De ce au femeile salarii mai mici decat barbatii?

Sambata, 24 Septembrie 2011, ora 12:06
3706 citiri
De ce au femeile salarii mai mici decat barbatii?
Foto: Arhiva

Femeile din Romania obtin salarii cu aproximativ 10 procente mai scazute decat barbatii, pentru acelasi tip de job si la un nivel de pregatire similar, potrivit unui studiu al Bancii Mondiale. Cum se explica aceasta diferenta, care este, totusi, mai scazuta decat in cazul altor tari din regiune?

Potrivit specialistilor in domeniul resurselor umane, "vina" pentru aceste diferente in salarizare o poarta, pe de o parte, faptul ca domeniul afacerilor este considerat preponderent masculin, iar, pe de alta parte, rolul femeii in cadrul familiei.

"Din pacate, femeile de peste tot castiga cu 10 la suta mai putin decat barbatii, pentru ca exista acest mit al mediului de business, cum ca este un mediu al barbatilor. E un mit care a inceput sa fie zguduit in ultimii zece ani, la noi, in strainate, in ultimii 20. Pana se va ajunge la un statut de egalitate intre barbati si femei cred ca mai e cale lunga, pentru ca este o schimbare de paradigma in business", a declarat, pentru Ziare.com, Ana Ber, managing director al firmei de consultanta in domeniul HR Dr. Pendl & Dr. Piswanger Romania.

Conform raportului Bancii Mondiale, la nivel regional, o femeie castiga doar 80 de centi pentru fiecare dolar pe care il castiga un barbat. In schimb, in Romania, diferenta este de 90 de centi la dolar. In plus, pe plan local, femeile reusesc sa-si gaseasca locuri de munca mai mult in domeniul serviciilor, unde salariile sunt mai scazute decat ale barbatilor care au joburi si in alte sectoare.

Stelian Panescu, directorul general al Smart Sigma, este de parere ca intervine si rolul femeii in familie. "Diferentele de salarizare intre barbati si femei exista peste tot in lume si asta este legat de rolul lor in familie. La noi, rolul lor in familie este traditional. Iar femeile care fac cariera nu cred sa sunt mai prost platite. Este doar o chestie de medie, ce reiese din studii", a spus Panescu, pentru Ziare.com.

In schimb, Ana Ber sustine ca, in mod paradoxal, potrivit studiilor, femeile aloca mai mult timp locului de munca decat barbatii, indiferent de rolul pe care il indeplinesc in familie, acest criteriu fiind irelevant pentru justificarea acordarii unui salariu mai redus in comparatie cu a unui barbat.

Acces mai dificil la functiile de conducere

Acoperirea acestei diferente dintre femei si barbati ar aduce beneficii pentru economia statelor respective, se precizeaza in raportul Bancii Mondiale. Cu toate acestea, specialistii spun ca nu pot fi ignorate regulile cererii si ofertei nici in acest segment.

"Atata vreme cat exista o piata libera a cererii si a ofertelor - si in Romania exista - sa pui problema in felul asta este un nonsens. E ca si cum ai spune ca angajatorii nu stiu pe ce lume traiesc si isi fac singuri rau, ca indeparteaza un angajat femeie care este foarte bun, ca sa nu-i dea salariu la fel ca unui barbat, cu toate ca, femeia respectiva i-ar face o treaba mai buna", a comentat, pentru Ziare.com, George Butunoiu, specialist in recrutarea de manageri.

Potrivit spuselor sale, angajatorii iau deciziile privind angajarea unei persoane, indiferent de sex, in functie de raportul calitate - pret.

O problema o reprezinta, insa, si faptul ca femeile au un acces mai restrans la pozitiile de conducere, prin urmare la locurile de munca platite mai bine.

"Exista partea de experienta si expertiza si gradul de senioritate. Cand vorbim de gradul de senioritate, femeile au un handicap, pentru ca sunt putine care au fost promovate acum 20 de ani pe pozitii de top, care sa isi negocieze pachetul de la egal la egal cu un barbat care a ocupat astfel de pozitii cu mult timp inaintea lor", a precizat Ana Ber.

Totusi, in cazul companiilor multinationale, acest handicap este aproape inexistent si, in ultimii ani, s-a observat o crestere a numarului femeilor in consiliile de administratie ale acestor companii. "Acesta este un trend bun. Personal, eu nu vad o discriminare", a adaugat Ber.

Potrivit spuselor sale, la nivel national, aproximativ 20 la suta din pozitiile de conducere sunt ocupate de femei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
Cu toate că producția internă de petrol a României este în scădere, țara noastră pare să joace un rol-cheie pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Clasându-se între primii...
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm au anunțat recent rezultatele promițătoare ale testelor efectuate cu tehnologia avansată de modulație 1024 QAM (Quadrature Amplitude Modulation), înregistrând o...
#salariu femei, #salarizare femei, #salarizare barbati, #diferente salariu femei barbati , #concurenta