Adevarul despre "infloriturile" din CV - e ok sa fentam angajatorul?

Sambata, 10 Mai 2014, ora 18:27
3354 citiri
Adevarul despre "infloriturile" din CV - e ok sa fentam angajatorul?
Foto: Arhiva

Specialistii sustin ca unii dintre cei aflati in cautarea unui loc de munca au tendinta sa adauge informatii de umplutura in CV-ul lor, avertizand ca aceasta practica este pe cat de neetica, pe atat de riscanta si poate avea consecinte dezastruoase pentru cariera.

Carl Persing, un psiholog in probleme organizationale din New Jersey, il da exemplu pe Scott Thompson, directorul Yahoo care a fost nevoit sa demisioneze in 2012, dupa ce si-a trecut in CV date incorecte referitoare la studiile sale, relateaza BBC Capital.

Thompson a scris ca a primit o diploma in informatica la absolvire, insa in acel moment nu finalizase inca toate cursurile universitatii. El a primit, intr-adevar, diploma, insa dupa ce a notat informatia in CV. Dupa ce acest lucru a iesit la lumina, Thompson a demisionat, la numai patru luni de la obtinerea functiei de director executiv al Yahoo.

La ce se uita angajatorul roman in CV si cum te poate "verifica"

Asadar, daca nu ai obtinut o diploma sau un certificat, nu lasa sa se inteleaga altfel. Totusi, asta nu inseamna ca trebuie sa lasi nementionat un program educational nefinalizat.

In schimb, noteaza programul in sectiunea destinata educatiei, dar fara o descriere prea detaliata, ci numai cateva vorbe despre cursurile la care ai participat. Precizeaza despre programul educational ca este "in curs" si explica de ce ai intrerupt studiile si ce au facut intre timp.

"Abilitatea de a articula modul in care educatia ta se reflecta in cunoastere, deprinderi si abilitati potrivite pentru jobul pe care il cauti te va duce mult mai departe decat daca iti conturezi o imagine falsa", sustine Persing.

Nu te ascunde dupa deget

Si nici nu trebuie sa folosesti fraze complicate, indescifrabile, pentru a descrie activitatea din timpul acestor programe educationale pentru a compensa faptul ca nu le-ai terminat. Nimeni nu va avea rabdare sa le citeasca si, in plus, va arata penibil.

12 greseli colosale din CV-ul de angajare

Explica ce ai invatat utilizand cuvinte simple. Fii transparent si, mai ales, precizeaza cum ai folosit in practica teoria din timpul cursurilor. Vei lasa impresia ca poti aplica ceea ce ai invatat in situatii din viata reala, abilitate foarte apreciata in randul angajatorilor.

Poti anexa si o scrisoare de intentie in care sa explici, succint, de ce nu ai terminat programele educationale pe care le-ai inceput. De asemenea, trebuie sa fii pregatit sa raspunzi la aceasta intrebare si in timpul interviului. Nu intra in detalii personale, ci vorbeste numai despre ce ai invatat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Temperatura ideală în casă: românii preferă să aibă între 22 și 24°C în locuințe STUDIU
Temperatura ideală în casă: românii preferă să aibă între 22 și 24°C în locuințe STUDIU
Aproape jumătate dintre români susţin că temperatura ideală din locuinţă trebuie să fie cuprinsă între 22 şi 24°C şi chiar peste, în timp ce doar 3,8% susţin că se simt confortabil...
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
#greseli CV, #reguli CV, #minciuni CV, #CV angajare , #cv