Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Sfaturi de organizare a timpului pentru mamele care lucreaza de acasa

Sambata, 30 Aprilie 2011, ora 08:41
2423 citiri
Sfaturi de organizare a timpului pentru mamele care lucreaza de acasa

Pentru orice mama care a decis sa lucreze de acasa, o buna gestionare a timpului este cel mai mare atu al performantei si al rezultatelor de succes. Sa iti gestionezi in totalitate cariera de acasa este deja un lucru extrem de dificil si solicitant si desigur demn de apreciat. Sa si devii o maestra in organizarea timpului poate fi considerat un adevarat talent.

Insa la fel ca orice alt talent si acesta are nevoie de cat mai multa practica. Nu va lasati descurajate de schimbarile continue care apar in viata unei mame si incercati cat mai mult posibil sa rezolvati problemele legate de organizarea timpului una cate una inainte de a o lua totul razna.

Mai jos va oferim cateva sfaturi care va pot ajuta sa va gestionati cat mai bine posibil timpul, sa reusiti sa le faceti pe toate si sa aveti timp si pentru odihna si relaxare.

1.Fixeaza un orar

Gestionarea timpului va incepe intotdeauna cu fixarea unui orar. Cel mai indicat ar fi sa iti programezi orele de munca cu mult timp inainte. Astfel, atat tu, cat si ceilalti membri ai familiei veti sti cand a venit momentul pentru munca ta complet separata de restul treburilor casnice sau de familie.

Urmatorul pas este acela de a intocmi zilnic o lista cu lucruri de rezolvat in ziua respectiva, separat de orele de munca. O tehnica foarte cunoscuta spune ca cele mai indicate ore pentru a-ti indeplini sarcinile de munca sunt orele de somn ale copiilor. In ciuda avantajelor pe care le are aceasta tehnica, tine cont de faptul ca orele de somn pot diferi de-a lungul timpului de la o varsta la alta si, mai ales, chiar de la o zi la alta.

2.Fa mai multe lucruri in acelasi timp

E cunoscut faptul ca mamele fac mai multe lucruri deodata. Insa trebuie avut grija atunci cand incerci sa faci mai multe in acelasi timp deoarece poti reusi sa incurci si sa intarzii sarcinile tale chiar mai mult. Astfel te poti trezi la finalul unei zile ca nu ai reusit sa duci la bun sfarsit nicio sarcina propusa pentru ziua respectiva, in schimb te-ai pricopsit cu o intreaga lista de lucruri incepute si facute pe jumatate.

E important sa stii cum si cand sa programezi mai multe sarcini ce se vor desfasura in acelasi timp. Prima conditie pentru armonie atat in ceea ce priveste munca, cat si casa ta este aceea de a lua in considerare, atunci cand iti propui mai multe deodata, cat de mult te vor solicita copiii.

In functie de varsta copiilor tai, de numarul acestora sau de nevoile si independenta lor, iti poti stabili cand si cum sa faci mai multe lucruri deodata. Primul pas este intocmirea unei liste ce cuprinde toate activitatile de familie ce necesita prezenta ta. In functie de acestea, iti vei programa si alte sarcini desfasurate sau nu in acelasi timp.

3.Stabileste o rutina, insa nu uita sa fii creativa

Pentru toata lumea si mai ales pentru copii, stabilirea unei rutine poate avea rezultate eficiente. Rutina de dimineata in vederea pregatirii pentru scoala este pasul cel mai important pentru o zi buna. De aceea, este important ca aceasta sa fie cat mai eficienta si clar delimitata. La fel, rutine ca somnul de dupa-amiaza, temele pentru a doua zi, ora de masa sau ora de culcare vor ajuta in stabilirea unui program zilnic.

Astfel, rutina devine o practica necesara pentru organizarea timpului. Iti poti stabili ore aproape sigure si constante pentru a verifica emailuri, pentru a da telefoane sau pentru a rezolva alte sarcini de serviciu, fiind sigur ca aceste lucruri vor fi rezolvate.

In acelasi timp, nu uita ca in viata oricui este nevoie de flexibilitate. O data cu varsta rutinele copiilor si activitatile pe care le pot sau nu face singuri se schimba, astfel si programul tau. Nu dispera, fii creativa si mereu pregatita sa schimbi ceva in rutina zilnica.

4.Cunoaste-ti limitele, aptitudinile, calitatile si defectele

O organizare eficienta a timpului unei mame care lucreaza de acasa depinde foarte mult de personalitatea acesteia. Si desigur, depinde foarte mult si de cea a familiei sale. Unele dintre voi vor trebui sa stie cand sa se opreasca din planificat, altele cand e momentul sa inceapa acest lucru. Nu ajunge sa planifici, este nevoie sa treci si la fapte si sa te asiguri ca ceea ce ai de facut se va face. In acelasi timp, nici amanarea pe mai tarziu a tuturor sarcinilor de munca si nerespectarea unui program sigur si constant nu poate avea rezultate.

Primul pas este acela de a fi sigura ca poti deveni o mama care lucreaza de acasa. Descopera-ti calitatile si recunoaste-ti defectele inainte de a lua o decizie si de a planifica orice. Nu uita nici sa setezi niste reguli pentru familie in ceea ce priveste munca ta de acasa. In acelasi timp, trebuie sa tii cont atat de varsta si nevoile copiilor, cat si de personalitatea lor. Astfel vei reusi sa descoperi cea mai potrivita metoda de a-ti organiza timpul si de a-ti duce la bun sfarsit planurile.

5.Foloseste eficient toate mijloacele de lucru de care dispui

Internetul, calculatorul, emailul sau telefonul sunt uneltele care fac munca de acasa posibila. Insa daca nu le folosesti eficient, munca ta poate intalni mai multe obstacole decat cele deja prezente.

O folosire corecta a emailului este cea mai importanta unealta deoarece emailul poate deveni cel mai important mijloc prin care iti poti desfasura munca de acasa. Invata sa folosesti si sa te folosesti de tot ceea ce iti ofera emailul si planificarea va deveni mult mai usoara.

Nu uita sa iei in considerare spatiul si bugetul de care dispui, cantitatea de munca si modul in care se desfasoara aceasta, nivelul de dificultate al sarcinilor tale de munca si modul in care poti sau nu pierde timpul folosindu-te de uneltele puse la dispozitie.

De la necesitatea unui notebook, pana la achizitionarea unui smartphone, nu uita ca oricare dintre aceste unelte trebuie sa iti fie pe deplin necesare si folositoare si in nici un caz un simplu moft.

Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
#munca acasa, #munca domiciliu, #organizare timp munca acasa, #planificare munca domiciliu , #cariera