Interviu la noul job: lapsusul, emotia si ticul ii omoara pe barbati

Marti, 28 Mai 2013, ora 08:06
3338 citiri
Interviu la noul job: lapsusul, emotia si ticul ii omoara pe barbati
Foto: Factroom

Un grup de cercetatori de la Universitatea Guelph, Ontario, Canada, a constatat ca, in medie, femeile fac fata mult mai bine decat barbatii la interviurile organizate pentru angajare la un nou loc de munca.

Analizandu-se cauzele care duc la aceasta siuatie, considerata neasteptata, cercetarea s-a oprit la trei factori care influenteaza puternic, dar nu in mod egal comportarea la interviu a femeilor si a barbatilor: ticul, lapsusul si emotia, noteaza Factroom.

Ticul

Ca gest spontan si necontrolat, ticul actioneaza aproape pervers. Atata vreme cat barbatul nu este constient de faptul ca face miscari inutile, acestea nu au nicio influenta asupra puterii lui de gandire sau de concentrare, asupra memoriei si asupra promptitudinii raspunsului pe care il va da.

Cand, dimpotriva, barbatul constientizeaza faptul ca a intervenit o reactie involutara pe care nu o poate stapani, atunci acesta devine obsedat, actioneaza neprevazut si nu-si mai poate concentra atentia asupra subiectelor aflate in discutie.

Ticurile sunt multe si foarte diferite, ele difera de la o persoana la alta si sunt cu atat mai usor de eliminat prin vointa, cu cat au fost sesizate mai precoce. Daca n-ai facut nimic in primele 10-15 minute, gestul devine automatism, iar stapanirea lui dificila si uneori imposibila.

La femei, ticurile intervin incomparabil mai rar decat la barbati, fiind in acelasi timp mult mai usor de controlat si mai putin obsedante.

Lapsusul

Lapsusul este jenant mai ales prin faptul ca nu-ti dai seama de el decat atunci cand deschizi gura ca sa pronunti cuvantul pe care ai uitat ca l-ai uitat.

Este de preferat ca, simtind pericolul care te paste, sa ocolesti subiectul, sa divaghezi, sa faci orice altceva prin care te mentii activ interesul decat sa insisti pe o memorie care nu te ajuta si sa cazi in penibil.

Fara nicio exceptie, lapsusul genereaza panica. Odata panica declansata, daca te-a prins nepregatit, te poate lasa mut si cu gura deshisa, incapabil sa pronunti cuvantul de care depinde slujba ta, soarta ta, viata ta.

Originile lapsusului trebuie cautate intr-o carenta minora a memoriei, iar riscul lui poate fi indepartat din timp, cu sprijinul medicului neurolog. El iti poate recomanda unul din produsele pe baza naturista, care intaresc functiile creierului, inclusiv memoria.

Daca stii ca prezinti asemenea risc, respectiv nu esti la primul episod, este mai bine sa te prezinti la o consultatie, sa-ti administrezi dozele prescrise, uneori chiar de lunga durata, si sa nu descoperi ca te balbai tocmai la interviu.

Si lapsusul este mult mai frecvent la barbati decat la femei. Ele il resimt de cele mai multe ori abia dupa instalarea menopauzei.

Emotia

Emotia ii poate cuprinde in aceeasi masura pe barbati sau pe femei, iar frecventa si intensitatea momentelor emotive depind de fiecare individ in parte. O anumita sensibilitate a femeilor le face adesea mai expuse.

Lipsa de sensibilitate a unor barbati poate parea un soi de indiferenta, ceea ce ii dezavantajeaza.

Uneori emotia este insotita de transpiratia palmelor, tremuratul buzelor, clipiri dese, foame sau dimpotriva greata. Nu te jena sa iei cateva inghitituri de apa, daca ti-a oferit angajatorul, sau macar sa respiri adanc. Sunt masuri simple, dar cu efect imediat. Nu te apuca sa iei o pastila, cu efect mult dupa ce ai iesit de la interviu.

Cu ocazia interviului, mai intervine si faptul ca cel care angajeaza este mai intelegator cu o candidata emotiva decat cu un candidat incapabil sa fie stapan pe sine. Un barbat emotiv face impresie proasta, o femeie emotiva pare justificata.

Profesoara Amanda Feiler, de la Universitatea citata, sustine ca femeile isi controleaza mai usor emotia, fiind obisnuite cu conversatiile de tipul "intre noi, femeile", unde isi descarca adesea sufletul, cu toate sentimentele ascunse in el.

Barbatii se prezinta mai retinuti, mai inchisi in ei, mai sobri, ceea ce nu este tocmai avantajos, in cazul unui interviu.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#emotii interviu angajare, #interviu angajare ticuri, #interviu angajare barbati femei , #interviu