Sase greseli fatale la interviul de angajare

Luni, 31 Octombrie 2011, ora 07:23
28026 citiri
Sase greseli fatale la interviul de angajare
Foto: Arhiva

Exista gafe fatale, cu care te poti compromite, la interviul unde te prezinti spre angajare. Meriti sa-ti musti buzele, constatand ca erai bun, dar ai ratat, pentru ca nu te-ai descurcat la o simpla conversatie.

Fireste, nu exista reguli perfecte despre ce trebuie sa faci, dar merita sa stii ce nu trebuie sa faci si sa eviti capcanele interlocutorului - este de parere Infoniac.

Prima greseala: vorbesti prea mult

La interviu, nu esti la taifas. Interlocutorul stie precis ce vrea sa intrebe si asteapta la aceasta raspunsurile tale precise.

Daca el asteapta sa-i raspunzi 100% la intrebare si tu ii raspunzi 110%, adaugand amanunte de care nu-i pasa, va deduce ca, si ajuns la job, te vei lansa in lucruri tot neinteresante pentru companie.

Nu incerca sa raspunzi la intrebare, laudandu-te. Cand il vor interesa meritele tale, te va intreba el. Scopul interviului nu este sa dai alte informatii decat cele din CV, ci sa faci o demonstratie despre felul cum stii - sau nu stii - sa vorbesti.

A doua greseala: nu-ti cunosti valoarea de piata

Daca nu cunosti evantaiul exact al salariilor in domeniul tau, mai bine sa nu te duci la interviu.

Angajatorul nu-ti va oferi salariul in functie de informatiile tale, dar te poate tatona: daca nici in acest domeniu n-ai stiut sa fii documentat, cum vei stii in tematica pentru care te angajeaza el?

Una din capcane este intrebarea daca ai fost satisfacut de salariul avut anterior. La un raspuns afirmativ, iti va da putin. La unul negativ, te va categorisi ca nemultumit.

Raspunsul inteligent suna cam asa: "nu m-a preocupat salariul, cat timp m-a pasionat ceea ce fac; cand ma angajez, sunt atent la salariu, dar cand lucrez, ma preocupa satisfactia de a da rezultate".

A treia greseala: vorbesti neintrebat

Aceasta este cea mai frecventa greseala a intervievatilor si se poate manifesta pe trei paliere, respectiv in trei momente ale interviului:

- Incepi primul conversatia, incercand sa explici o omisiune sau o neclaritate din CV. Sindromul de flecareala face impresie proasta. Asteapta sa fii intrebat, chiar daca interviul a demarat cu tacerea.

- Pe parcurs, raspunzand la intrebare, iti aduci aminte de ceva colateral si vorbesti in plus. Asta merge intre prieteni, la o bere, nu la interviu.

- Cand sa pleci, te intorci, precum Colombo, sa-i servesti punctul tau tare anume pregatit. Nu va fi un punct tare. Va fi un autogol.

A patra greseala: lasi sa se observe ca esti "pe dinafara"

La interviu, nu dai examen, ca la facultate. Trebuie insa sa stii totul despre compania la care candidezi, despre concurentii ei, produsele, furnizorii, afacerile.

Toate le poti afla usor de pe Internet. Daca nu poti, te-ai si inscris cu o bila neagra.

Atentie la capcane: iti poate pica o intrebare din profilul companiei, unde angajatorul este as, iar tu cam pe dinafara. Te dai pampalau daca spui ca nu stii. Un raspuns abil este de genul "am vazut pe Internet cutare, dar sunt convins ca, intre timp, s-au produs evolutii si, desigur, ele nu sunt inca facute publice.

A cincea greseala: ai trac si pierzi ideea principala

Cu tracul se lupta greu, dar, ca sa nu-ti pierzi ideea, trebuie s-o ai pe ea, si numai pe ea, in minte. Marele actor britanic Laurence Olivier declara unui ziarist: "Geniul actorului consta in arta de a-si pronunta fraza, fara sa aiba in minte nimic altceva, decat numai acea fraza, pe care o pronunta"

Nu-ti pierzi ideea, daca nu-ti umbla mintea la ce mai urmeaza, sau la ce poate nu va mai urma niciodata, daca interlocutorul se satura sa mai intrebe.

A sasea greseala: ai o pata neagra in CV si te obsedeaza

"Pata neagra" nu-i o greseala. Gresit este sa fii obsedat, dupa cum tot gresit este sa contezi ca interlocutorul n-o va observa. Intelept este sa stii ca o va remarca, te va intreba si sa fii bine pregatit cu raspunsul.

Daca, de exemplu, se mira cum de n-ai lucrat nicaieri timp de un an, ar fi netactic sa spui ca n-ai gasit de lucru, ineficace sa spui ca te-au incurcat problemele din familie (care s-ar putea sa te mai incurce in viitor) si ar fi groaznic sa dai din umeri.

Dar poti pretinde ca ai incercat o afacere (trebuie sa ai bine construite detaliile afacerii, te poate intreba), ca ai fost gata s-o pornesti, dar n-ai mai obtinut locatia dorita, ti s-a facut teama sa mai ceri creditul la care te-ai gandit sau sa dai vina pe criza, care iti compromite tot studiul de fezabilitate elaborat.

Italienii au un proverb: "Se non e vero, e ben trovato" (chiar daca nu-i adevarat, gaselnita e buna). As zice ca se potriveste.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
#interviu angajare, #intrebari interviu angajare, #loc munca , #interviu