Romania, campioana in Europa la concedieri

Miercuri, 22 Septembrie 2010, ora 13:44
1873 citiri
Romania, campioana in Europa la concedieri
Foto: 1235

Comparativ cu alte state europene, Romania nu se poate plange de o rata a somjului ridicata, numarul celor fara loc de munca situandu-se sub media Uniunii Europene.

Romania se plaseaza, insa, in fruntea tarilor care vor face cele mai multe disponibilizari in lunile care urmeaza, ceea ce face ca rata somajului sa depaseasca maximul inregistrat de la inceputul crizei, de 8,36%, valoare atinsa in luna martie 2010, potrivit Incont.ro.

Potrivit raportului lunar al Comisiei Europene, care monitorizeaza schimbarile de pe piata muncii din UE, Romania se detaseaza cu mult intre tarile care vor face cele mai multe concedieri pana la sfarsitul anului.

Monitorizarea Comsiei arata ca cele mai multe concedieri urmeaza sa se faca in Romania -61.257 de angajati, urmata, la mare distanta, de Italia, cu 9.820 de disponibilizari, Franta - 9.469, Marea Britanie, cu 4.205 de concedieri si Germania, unde se vor inregistra 3.580 de demiteri.

Sectorul cel mai grav afectat de restructurari este administratia publica, in urma anunturilor venite de la Bucuresti. Alte domenii afectate de concedieri, la nivelul UE, sunt transporturile si comunicatiile (8.250 de locuri de munca) si intermedierile financiare (6.500).

In Romania, cele mai multe taieri de posturi au fost anuntate in Ministerul Administratiei si Internelor (50.000), Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (3.866), Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (2.484), Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sporturilor (1.809).

In ceea ce priveste evolutia ratei somajului, acest indicator s-a stabilizat, in luna iulie, in majoritatea statelor membre. Somajul a scazut sau s-a mentinut la valorile din luna precedenta in 18 tari, in timp ce in celelalte s-au inregistrat cresteri usoare ale numarului de someri.

Comisia Europeana indica faptul ca numarul mare de posturi desfiintate in administratia publica din Romania, ca urmare a aplicarii masurilor de austeritate, a atras atentia cel mai mult, poate si din cauza protestelor de amploare care au urmat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Romania somaj, #Romania concedieri, #piata muncii Europa, #studiu Comisia Europeana , #concedieri