Ce alegi sa faci cand esti concediat pe nedrept

Autor: Corina Neagu - Trainer & HR Consultant
Miercuri, 01 Iunie 2016, ora 08:08
13115 citiri

A fi concediat nu mai este nimic anormal, cum era inainte de '90, caci zilnic auzim despre valuri de concedieri in diverse tari, industrii sau companii. Motivele sunt diverse: firmele nu mai fac fata presiunilor economice, tehnologia inlocuieste forta de munca umana sau exista alte dificultati.

Nici macar a fi concediat abuziv nu mai este o noutate, oricat de mult am dori sa nu se intample asta. Daca evitam sa vorbim despre concedierile abuzive din Romania nu inseamna ca problema e rezolvata. Pur si simplu, o ascundem sub pres.

Totusi, realitatea este ca multi oameni sunt dati afara pe nedrept. Insa ce e de facut in astfel de cazuri?

Concedierea ar trebui facuta doar pe criterii obiective

Pentru manageri, exista situatii in care sunt nevoiti sa scada bugetul, sa concedieze cativa oameni, pentru ca pana la finalul anului trebuie sa diminueze considerabil cheltuielile. Stiti cum se intampla in multe cazuri, nu? Ultimul venit, primul plecat. De ce? Si acum caut motive plauzibile pentru asta.

Motivele concedierilor sunt diverse, de la cele legale, la cele imorale sau subiective. In schimb, acest lucru trebuie sa fie bazat pe criterii strict obiective, care pot fi dovedite cu documente si cu argumente pertinente. Se intampla de multe ori, insa, ca angajatul sa se trezeasca cu o foaie de hartie in fata si pus sa semneze. In cele mai fericite cazuri, este intrebat cat vrea ca sa plece.

Asta doar ca sa scape angajatorul de corvoada hartiilor si a discutiilor ce s-ar putea isca.

Unii angajati au avocati care-i ajuta, dar cati apeleaza la un astfel de ajutor? Frica, rusinea, dorinta de a scapa cat mai repede, dorinta de a gasi un alt loc de munca pentru a avea ce pune pe masa copiilor si a achita datoriile, toate ne indeamna sa acceptam, cu capul plecat, o masura abuziva, drastica si nedreapta din partea angajatorilor.

Angajati in pozitii de conducere au dat in judecata companii cu nume sonore pentru concediere abuziva, dar companiile mari au si case de avocatura puternice in spate si scapa ieftin prin negociere. Evident ca e calea cea mai simpla, mai ales cand stii ce prejudiciu de imagine iti poate aduce o persoana care are si un brand personal puternic si pe care ai concediat-o pe nedrept.

Criterii de concedieri des intalnite

Nu e usor deloc sa lucrezi cu oameni care nu-ti plac, de exemplu, dar nu esti profesionist daca nu o faci si ii concediezi pe acest criteriu. Nu e singurul criteriu, e doar unul dintr-o lista lunga si sigur veti regasi in ea situatii cunoscute:

- Presiunea din partea managementului - esti un angajat foarte valoros, esti foate iubit si admirat de colegi, ai succes, clientii sunt foarte multumiti de tine, dar cineva de "sus" nu te place si prin urmare esti o amenintare.

- Spui lucrurilor pe nume, esti un om de cuvant, cinstit, onest, aduci valoare companiei pentru ca esti un om muncitor si serios, dar faptul ca ai inceput sa ai adepti si te-a auzit cine nu trebuie este in detrimentul tau.

- Nu esti de acord, sistematic, cu ce se intampla in jurul tau. Auzi si vezi lucruri care nu sunt in conformitate cu valorile atat de marketate ale companiei si alegi sa-ti spui punctul de vedere.

- Trebuie sa vina altcineva in locul tau, o "recomandare". Deci tu nu mai ai loc pentru ca nu exista alta oportunitate pentru tine in companie.

- Ai fost detasat pe un proiect pe o perioada de timp si locul tau a fost ocupat in timpul absentei de cineva care a devenit "indispensabil" pentru echipa.

