Vrei o marire de salariu? Ce sa nu spui niciodata

Miercuri, 03 Iulie 2013, ora 08:45
7953 citiri
Vrei o marire de salariu? Ce sa nu spui niciodata
Foto: Salary.com

Sa ceri o marire de salariu este de cele mai multe ori o experinta neplacuta. In special pentru cei mai neexperimentati, un astfel de demers poate avea efecte opuse celor dorite, daca abordarea este nepotrivita.

Specialistii de la Salary.com ii sfatuiesc pe cei care vor sa obtina mai multi bani de la seful lor sa nu mentioneze in timpul discutiei vreunul dintre urmatoarele argumente.

Adevaratele cauze ale somajului - criza de bun simt si criza de demnitate (Opinii)

"Stiu ca nu este cel mai bun moment..."

Momentul ales este, de fapt, cel mai important aspect. In cazul in care compania are un profit urias, vanzari record si o expansiune fara precedent din toate punctele de vedere, atunci este momentul potrivit sa ceri o marire.

Ce e de facut cand simti ca jobul tau a ajuns intr-un punct mort

Pe de alta parte, daca firma face restructurari de personal si managerul intreaba zilnic angajatii daca au idei pentru reducerea costurilor, este un semnal clar de avertizare. Deschiderea subiectului la o zi dupa un raport financiar neplacut denota lipsa de profesionalism, egoism si indiferenta.

"Nu am mai primit o marire de..."

Daca incerci sa convingi pe cineva sa investeasca in tine, cel mai bine este sa eviti sa te plangi.

Da, salariul a ramas neschimbat de trei ani, desi ai fost un angajat cu rezultate peste medie. Dar trebuie sa intelegi ca, in cazul in care nu lucrezi pentru o companie imuna la recesiune, vremurile sunt dificile peste tot.

"Fac munca a trei oameni..."

Probabil ca nu ii spui angajatorului tau ceva ce deja nu stie. Mai ales dupa un val de concedieri. Dar nu esti singurul afectat - colegii tai trec prin aceeasi situatie, atat cei supraincarcati, care au reusit sa ramana in companie, cat si cei care au plecat.

10 trucuri care sa-ti creasca cota la job

"Sunt aici de un an..."

Exista o mare posibilitate ca seful tau sa stie deja acest lucru, deci nu este decat o informatie inutila, care are sens doar daca ai negociat o evaluare sau o marire dupa o anumita perioada de timp. Insa doar pentru ca ai ocupat acelasi spatiu timp de un an nu inseamna ca meriti o marire si nu este un indicator pentru performantele tale.

"Am facut tot ce trebuia sa fac..."

Nu este o idee buna sa soliciti mai multi bani doar pentru ca ai depus efortul minim necesar. Daca ii ceri angajatorului sa modifice intelegerea financiara initiala, te va intreba de ce crezi ca meriti.

"Am probleme personale..."

Ai un copil, ai grija de o ruda bolnava sau trebuie sa platesti ratele la credit. Sunt lucruri importante si justifica necesitatea unei mariri de salariu.

Dar invocarea unor motive personale in acest scop nu da rezultate de obicei. Seful tau ar putea fi sincer impresionat, dar acest lucru nu se traduce printr-un salariu mai mare.

"Vreau 100 de miliarde de dolari..."

Nu cere sume ridicol de mari. Chiar daca ti-ai ales perfect momentul, te-ai concentrat asupra rezultatelor profesionale si i-ai dovedit sefului tau ca meriti investitia, vei fi intrebat in cele din urma la ce suma te-ai gandit. Informeaza-te in prealabil cu privire la nivelul remuneratiei corespunzator pozitiei tale si cere o marire rezonabila.

"Daca nu primesc o marire, plec..."

Nimanui nu-i plac ultimatumurile. Tactica functioneaza uneori, iar unii experti recomanda o abordare mai curajoasa. Daca alegi aceasta cale va trebuie sa mergi pana la capat. Altfel, in viitor nu vei mai fi credibil, iar baza pentru negociere va fi mult mai scazuta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#marire salariu sfaturi, #negociere salariu, #salarii , #cariera