Patru pasi pentru a obtine slujba de vis

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 19 August 2009, ora 12:16
4042 citiri
Patru pasi pentru a obtine slujba de vis

Pana si in conditiile actuale, a unei piete a muncii extrem de tensionata, este posibil sa iti gasesti o slujba buna. Trebuie insa sa te adaptezi conditiilor pietei si sa-ti modifici comportamentul, pentru a obtine slujba pe care ti-o doresti.

Unii manageri inca mai fac angajari, iar persoanele capabile sunt la fel de cautate ca intotdeauna - doar competitia s-a "ascutit", asa ca e momentul sa pui totul la bataie pentru a-ti maximiza sansele de a pune mana pe o slujba buna, scrie Forbes. Poti sa ajungi in momentul in care ti se face o oferta, cu cateva strategii "destepte" si o multime de munca.

"E o situatie diferita acum. A fost o piata a muncii dominata de candidati, acum e o piata dominata de angajatori", explica Eric Winegardner, vicepresedinte al website-ului Monster, specializat in anunturi de joburi si recrutare.

Cu toate acestea, Winegardner este de parere ca sunt inca "sute de mii de slujbe in orice sector", asa ca cel mai bine este sa abordezi cautarea unei slujbe ca si cum ar fi o competitie in care ai sanse de castig, nu ca o cursa pierduta din start.

Pasul 1: Personalizeaza-ti oferta

Winegardner sustine ca zilele in care trimiteai sute de scrisori de intentie care incepeau cu "Stimate Domnule/Stimata Doamna" au trecut. Acum, prin reteaua de prieteni si cunostinte vei descoperi unde sunt locuri de munca disponibile si vei trimite candidatura ta la biroul potrivit, fara a merge pe bajbaite.

Pentru a atrage interesul departamentului de Resurse Umane, un CV interesant trebuie sa sublinieze cele mai mari succese de la slujba anterioara, nu rutina saptamanala si responsabilitatile.

Iar o scrisoare de intentie trebuie sa fie o prezentare "desteapta" a calitatilor tale, care sa reflecte si faptul ca ai ceva cunostinte despre compania in care incerci sa te angajezi.

Aceeasi precizie si cercetare trebuie demonstrata si la interviu, spune Nancy Keene, director al Stanton Chase International, o firma specializata in cautarea de manageri.

Keene crede ca totul sta in pregatire - este cea mai usoara cale de a avea succes la un interviu de angajare. Asta inseamna ca trebuie sa afli cat mai multe despre companie si cei care te intervieveaza, ca sa-ti poti modifica mesajul in functie de ce au ei nevoie.

Pasul 2: Arata rezultate

"Intr-un interviu de ingajare, rezultatele sunt de baza", este de parere Jill Smart, sef de resurse umane la Accenture, o companie specializata in servicii de management si tehnologie. "Toata lumea poate sa vorbeasca despre experienta si aptitudini. Tu trebuie sa traduci aceste lucruri, pentru a avea impact", te sfatuieste expertul.

Ai adus in firma 10 clienti importanti anul trecut? Mentioneaza asta si orice alt rezultat care-ti aduce puncte in plus fata de concurenta.

Pasul 3: Obtine informatii din interior

Expertii sunt de acord ca daca intelegi cultura corporatista ai mai multe sanse sa obtii slujba pe care ti-o doresti. Toti candidatii de top vor indeplini cerintele job-ului respectiv, insa intervievatorii vor sa stie daca ei se vor si potrivi locului de munca.

Afla cine mai lucreaza la firma respectiva (foloseste-ti intens reteaua de prieteni si cunostinte pentru asta) si intreaba-i despre atmosfera din firma, despre stilul si valorile promovate acolo.

Poate pe manageri ii intereseaza sa vada rezultatele (fara a conta felul in care le obtii) - e simplu atunci sa mergi cu incredere la interviu, aratand ca esti o persoana care urmareste succesul in tot ce face.

O alta problema pusa de cultura corporatista este ca oamenii vorbesc - trateaza pe toata lumea ca si cum ai dori sa-i impresionezi. O singura vorba urata adresata receptionerei in ziua interviului, o plangere adresata soferului firmei cu privire la locul de parcare - toate acestea pot ajunge la urechile celor care te intervieveaza si iti pot periclita sansele de a obtine loculd e munca.

Priveste si mai ales trateaza pe toata lumea ca si cum ar fi persoanele cu care vei lucra la un moment dat.

Pasul 4: Fa o impresie de invingator

Infatisarea si prezenta ta contribuie la tonul unui interviu de angajare. Catherine Kaputa, autor al cartii "The Female Brand", crede ca, din multe puncte de vedere, femeile au avantaje importante comparativ cu barbatii, anume aptitudinile pentru comunicare si relationare.

La un interviu, femeile ar trebui sa acceseze aceste calitati, fiind atente la mediu si adoptand un limbaj corporal potrivit. Kaputa crede ca o prima impresie castigatoare este determinata de felul in care intri in incapere (cu incredere) si faci cunostinta cu intervievatorii.

Apoi, in timpul interviului, ai grija sa pari ca te simti confortabil (chiar daca ai emotii), apleaca-te usor inspre interlocutor si mentine contactul vizual cu el in permanenta.

Fereste-te insa de stereotipurile privind femeile: ai grija sa nu pari prea vorbareata, fii concisa si raspunde la orice intrebare in mai putind e un minut.

Daca intervievatorul pare distrat, e timpul sa inchei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#sfaturi interviu angajare, #trucuri interviu angajare , #interviu