Limbajul trupului: 7 greseli majore la interviul de angajare si diferente culturale

Joi, 01 Mai 2014, ora 19:35
25142 citiri
Limbajul trupului: 7 greseli majore la interviul de angajare si diferente culturale

Compania visurilor tale angajeaza, asa ca iti faci temele, trimiti CV si ajungi sa fii chemat la interviu. Insa in drumul tau spre jobul pe care ti l-ai dorit mereu si pentru care esti persoana potrivita strangi mana angajatorului si ii multumesti pentru timpul acordat, spulberandu-ti complet sansele.

Cum? Prin gesturile tale ai reusit sa-i transmiti celui care te intervieveaza ca nu esti tocmai cel pe care il cauta. Sunt greseli simple, dar care te pot costa postul dorit, potrivit expertului Tonya Reiman, autoarea cartii "The Power of Body Language", citata intr-un articol publicat de Business Insider.

Cand cineva te intalneste pentru prima data, are loc in mod inconstient si tacut o "scanare" pentru a stabili daca te poate percepe ca pe o persoana de incredere si agreabila. Aceasta impresie este bazata in primul rand pe comunicarea nonverbala.

Astfel, din momentul in care te-ai prezentat la interviu si pana pleci, trebuie sa fii extrem de constient de gesturile facute si semnalele nonverbale transmise.

Acestea sunt sapte dintre cele mai frecvente greseli facute la interviu cand vine vorba de limbajul trupului:

1. Postura incorecta

Fii atent intotdeauna la pozitia corpului. "Oamenii nu realizeaza ca interviul de angajare incepe in camera de asteptare. Asa ca nu sta neglijent in scaun in timp ce astepti sa fii primit.

Pentru a fi perceput ca o persoana de incredere trebuie sa stai drept, fie ca esti pe scaun, fie ca esti in picioare, cu gatul alungit, umerii si urechile aliniate si cu umerii trasi spre spate", recomanda Tonya Reiman. O astfel de postura ne face pe noi insine sa ne simtim mai puternici si mai increzatori, in timp ce ne creeaza o imagine exterioara caracterizata prin credibilitate, forta si vitalitate.

2. O strangere de mana neconvingatoare

In ceea ce priveste strangerea de mana, aceasta trebuie sa fie naturala, nici prea energica, nici prea slaba, scutarand mana de doua-trei ori.

3. Palmele transpirate

Nu e nimic mai rau decat sa strangi o mana umeda si lipicioasa. "Daca ai o astfel de problema, mergi la baie si tine incheietura mainii sub apa rece pentru un minut.

Acest lucru te va ajuta sa iti mentii palmele uscate timp de aproximativ 10 minute, astfel incat prima ta strangere de mana va fi una puternica, si nu transpirata si nesigura", mai spune Tonya Reiman.

4. Absenta contactului vizual

Autoarea recomanda sa te asiguri ca te uiti in ochii angajatorului suficient de mult. Lipsa contactului vizual il va face pe acesta sa presupuna fie ca esti nesigur, fie ca nu ai un raspuns potrivit la intrebarea pe care a adresat-o sau chiar ca nu esti de incredere. Chiar daca nu este asa, modul in care esti perceput este totul la interviul de angajare.

5. Gesturile nervoase

Te joci cu parul sau iti atingi fata - orice astfel de gest necontrolat ii va distrage atentia celui care iti ia interviul de la alte aspecte la care ar trebui sa se concentreze in ceea ce te priveste.

In acelasi timp, demonstreaza ca esti foarte emotiv, iar acesta nu este mesajul pe care vrei sa-l transmiti.

6. Pari neatent sau neinteresat

Schimbarea frecventa a pozitiei in scaun, neastamparul l-ar putea face pe angajator sa creada ca esti plictisit. In schimb, arata-ti interesul aplecandu-te usor in fata, inclinand capul si incuviintand din cand in cand.

7. Nu zambesti

Zambetul demonstreaza incredere, sinceritate, caldura si energie. De asemenea, il face pe interlocutor sa iti zambeasca la randul sau. Daca nu zambesti sunt sanse mari sa fii perceput ca o persoana sumbra si distanta.

Acelasi gest, interpretari culturale diferite

Aplicate in culturi diferite, cele mai multe dintre sfaturile prezentate mai sus pot avea rezultate diferite.

Daca in culturile occidentale contactul vizual transmite un mesaj pozitiv, acest gest este considerat neplacut in Japonia. Angajatorii americani si europeni cred ca este vorba de dezinteres atunci cand un japonez isi pleaca privirea in timpul interviului, in timp ce pentru japonez inseamna manifestarea unui respect profund.

La un interviu in Germania, in schimb, nu trebuie sa eziti sa te uiti in ochii angajatorului, potrivit Alumniportal Deutschland, un portal german de joburi.

Diferentele culturale exista si in ceea ce priveste gesticularea. Italienii gesticuleaza mai mult decat britanicii. Folosirea energica a mainilor in timpul vorbirii, care nu este tolerata de unii asiatici, le arata latino-americanilor ca vorbitorul este pasionat de subiect. In Germania este recomandat ca gesticularea sa fie folosita cumpatat.

Zambetul este strategia care merge la sigur in orice cultura.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#limbaj corporal interviu angajare, #sfaturi interviu angajare, #comunicare nonverbala angajator , #interviu