In tarile bogate femeile muncesc mai mult decat barbatii

Vineri, 21 Decembrie 2012, ora 10:25
3643 citiri
In tarile bogate femeile muncesc mai mult decat barbatii

Statistici bine sustinute arata ca in cele mai multe dintre tarile bogate femeile muncesc mai mult decat barbatii, daca este inclusa si munca neremunerata.

Conform ultimului raport referitor la ocuparea fortei de munca, raport redactat de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, barbatii stau mai mult la serviciu comparativ cu femeile. In Statele Unite, de exemplu, barbatii petrec in medie cinci ore si opt minute de lucru pe zi, in timp ce femeile patru ore si doua minute.

Dar cand vine vorba de munca neremunerata, femeile muncesc mult mai mult decat barbatii. Studiul a urmarit situatia din Australia, Austria, Belgia, Canada, China, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Noua Zeelanda, Norvegia, Suedia, Statele Unite, scrie New York Times.

Femeile fac cea mai mare parte din munca neremunerata, indiferent daca sunt sau nu angajate. In cuplurile in care ambii parteneri au locuri de munca platite, femeile petrec doua ore pe zi in plus facand munca neremunerata. In cuplurile in care femeia lucreaza o munca platita, iar barbatul nu, acesta din urma face munca neremunerata - gospodarie, ingrijirea copiilor, la fel de mult timp ca si femeia, desi aceasta este principala aducatoare de venit familiei si cea mai mare parte din timp este dedicata serviciului.

Concluzia studiului arata ca traditia care impunea femeii sa aiba in grija treburile casei a ramas adanc inradacinata, fie ca este vorba de tari bogate si emancipate, fie ca este vorba despre state de nivel mediu sau sarace.

Statistica arata ca ponderea cea mai mare a muncii domestice, neremunerate, o fac femeile in toate tarile din Europa, iar egalitatea dintre sexe si promovarea echilibrului intre munca si viata este o chestiune mult mai delicata si mai greu de gestionat decat pare la prima vedere.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#comparatie munca femei barbati, #femeile muncesc mai mult , #cariera