Sindromul post-vacanta sau calvarul reintoarcerii la serviciu

Marti, 28 August 2012, ora 20:20
3797 citiri
Sindromul post-vacanta sau calvarul reintoarcerii la serviciu

Iritabilitate, oboseala, anxietate, deprimare, pierderea poftei de mancare... Nu numai scolarii incearca aceste trairi negative cand se apropie intoarcerea la scoala. Adultii pot acuza si ei stari de rau la revenirea din vacanta.

"La fiecare intoarcere din vacanta, am acelasi obicei: imi programez vacantele viitoare, iar aceasta imi face bine ", marturiseste o angajata recent intoarsa din concediu pentru Le Matin.

Pentru aceasta, ca pentru multi altii, revenirea la serviciu reprezinta o mic hop care trebuie depasit. Exista insa alti angajati, pentru care acelasi lucru poate insemna un calvar.

Manifestarile sindromului post-vacanta

Deprimare, oboseala, pierderea apetitului, dificultati de concentrare, somnolenta, insomnie, iritabilitate, anxietate, ritm cardiac crescut, dureri musculare... Iata ce inseamna pentru unii reluarea obligatiilor profesionale. Potrivit unui studiu al Universitatii din Granada, Spania, sindromul post-vacanta este prezent la 35% din persoanele active.

Care sunt cei mai afectati angajati

Psihologii specialisti in gestionarea stresului apreciaza ca persoanele care risca cel mai mult sa fie atinse de acest sindrom sunt cele aflate in situatii potential conflictuale la serviciu, cele care resimt o anumita frustrare fata de munca lor si cele care se confrunta cu o mare presiune referitoare la rezultatele muncii.

Mediul profesional devine tot mai exigent. "Se asteapta din ce in ce mai mult de la angajati si, din aceasta cauza, reintoarcerea la munca poate insemna revenirea intr-un mediu stresant", explica psihologii, adaugand ca majoritatea angajatilor anticipeaza acest lucru.

"Daca, cu cateva zile inainte de terminarea vacantei, un angajat isi spune ca la serviciu il asteapta cinsprezece dosare in suferinta si 400 de e-mailuri nesolutionate, cu siguranta ca efectul va fi nefast", estimeaza psihologul Yves Francois, explicand ca se poate face o analogie cu sindromul de duminica seara, cand 50% dintre angajati incearca o stare de disconfort psihic, cu gandul o noua saptamana de lucru.

Solutii pentru atenuarea neplacerilor

Psihologul Humbelina Rubles Ortega explica ca sindromul post-vacanta reprezinta "expresia fizica a unui disconfort psihic". Aceasta ofera cateva solutii pentru atenuarea neplacerilor cauzate de reintoarcerea la serviciu.

In primul rand, se recomanda ca vacanta sa fie programata in asa fel incat revenirea acasa sa se faca cu cateva zile inainte de inceperea serviciului. In aceasta perioada se va urmari abandonarea obiceiurilor de vacanta, cum ar fi culcatul tarziu sau siesta dupa masa de pranz.

O alta recomandare este de a lua, pe parcursul anului, mai multe vacante scurte, in loc de una foarte lunga. De asemenea, pentru a nu permite deprimarii sa se instaleze, este bine ca vacanta sa fie continuata cu iesiri in weekend, cu programarea unor excursii scurte in afara orasului, cu acordarea de momente de evadare din programul obisnuit.

Rolul angajatorilor

Un sef bineintentionat va stii cu siguranta sa contribuie la diminuarea disconfortului revenirii la serviciu. Acesta va intelege ca, dupa trei saptamani de vacanta, un subaltern nu este inca pregatit sa rezolve sarcinile cu aceasi promptitudine ca inainte de plecarea in vacanta.

Este nevoie de o readaptare, de aceea proaspat intorsii din vacanta nu trebuie bombardati din prima zi cu probleme urgente, pe temeiul ca acestia sunt "foarte odihniti si dornici de munca."

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#sindrom post vacanta manifestari, #depresie dupa vacanta, #sfaturi revenire concediu , #cariera