Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ce ne asteapta in urmatoarele 2 luni: concedieri masive si cresteri de preturi

Luni, 28 Iunie 2010, ora 22:17
2265 citiri
Ce ne asteapta in urmatoarele 2 luni: concedieri masive si cresteri de preturi
Foto: bloombiz.ro

O ancheta de conjunctura din luna iunie a Institutului National de Statistica (INS) prognozeaza intensificarea concedierilor si o majorare a preturilor in urmatoarele doua luni.

Ancheta a fost realizata inainte ca Guvernul Boc sa decida majorarea TVA de la 19% la 24%.

Cele mai multe disponibilizari vor avea loc in cadrul firmelor cu peste 500 de angajati din domeniul industriei prelucratoare, printre care metalurgia si fabricarea produselor prin prelucrarea titeiului.

"Pentru unele dintre activitati se va inregistra o tendinta de scadere mult mai accentuata decat pe total: metalurgie, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului si fabricarea substantelor si a produselor chimice", se arata in comunicatul INS remis Ziare.com.

"Nu e nicio supriza. In ultimele luni patronatele au avertizat ca numarul locurilor de munca va scadea. Anul acesta Romania va avea un PIB mai mic decat anul trecut, asta inseamna inclusiv mai putine locuri de munca", a afirmat pentru Gandul Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Preturile vor creste chiar mai mult decat TVA

Daca patronii prognozeaza o relativa stabilitate a preturilor produselor industriale, managerii spun ca preturile de vanzare cu amanuntul vor creste. Si in domeniul comertului cu amanuntul, managerii iau in calcul noi concedieri. In industria textila, majorarea TVA se va regasi in preturi.

"S-ar putea ca majorarea de pret sa fie chiar mai mare decat cresterea TVA", a declarat pentru sursa citata Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronatelor din Industria Usoara.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#concedieri studiu INS, #cresteri preturi, #marire TVA , #concedieri