Libertate in cariera: Programul fix, pe cale de disparitie?

Sambata, 06 Iunie 2015, ora 18:47
6495 citiri
Libertate in cariera: Programul fix, pe cale de disparitie?

Pentru unii angajati este mult mai comod sa se duca la serviciu de dimineata, la ora 9.00, si sa incheie ziua de lucru la 18.00, cu tot cu pauza de masa, insa exista si persoane care nu concep ideea de program fix.

Acesti profesionisti sunt din ce in ce mai numerosi, iar companiile sunt tot mai deschise in a angaja freelanceri si colaboratori, in locul salariatilor care prefera un job traditional, asa ca programul 9.00 - 18.00 incepe sa fie tot mai rar intalnit, fiind inlocuit cu unul felxibil, se arata intr-o analiza Business Insider.

Multi angajatori sunt de parere ca liberi profesionistii vin intotdeauuna cu idei noi, fara sa fie nevoie de un angajament pe termen lung intre cele doua parti.

Umilit sau dat afara? Cum sa supravietuiesti dezastrelor de la serviciu

Industria companiilor care lucreaza cu freelanceri sau contractori independenti si a profesionistilor care ocupa aceste posturi este in continua crestere. In plus, in ultima perioada au aparut numeroase site-uri, precum Freelancer.com sau Upwork.com, dedicate liber profesionistilor si companiilor aflate in cautare de astfel de angajati.

Un exemplu elocvent pentru acest fenomen consta in faptul ca, in 2013, in Statele Unite, aproximativ 23 de milioane de persoane lucrau ca liber profesionisti, potrivit statisticilor oficiale.

Numarul este cu 1,2% mai mare decat in anul 2012 si cu 24% mai ridicat fata de 2003. Statisticile nu au luat in calcul freelancerii care, la randul lor, au angajat alte persoane ce lucreaza pentru ei.

Joburile viitorului

Doi antreprenori americani, Brooke Borgen si Griffen O'Shaughnessy, si-au deschis in urma cu cinci ani o companie care recruteaza liber profesionisti, Canopy Advisory Group.

Cele mai memorabile scuze ale angajatilor care au intarziat la serviciu

Cei doi cofondatori, care sustin ca joburile independente reprezinta viitorul, au observat la acea vreme ca organizatiile aveau din ce in ce mai multa nevoie de o modalitate prin care sa gaseasca freelanceri, in timp ce prietenii si colegii le tot spuneau ca incearca cu disperare sa gaseasca un echilibru intre munca si viata personala. "Din ce in ce mai multi oameni vor sa aiba control asupra carierei lor", a declarat Borgen.

Henry W. Brown este dovada vie a faptului ca munca independenta este o alternativa excelenta la joburile cu program fix. In urma cu 11 ani, el a renuntat la jobul sau la o firma de publicitate, satul sa lucreze 15 ore pe zi si sa nu aiba viata personala.

In prezent, Brown munceste 30 de ore pe saptamana, jongleaza cu circa patru proiecte pe an si castiga un salariu din sase cifre realizand site-uri si aplicatii.

Freelancerul are acum timp sa mearga la yoga, sa se plimbe cu bicicleta in mijlocul zilei prin cartierul din New York unde locuieste si sa ia pranzul alaturi de prietenii sai. El are timp acum si pentru pasiunile sale: anul acesta a petrecut o vacanta de o luna in Thailanda si a creat o pagina de Facebook numita TheDogmatic, unde posteaza imagini cu caini din adaposturi, pentru a-i ajuta sa fie adoptati.

Obiceiuri la serviciu care ii fac pe colegi sa te urasca

Brown a marturisit ca nici nu se gandeste sa mai lucreze vreodata pentru un singur angajator. "Orice lucru legat de birou era asa o pierdere de vreme pentru mine", a dezvaluit el.

Jody Miller, CEO al companiei Business Talent Group care recruteaza contractori independenti pentru alte firme, a precizat ca un freelancer poate castiga, in SUA, sume cuprinse chiar intre 1.500 si 2.500 de dolari pe zi.

Cei mai multi dintre contarctorii independenti au o diploma de masterat si cel putin zece ani de experienta profesionala. Ei sunt angajati de companii pentru lansarea unor noi produse, cercetare sau alte proiecte.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#program serviciu, #liber profesionisti, #ore lucru serviciu , #cariera