- Ai postari "neadecvate" in mediul online si esti luat in vizor. De aici pana la concediere nu mai este decat un pas.

- Ai salariul prea mare.

- Esti prea in varsta si compania are nevoie de "sange proaspat".

- Stii prea multe lucruri, esti mult prea implicat in anumite procese confidentiale si nivelul de expunere a devenit mult prea mare.

- Dovedesti in nenumarate ocazii ca esti mai profesionist decat seful tau.

- Esti tanara, frumoasa, inteligenta, iar sotia sefului e geloasa.

- Ai planuri si idei valoroase, dar care nu corespund planurilor companiei si incepi sa devii stresant prin promovarea lor.

- Ai prea mult succes si-ti petreci prea mult timp la evenimente, scriind sau vorbind cu oamenii, in loc sa produci pentru companie.

- Ai venit din concediul de crestere copil si pozitia ta a fost ocupata de o persoana care s-a dovedit mult mai "capabila" decat tine, intamplator recomandarea nu stiu cui.

- Ai intretinut relatii sexuale cu cine nu trebuie sau ai refuzat avansurile unei persoane influente.

- Ai avansat foarte mult, esti de multi ani in companie, iti doresti oportunitati internationale si desi exista aceasta posibilitate, ti se refuza, categoric, accesul si promovarea pe motive pe care nu ajungi sa le cunosti.

- Iti doresti un echilibru intre munca si viata personala, de aceea nu accepti sa stai la infinit peste program sau sa lucrezi in timpul weekendurilor si nici nu raspunzi la telefon sau la mail-uri la ore tarzii din noapte, lucruri carora altor colegi le-a adus deseori promovarea.

Desigur, puteti adauga si voi o multitudine de alte motive, eu am vrut doar sa scot in evidenta cateva dintre ele, frecvente, reale, care foarte rar sunt puse pe tapet si pedepsite a abuzuri de legislatia din Romania.

Ce facem insa in situatiile de mai sus?

Multi alegem sa tacem. Motivele sunt diverse si nu fac obiectul acestui articol.

Dar cred ca solutia ar fi sa nu mai tacem, sa ne cunoastem drepturile, sa ne aparam cand suntem atacati, sa ne sustinem punctul de vedere, sa fim mai uniti in fata angajatorilor care actioneaza abuziv si se prevaleaza de pozitia pe care o au in companie, sa scriem si sa vorbim despre ce ni se intampla, sa cerem sfatul avocatilor pentru a iesi din acest cerc vicios pe care nu facem decat sa-l intarim odata cu tacerea noastra.

Nu are cum sa ne fie mai bine daca toleram astfel de comportamente in companiile in care lucram. Suntem toti oameni sau ar trebui sa fim inainte de a fi orice altceva. A fi manager nu e un status pe Facebook sau un bun dat la terminarea unor ani de studiu (atentie, ani de studiu, nu de trecut prin scoala ca gasca prin apa), a fi manager implica cunostinte, abilitati, responsabilitati, practica, experienta, deschidere, apropiere de oameni etc.

Voi incheia cu un citat care pe mine m-a inspirat si care este strans legat de subiectul articolului: "Etica la locul de munca nu e ceva ce se dezvolta din drepturi. E chiar invers, de fapt. Etica incepe sa se dezvolte de indata ce realizezi ca pe postul pe care lucrezi tu mai exista inca un milion de oameni care ar putea sa faca acelasi lucru, la fel de bine, dar ca tu esti cel norocos sa fie acolo. Vine din depasirea partilor rele si concentrarea pe elementele bune, dar mai presus de orice, vine din atitudine umila. Vine din modestie." - Stefanie.

Modestie care, din pacate, nu intra in apanajul multor manageri romani.

Corina Neagu este fondator al DARE Development Advice & REsources, Trainer si HR Consultant.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#concedieri pe nedrept, #concedieri ilegale, #motive concediere , #concedieri