.

Situatia s-a schimbat spre sfarsitul perioadei, insa, chiar daca au intrat in campul muncii, femeile s-au angajat cel mai adesea cu jumatate de norma, iar statul a lucrat indeaproape cu angajatorii pentru ca aceste joburi sa aiba acelasi statut legal ca echivalentul lor cu norma intreaga.

In 2000 a fost aprobata o lege care le garanteaza atat femeilor, cat si barbatilor dreptul de a solicita un program de lucru flexibil. A devenit de atunci predominanta asa-numita "zi a tatalui": o zi libera pe saptamana pentru barbati in scopuri familiale.

De asemenea, 9% dintre barbati isi gestioneaza programul astfel incat sa lucreze doar patru zile pe saptamana.

Potrivit specialistilor citati de The Economist, preponderenta acestui tip de program se explica in mare parte prin numarul mare de locuri de munca cu jumatate de norma bine platite, care ofera pozitii inalte.

Pe de alta parte, Public Radio International arata ca angajatii cu jumatate de norma au parte de mai putine promovari si au acces limitat la pozitii de conducere.

Cum fenomenul este mult mai raspandit in randul femeilor, cele mai multe analize se axeaza pe acest segment.

Astfel, scria Slate in 2010, desi sunt de invidiat din perspectiva drepturilor reproductive si a ratei de participare politica, olandezele au insa o contributie redusa la venitul familiei - 25% dintre ele nu castiga suficient pentru a fi considerate independente din punct de vedere financiar (conform Public Radio International, jumatate dintre angajatele olandeze castiga mai putin de 1.200 de dolari pe luna).

Diferente salariale dintre femei si barbati sunt printre cele mai ridicate din Europa, insa cum femeile lucreaza in mare parte cu jumatate de norma, acest lucru nu pare sa fie o preocupare in Olanda.

Pe de alta parte, nu toti olandezii care lucreaza cu jumatate de norma sunt multumiti de situatia lor. Daca inainte de criza 10% dintre ei isi doreau joburi full-time, s-a ajuns acum la aproape 25%.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#Olanda joburi part time, #angajati Olanda, #slujba jumatate norma , #cariera
Comentarii
Poza Te-o
Te-o
rank 5
Poza Crestin
Crestin
rank 4
"Fericirea olandeza" duce la sinucidere in masa