Intrebarile care ii pun in dificultate pe romani la interviu Job Expert

Luni, 20 Ianuarie 2014, ora 07:34
12396 citiri
Intrebarile care ii pun in dificultate pe romani la interviu Job Expert

In categoria intrebarilor cu un grad mai ridicat de dificultate adresate de angajatorii romani la interviu pot intra cele referitoare la planurile de cariera, motivatia schimbarii locului de munca, dar si a candidaturii pentru postul respectiv.

Ca urmare a lipsei unui exercitiu in acest sens, discutia despre reusitele si esecurile profesionale ale candidatului poate fi, de asemenea, incomoda pentru acesta la interviul de angajare, spune Ioana Popa, consultant in legislatia muncii si consilier in cariera.

Interviul este o etapa destul de importanta in procesul de angajare, cu semnificatii destul de variate pentru fiecare dintre cei implicati, recrutor, companie si candidat.

Desi fiecare se raporteaza in mod diferit la acest tip de intalnire, interviul de angajare este, in esenta, o etapa de negociere prin care atat angajatorul, cat si angajatul isi pot da seama daca din punct de vedere profesional sunt compatibili si daca pot "cumpara" de la celalalt ceea ce au nevoie.

In experienta mea de pana acum am intalnit tot felul de tipuri de intrebari adresate in timpul interviului, atat din pozitia de recrutor, cat si din cea de candidat si chiar cea de consilier in cariera.

Unele vizeaza experienta profesionala, altele interesele si aspiratiile, iar altele urmaresc culegerea acelor informatii din care recrutorul sa isi poata da seama daca angajatul va fi sau nu unul problema.

Totodata, candidatul poate primi intrebari care sa vizeze motivatia lui pentru post si firma, cat si motivele ce au dus la parasirea locului anterior. Modul in care se desfasoara un interviu insa, in prezent cel putin, nu mai este unul universal valabil, nu putem spune ca angajatorii folosesc cam aceleasi seturi de intrebari si nici ca tehnica este aceeasi.

Ce nu are voie angajatorul roman sa intrebe la interviu

Din punctul meu de vedere, intrebarile care au capatat in prezent un grad mare de dificultate fata de anii anteriori sunt cele referitoare la planurile de cariera, motivatia schimbarii locului de munca, dar, in acelasi timp, si a candidaturii pentru respectivul post.

Sunt foarte multe persoane care isi cauta pur si simplu un job si atat. Dar cand ajung la interviu nu stiu sa motiveze decizia lor pentru ca au aplicat aleatoriu, la ce s-a gasit.

De asemenea, in interviul de angajare pot aparea intrebari de tipul "Dati-mi un exemplu de situatie conflictuala pe care ati trait-o la locul de munca si cum ati depasit-o" sau "Cum lucrezi mai eficient, singur sau in echipa?". Este foarte important comportamentul persoanei intr-un colectiv profesional, cum anume s-ar putea integra, cum lucreaza mai eficient si daca intr-adevar exista o potrivire intre candidat si post.

Momentul autoevaluarii

Tot in categoria intrebarilor ceva mai dificile intra cele care vizeaza reusitele si esecurile profesionale ale viitorului angajat, precum si expunerea propriilor calitati sau chiar defecte, realizari la locul de munca etc. Pe scurt, o autoevaluare realista si corecta.

Pentru ca de multe ori candidatii nu se cunosc pe ei si nu vorbesc despre reusitele lor in alte contexte decat interviul de angajare, le este foarte greu sa vorbeasca despre ele la interviu. Este un exercitiu care le lipseste, din pacate.

Unii angajatori inca mai pastreza in structura interviurilor intrebari precum "Unde te vezi peste 5 ani?" Intrebarea este preluata dinafara, cu multi ani in urma, si, pe langa faptul ca este gresit formulata, ajunge sa atraga tot felul de raspunsuri, mai mult sau mai putin pertinente, dar de cele mai multe ori irelevante pentru recrutor. De exemplu, "In America" sau "Casatorit cu copii?".

Teoretic, ea vizeaza planurile de cariera ale angajatului. Practic, putin inteleg acest lucru, iar formularea ei nu ajuta deloc. Ar putea fi inlocuita cu foarte mare usurinta cu o formulare de tipul "Care sunt obiectivele tale de cariera pe termen lung?".

Destul de multi angajatori insa au renuntat la aceasta intrebare, mai ales data fiind situatia actuala a pietei muncii inca afectata de criza economica si chiar politica si aflata intr-o continua schimbare.

Sunt si situatii in care angajatorii vor pune intrebari, altele decat cele standard, pentru a testa anumite abilitati precum vanzare, negociere sau abilitati tehnice. In domeniul IT sunt foarte prezente probleme de logica matematica sau care sa caute sa scoata la iveala modalitatea celui in cauza de a rezolva anumite situatii sau probleme in domeniu, cu legatura directa cu postul pentru care se recruteaza.

Cum faci fata intrebarilor dificile

Personal, nu imbratisez ideea si nu incurajez pe nimeni sa mearga la interviu "cu poezia invatata", cu un raspuns gata formulat si bine memorat. Pentru ca socoteala de acasa cu cea din targ nu se potrivesc mai niciodata. Cu alte cuvinte, candidatul trebuie sa fie pregatit de neprevazut, sa poata purta o discutie fluida, "nerobotizata", sincera mai ales.

Insa, cel putin in cazul clientilor mei, intotdeauna le recomand sa isi faca foarte bine temele inainte de a ajunge fata in fata cu angajatorul. Ce inseamna asta? In primul rand sa culeaga informatii despre companie, cu cat mai multe cu atat mai bine, pentru ca asa cum spuneam si la inceput, este vorba de o negociere, iar ea se bazeaza intotdeauna pe o informatie corecta despre partea adversa.

Totodata, temele constau si in a sti ce sa spuna despre propria persoana, propriul drum in cariera de la inceput si pana in prezent, din perspectiva elementelor mentionate anterior: reusite profesionale, esecuri, calitati, abilitati si chiar defecte si obiective profesionale.

De multe ori, ajutorul unui consilier in cariera poate usura acest drum spre obtinerea locului de munca dorit, mai ales atunci cand in mintea candidatulu incolteste afirmatia "usor de zis, greu de facut".

Ioana Popa - Consultant Resurse Umane

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#intrebari dificile interviu angajare, #sfaturi interviu angajare, #interviu job , #interviu