O strategie simpla pentru ca suma de pe fluturasul de salariu sa creasca

Vineri, 12 Septembrie 2014, ora 07:19
27358 citiri
O strategie simpla pentru ca suma de pe fluturasul de salariu sa creasca
Foto: SmartDreamers

Sa ceri bani nu e niciodata un lucru usor de facut. Cu atat mai mult la serviciu. Sa ti se ceara, nici atat. Avem, asadar, un subiect delicat si, daca ne raportam doar la locul de munca, unul care deranjeaza ambele parti implicate: angajati si angajatori.

Conform specialistilor de la site-ul de joburi SmartDreamers, mai multe statistici referitoare la numarul de angajati care au cerut vreodata mariri de salariu ne indica rezultate de 44% in dreptul femeilor si 48% in dreptul barbatilor, ceea ce inseamna ca majoritatea oamenilor prefera sa accepte situatia salariala fara sa scoata un cuvant legat de acest aspect.

Sigur, aici trebuie sa luam in calcul in primul rand situatia din piata muncii. In Romania, e limpede ca lucrurile nu stau cel mai bine din acest punct de vedere, lucru care ii face pe oameni, daca nu chiar sa uite de tot de o eventuala cerere de majorare, macar sa fie descurajati. Logica e simpla: "Vrei mai multi bani? Urmatorul!"

Vrei o marire de salariu? Ce sa nu spui niciodata

Apoi, conteaza si domeniul in care lucrezi.

In zilele in care traim, e destul de clar ca, la prima vedere, un angajat din IT ar avea sanse mai mari de reusita in cazul unei astfel de solicitari decat, sa spunem, un angajat al unui restaurant, iar principalul criteriu care face diferenta nu e ghidat de nivelul de competente, pentru ca nu ai cum sa compari cele doua domenii.

Mai degraba, diferenta e facuta de nevoia companiilor de oameni tehnici, una care de multe ori sta la prapastia dintre disperare si necesitate. Calculele sunt, si la acest punct, simple: o companie face mult mai greu rost de un web developer bun decat un restaurant de un ospatar priceput.

In stransa legatura cu cele doua aspecte care trebuie luate in calcul inainte de prezentarea unei strategii scurte, dar extrem de eficiente pentru obtinerea unor venituri mai mari, se afla poate cel mai relevant criteriu: realismul.

Asta inseamna ca trebuie sa faci un mic rezumat al propriilor tale rezultate, ceea ce nu e greu. Greul vine cand trebuie sa fii si realist, pentru ca altfel raportul dintre rezultate si venitul meritoriu nu va fi unul corect, indreptat spre adevar.

Dar daca simti ca te invarti de ceva vreme in cerc, daca realizezi ca, in medie, castigi mai putin decat persoanele din domeniul tau si daca esti de parere ca profitul pe care il aduci companiei trebuie recompensat mai atent, atunci e timpul sa ceri o marire de salariu si sa iei in calcul urmatoarea simpla strategie:

1. Fii tu primul care face oferta! Crede-ne, e mult mai greu sa negociezi pentru a obtine o suma mai mare pornind de la un numar setat de managerul tau.

Daca, in schimb, vei face tu primul pas, chiar daca oferta va parea exagerata, cel putin vor avea un punct de referinta. Spre exemplu, in cazul in care vei cere cu 500 de lei mai mult decat castigai in momentul respectiv, seful tau cu siguranta va sti ca o oferta de 100 de lei in plus e departe de a te multumi.

2. Evita cifrele rotunde! Cu cat suma pe care o vei propune va fi mai precisa, cu atat si contra-oferta de care sunt sanse sa te lovesti va fi mai aproape de solicitarile tale.

Pare ciudat dar daca vei cere, de pilda, 2780 lei, managerul va avea tendinta sa iti spuna: 2700! Daca, in schimb, vei solicita 2700 direct, atunci el iti va propune 2500. Cam asa functioneaza criteriul cifrelor rotunde.

3. Cere o marire in timpul unui proiect pe care il ai de indeplinit, nu dupa! Acesta e, probabil, cel mai puternic detaliu de care te poti lega pentru a-ti face superiorii sa iti ofere un fluturas de salariu mai "colorat".

E demonstrat faptul ca sefii sunt mult mai deschisi la negocieri atunci cand tu, ca angajat, esti in mijlocul unui proiect, decat in situatia in care iti vei fi bifat taskurile.

Si aici strategia e sustinuta usor de argumente logice. Sa fim realisti, dupa incheierea proiectului nu mai esti un jucator cheie, cel putin pe moment.

In timpul acestuia, este esential ca dorintele tale sa fie, in masura in care e posibil, indeplinite. Altfel, se pune in pericol atingerea scopului, ceea ce cu siguranta o companie nu vrea.

SmartDreamers este platforma de recrutare care simplifica legatura dintre companii si candidatii la joburi. Pe www.smartdreamers.com, tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani au sansa de a-si gasi locul de munca potrivit experientei si pregatirii lor.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#marire salariu sfaturi, #angajatori , #cariera