Sase motive pentru care ar fi bine sa iti schimbi cariera

Luni, 18 Aprilie 2011, ora 18:03
2686 citiri
Sase motive pentru care ar fi bine sa iti schimbi cariera

O persoana obisnuita ajunge sa isi schimbe de mai mult de doua ori domeniul de activitate, intr-o viata. Se intampla oricui, fie ca este un motiv intemeiat, cum ar fi recenta criza prin care am trecut, fie ca este un motiv ales total aleatoriu si fara prea multa analiza, cum ar fi deja celebra afirmatie "vreau ceva nou in viata mea".

Oricare ar fi motivul pentru care te-ai decis sa faci o schimbare de cariera, este indicat sa iei aceasta decizie in urma unei analize serioase asupra trecutului si prezentului tau profesional si in urma unui plan de viitor bine pus la punct.

Cu toate ca nu iti ofera o garantie absolut sigura, este totusi bine sa iei o decizie doar atunci cand te-ai gandit serios la toate motivele pertinente pentru care merita sa iti schimbi cariera. Mai jos vom trece in revista cateva dintre cele mai serioase motive pentru care ai putea face aceasta schimbare si pentru care ai putea incepe sa frunzaresti anunturile pentru locuri de munca.

Viata ta s-a schimbat

Atunci cand ai ales pentru prima data drumul pe care il vei urma in cariera, este posibil ca viata ta sa fi fost complet diferita de cea de acum: erai singur, fara o familie de intretinut, fara copii si fara planuri de viitor alaturi de cei langa care traiesti.

Acum ai o familie, iar stilul in care iti programai timpul nu se mai potriveste cu cel de acum. Pentru cei care au ales o slujba unde orele peste program sunt mult mai multe decat cele libere, pentru cei a caror fisa de post contine mai multe deplasari in afara orasului decat ore petrecute la birou sau pentru cei care trebuie sa fie in permanenta conectati la emailul sau telefonul de serviciu, o schimbare de cariera poate fi cu siguranta o decizie inteleapta. Ar trebui sa iti cauti o ocupatie care se potriveste mai mult cu noua ta viata de familist.

Domeniul de activitate al carierei tale nu evolueaza

In momentul cand ai ales slujba pe care o ai acum, domeniul era in inflorire, viitorul suna promitator si te gandeai ca vei fi unul dintre pionerii domeniului. Acum insa tehnologia si industria s-au schimbat, economia a luat o intorsatura brusca, iar oportunitatile de avansare aproape nu mai exista. Ar fi bine sa gasesti o ocupatie care pare sa aiba un viitor mult mai sigur si mai promitator.

Stresul si epuizarea fizica si emotionala sunt a doua ta personalitate

Cu mult mai mult timp in urma, a merge la serviciu era mai mult decat o provocare pentru tine, iar impasurile foarte dese si neasteptate ale caror solutii le gaseai plin de entuziasm nu faceau decat sa iti creasca admiratia fata de propria persoana. Entuziasmul si dorinta de mai mult volum de munca si-au schimbat numele de-a lungul anilor in Stres si Epuizare.

Daca ai prefera sa fii bolnav decat sa mergi la serviciu sau daca ai prefera sa zaci nefacand nimic decat sa te gandesti la orice ar avea legatura cu actualul tau loc de munca, cu siguranta este timpul sa faci schimbarea. Gandeste-te la o ocupatie noua care sa te inspire si care sa nu iti distruga complet sanatatea atat psihica, cat si fizica.

Slujba ta este plictisitoare

Pe vremea cand ai inceput, in fata ti se deschideau drumuri, oportunitatile de avansare erau tot mai multe si mai provocatoare, iar domeniul de activitate parea o adevarata jungla numai buna de explorat.

Acum ca a trecut foarte mult timp de cand lucrezi in domeniu, ai ajuns cat de sus se putea, iar provocarile si noutatile au disparut complet. O schimbare de cariera ar putea fi exact provocarea pe care o astepti.

Vrei sa castigi mai multi bani

Cu toate ca atunci cand te gandesti la satisfactie profesionala, banii nu sunt intotdeauna pe primul loc, este bine ca atunci cand alegi sa faci o schimbare serioasa de cariera sa iei in considerare si acest aspect.

Daca banii nu iti mai ajung aproape deloc sau daca au intervenit ratele sau cheltuielile familiale mari in viata ta, este bine sa te gandesti la o cariera care ar putea sa iti asigure un trai de viata mai stabil decat cel actual.

Iti este rusine sa spui cu ce te ocupi

Da, putini dintre noi recunosc acest lucru. Insa acesta este unul dintre motivele pentru care multi dintre noi aleg sa isi schimbe cariera. E posibil ca in entuziasmul tineretii sa iti fi parut perfect normal sa faci orice pentru a castiga niste bani, iar demnitatea ta profesionala nici nu avea un nume pe vremea aceea.

Din inertie, din comoditate sau de nevoie imediata, ai ramas sa activezi in domeniul ales intr-o vreme demult indepartata. Insa acum acest domeniu nu doar ca nu iti mai face placere, te face sa iti fie si rusine sa raspunzi in public la intrebarea "Cu ce va ocupati?".

Daca acesta este cazul tau, cel mai indicat ar fi sa iti reevaluezi calitatile si abilitatile personale si profesionale si sa te reorientezi catre un domeniu pe care tu il consideri potrivit varstei si pregatirii tale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#schimbare cariera, #schimbare slujba, #reconversie profesionala, #loc de munca , #cariera