Exodul profesionistilor - De ce pleaca valorile?

Marti, 06 Decembrie 2011, ora 00:06
4190 citiri
Exodul profesionistilor - De ce pleaca valorile?
Foto: BBC News

Un fenomen care a avut tendinte de crestere in ultimii ani, s-a produs in randul oamenilor cu un potential ridicat de pregatire profesionala, conform unui studiu realizat de catre Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.

Aceste persoane si-au schimbat locul de munca, preferand sa plece in alte tari, datorita unor conditii mai bune sau al unor salarii mai mari.

Un profesor de matematica se muta de la Roma la New York, un avocat pleaca de la Sydney la Hong Kong, un director executiv ajunge la Bogota, din Mexico City, iar un violinist lasa Serbia pentru Marea Britanie, potrivit BBC News.

Circulatia persoanelor cu un inalt grad de pregatire profesionala a fost de neimaginat acum 10 ani. Migratia acestor oameni a crescut cu 44% intre anii 2000 si 2006, conform unui studiu publicat recent de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD).

De asemenea, in tarile cu venituri mici, aceasta miscare a crescut semnificativ, cu 28%. "Ceea ce este clar, exista o tendinta de crestere a acestei migratii, chiar daca este intrerupta de criza economica", a spus Jonathan Chaloff, un analist din cadrul OECD.

Companiile multinationale si organizatiile guvernamentale au confirmat aceste lucru.

Ce i-a determinat pe acesti oameni sa plece din tarile lor, unde multi aveau o viata foarte buna? In primul rand, exista o multime de cereri pentru serviciile acestor oameni bine pregatiti.

Anumite ramuri industriale s-au bazat intotdeauna pe profesionisti straini, cum ar fi exploatarea petrolului si a gazelor.

Dar care sunt destinatiile preferate? Una dintre cele mai mari agentii de recrutare a fortei de munca, Brookfield Global Recruitment sustine ca in urma celui mai recent studiu al sau, tarile cele mai cautate sunt China, Brazilia si India, state care sunt in fruntea listei tarilor, care angajeaza profesionisti straini.

In privinta firmelor ce ofera servicii financiare, din tarile dezvoltate si care au angajat specialisti din strainatate se evidentiaza cele din Marea Britanie, SUA si Australia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#exod profesionisti, #pregatire studii superioare, #plecare profesionisti, #schimb job profesionist , #dezvoltatori
Comentarii