Cinci semne ca vei fi concediat. Nu le ignora!

Sambata, 28 Septembrie 2013, ora 19:02
7376 citiri
Cinci semne ca vei fi concediat. Nu le ignora!
Foto: BBC

Sa fii dat afara de la locul de munca este o experienta traumatizanta, spun specialistii, care le recomanda tuturor angajatilor sa fie atenti la ce se intampla in jurul lor si sa nu ignore semnele.

Damian Birkel, autorul cartii "Puncte de atins in cautarea unui job" si fondatorul ONG-ului Profesionisti in Tranzitie, sustine ca pierderea locului de munca este extrem de traumatizanta, fiind chiar o situatie umilitoare. Insa, inainte ca acest lucru sa se intample, exista de obicei semne care prevestesc concedierea, unele mai evidente decat altele.

Decizii luate in lipsa ta

Unul dintre semne consta in faptul ca nu mai esti chemat la intalniri in care se iau decizii importante. In plus, daca ii pui sefului tau intrebari in legatura cu acest lucru, el iti raspunde ca ai avut mult de lucru si a decis ca discutiile sa fie tinute fara tine sau ca nu a vrut sa te deranjeze cu asa ceva.

Eul virtual iti ucide slujba din viata reala - cat conteaza ce faci pe Internet

Sfatul expertilor este sa nu lasi aceste lucruri sa treaca pe langa tine, ci sa stai de vorba cu seful tau despre problema. Trebuie sa ii spui ca esti ingrijorat de ceea ce se intampla si ca banuiesti ca si-a pierdut increderea in capacitatile tale profesionale. Apoi trebuie sa il intrebi ce s-a schimbat si cum iti poti corecta greselile. Nu trebuie sa ai, totusi, o atitudine defensiva, sustin specialistii in resurse umane.

Tot mai multi colegi sunt concediati

In momentul in care observi ca tot mai multi colegi de-ai tai sunt dati afara, nu este o strategia buna sa iti imaginezi ca tu vei scapa. De cele mai multe ori, joburile sunt mutate in tari cu mana de lucru mai ieftina sau, mai grav, firma se inchide.

In aceasta situatie, specialistii recomanda sa iti pui la punct CV-ul si sa incepi sa iti cauti un nou loc de munca. De asemenea, o miscare buna este sa iei legatura cu fostii colegi si sa le ceri sfaturi sau chiar recomandari pentru posturi din alte organizatii.

Seful iti vorbeste mai rar si nu te mai priveste in ochi

Daca ai avut o relatie buna cu superiorul tau pana acum, iar de la un timp acesta nu iti mai vorbeste foarte des, atunci trebuie sa iti pui niste intrebari. Nu trebuie sa te gandesti de la inceput ca atitudinea sefului are neaparat legatura cu tine, dar cu siguranta trebuie sa afli care este motivul pentru care se comporta astfel.

Ce sa faci dupa ce afli ca esti concediat - Iata 8 sfaturi

Asa ca cel mai bun lucru pe care il poti face este sa il intrebi direct, spun expertii. Raspunsul va fi intotdeauna un indiciu bun pentru ce trebuie sa faci in continuare.

Invitatie neasteptata la o intalnire cu seful si cu Resursele Umane

Aceasta este cea mai frecventa modalitate prin care salariatii sunt anuntati ca trebuie sa paraseasca organizatia. Daca ai ajuns in punctul de a fi chemat la o astfel de intrevedere, te afli intr-un punct in care nu mai ai ce sa faci.

Trebuie insa sa te pregatesti pentru o posibila veste proasta, incercand sa eviti socul, negarea, furia sau pierderea increderii.

Esti rugat sa pregatesti o alta persoana pentru jobul tau

Aceasta lucru nu este intotdeauna un semn ca vei fi dat afara. Se poate ca seful tau sa isi doreasca sa aiba un inlocuitor pentru perioadele in care pleci in vacanta sau se poate chiar ca acesta sa isi propuna sa te avanseze.

Insa daca, intr-adevar, vei fi concediat, atunci inseamna ca nu lucrezi intr-un mediu foarte prietenos si ar fi bine, oricum, sa parasesti compania din proprie initiativa. De obicei, nu este in regula ca angajatorii sa le ceara salariatilor sa isi pregateasca inlocuitorii fara ca ei sa stie acest lucru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#semne concediere, #semne pierdere job, #probleme serviciu, #probleme loc munca , #concedieri