Romanii apeleaza la concedii medicale pentru a amana concedierea

Miercuri, 07 Octombrie 2009, ora 17:59
3069 citiri
Romanii apeleaza la concedii medicale pentru a amana concedierea

Cum din cauza crizei companiile fac concedieri in lant, angajatii incearca sa-si salveze jobul sau sa amane data concedierii prin perioade lungi si dese de concediu medical.

In primele sase luni ale anului, nu mai putin de doua milioane de concedii medicale au fost inregistrate la nivelul intregii tari, arata datele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Un concediu medical aduce venituri mai mari decat in cazul in care o persoana ar deveni somera.

"Concediul medical presupune suspendarea automata a contractului de munca. In perioada in care un angajat se afla in concediu medical, potrivit legii, acesta nu poate fi concediat", explica Magda Volonciu, avocat specializat in dreptul muncii, pentru Business Standard.

Concediul medical poate suspenda perioada de preaviz, iar in acest interval angajatul nu poate fi demis.

Angajatul care isi ia un concediu medical, chiar daca este unul fictiv, nu poate fi dat afara, cu atat mai mult cu cat un astfel de concediu este greu de contestat si, in majoritatea cazurilor, angajatul are castig de cauza.

Un angajat poate beneficia, de regula, de 90 de zile de concediu medical pe an, dar poate beneficia de dublul acestei perioade daca o poate dovedi medical.

Intr-un studiu efectuat la european, romanii au fost primii la cresterea absenteismului pe motive medicale in 2008.

Peste 40% dintre companiile de pe piata locala au raportat o crestere semnificativa a cererilor de zile libere pe motive medicale.

In functie de numarul de zile de concediu medical obtinute pe parcursul anului trecut, angajatii romani s-au clasat pe pozitia a patra, dupa angajatii din Bulgaria, Portugalia si Norvegia.

Cele mai putine zile de concediu medical au fost cei din Marea Britanie si Turcia.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#concedii medicale, #amanat disponibilizari, #absenteism serviciu , #concedieri