Munca in anii 2000: Cinci profetii care au esuat lamentabil

Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 09:28
2232 citiri
Munca in anii 2000: Cinci profetii care au esuat lamentabil
Foto: BBC

Oricat de grea pare munca in ziua de astazi, aceasta obisnuia sa fie chiar mai dificila in trecut.

Salariul minim, normele de protectie a muncii, legile impotriva discriminarii si alte astfel de beneficii pentru angajati nu isi au cu siguranta originile in Antichitate.

Totusi, nu este tocmai o incantare, asa cum unii "vizionari" de acum cateva decenii isi inchipuiau ca va fi munca in anii 2000. Acestea sunt cateva dintre profetiile pentru anii 2000 cele mai indepartate de realitate, scrie Aol Jobs.

Oamenii ar trebui sa lucreze doua zile pe saptamana

Predictia dateaza din 1930 si ii apartine economistului John Maynard Keynes. Acesta credea ca oamenii vor ajunge sa lucreze doar 15 ore pe saptamana. Pe de alta parte, in SUA, numarul mediu al orelor de munca pe saptamana s-a redus treptat, de la 36,72 de ore in 1836 la 35,8 ore in 2012, probabil ca urmare a dezvoltarii sistemului de lucru part-time.

Cat de mult muncesc oamenii din diferite tari ale lumii - harta in functie de statistici

Muncitorii americani vor avea concediu sapte saptamani pe an

O subcomisie a Senatului american aprecia in 1965 ca pana in anul 2000 salariatii din SUA se vor bucura de aceasta perioada generoasa de concediu.

Totusi, productivitatea mai mare obtinuta datorita progresului tehnologic a fost mai degraba canalizata inapoi in munca, decat a oferit mai mult timp liber angajatilor, cel putin in SUA. In Europa, salariatii au dreptul la concediu de pana la 25-30 de zile, deci cinci sau sase saptamani, in continuare sub pragul prognozat.

Practic, nimeni nu va avea nevoie de concediu medical

Conform doctorului James Bryant Conant, care a trait in perioada 1893 - 1978, toate bolile urmau sa fie vindecate pana in 2000, concediul medical fiind astfel abolit.

Jumatate dintre angajatii din intreaga lume, nefericiti la locul de munca - studiu

Literele "c", "x" si "q" vor disparea

Intr-un articol dintr-o revista pentru femei din anii 1900 se afirma ca cele trei litere "vor fi abandonate, deoarece nu sunt necesare".

Femeile vor ramane la cratita

Intr-un articol publicat in Time in 1967, sociologul David Riesman, profesor la Harvard, isi exprima convingerea ca, "daca un lucru va ramane neschimbat, acesta va fi rolul femeii".

Cel putin 15 state interzic femeilor sa munceasca fara acordul sotului - raport BM

Desigur, Riesman nu a fost singurul care nu putut sa prevada emanciparea femeii la acea vreme. Intr-un interviu televizat din 1973, o persoana afirma: "nu cred ca va exista o femeie prim-ministru cat timp voi trai". Acea persoana era Margaret Thatcher, conform Fundatiei Margaret Thatcher.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#previziuni gresite, #ore munca, #concediu, #angajati , #cariera