Aberatia zilei: Munca l-a creat pe om, dar nici lenea n-a omorat pe nimeni

Miercuri, 15 Aprilie 2015, ora 14:13
12626 citiri
Aberatia zilei: Munca l-a creat pe om, dar nici lenea n-a omorat pe nimeni
Foto: Arhiva/totulinmiscare.wordpress.com

Peste patru milioane de romani buni de munca prefera sa traiasca din ajutoare sociale sau din banii castigati la "negru".

De exemplu, la fabrica de confectii din Barbatesti, judetul Valcea, vor fi adusi lucratori de peste mari si tari pentru ca localnicii n-au chef sa oboseasca muncind.

Fabrica a fost deschisa in urma cu circa 10 luni de un investitor impresionat de situatia grea a familiilor din aceasta zona defavorizata. O scoala dezafectata a fost tencuita si vopsita, iar echipamentele de lucru au fost instalate. Oamenii se declarau incantati de idee si dornici sa castige un ban cinstit.

Unele femei spuneau ca sunt in stare sa faca si 15 kilometri pe jos numai sa aiba un loc de munca, iar tinerii erau bucurosi ca au o sansa in plus sa nu ia calea strainatatii. Doar produsele erau destinate exportului, mai exact englezilor.

In scurt timp, 300 de locuri de munca au fost create, iar investitorul isi facea planul sa le sporeasca la 500.

Pe cat de repede s-a aprins scanteia, pe atat de repede s-a si stins.

"Cand am adus acest investitor in Barbatesti am crezut ca se vor bate oamenii pe cele 300 de locuri de munca. Din pacate, nu a fost asa. Fabrica are acum doar 28 de angajati din toata zona, de pe langa Horezu. Degeaba am lipit afise prin statiile de autobuz si am mers prin comune, pe la primarii, sa le spunem ca avem locuri de munca, ca organizam cursuri de calificare. N-a venit nimeni, oamenii nu vor sa munceasca", a declarat zilele trecute Constantin Banacu, primarul localitatii, pentru Adevarul.

Se pare ca, desi se plang de saracie, localnicii refuza sa munceasca pentru un salariu minim pe economie, chiar daca 700 dintre cei peste 3.000 sunt someri.

"Ca si explicatie ni s-a spus ca nu vor sa-si complice viata. Asta e explicatia care mi s-a dat, ca nu vor sa-si complice viata cu un loc de munca", a declarat Alexa Copiuc, reprezentantul fabricii de confectii, pentru Digi24.

"Si din cauza programului. Nu se respecta programul. Chiar nu se respecta. Se lucreaza pana la 5, 6, 7. Eu am lucrat acolo. (...) Sotului nu ii convenea ca eu veneam seara acasa", a spus o femeie, in timp ce alta s-a plans ca nu stie sa lucreze la masina de cusut, ca si cand n-ar putea sa invete.

Cu alte cuvinte, comunitatea rurala pare si prea tanara si prea batrana in acelasi timp. Femeia nu mai invata de mica sa toarca, sa teasa, ca pe vremuri, sau sa coasa la masina, in schimb ea inca mai trebuie sa tina singura in spate intreaga gospodarie, ca altfel o lasa barbatul de izbeliste.

Prin urmare, pentru ca fabrica sa isi continue activitatea, Constantin Banacu a lansat un apel... international.

"La o intalnire a Camerei de Comert si Industrie am zis ca suntem dispusi sa apelam si la forta de munca din China sau Filipine. La scurt timp, am primit un telefon din partea unui reprezentant al Ambasadei Republicii Bangladesh in Romania. Mi-a spus ca ei au oameni in Pitesti si in alte cateva orase, si ca ar putea trimite si la noi muncitoare, ca sunt foarte bune in domeniul confectiilor textile. M-as bucura sa aduca macar 50 sau 60 de persoane, ca avem unde sa le cazam", a precizat acesta pentru sursa citata.

Asa se face ca Barbatestiul va primi musafiri din Bangladesh. Alte doua scoli dezafectate din localitate se vor transforma in spatii de cazare, muncitoarele urmand sa primeasca salariul minim pe economie si bonuri de masa.

"Oamenii de stiinta sa-si dea mana si sa descopere cat mai repede un tratament impotriva lenei", a spus Banacu.

Din pacate, acesta nu este un caz singular. La fel s-a intamplat si la Dangeni, Vaslui, unde o firma a fost adusa tot de primar tocmai de la Botosani pentru a infiinta 50 de locuri de munca, insa doar 11 persoane s-au aratat dornice sa puna mana la treaba 8 ore pe zi pentru transport asigurat si 1.000 de lei salariu net.

In Romania exista zeci de localitati, in special in mediul rural, unde oamenii refuza sa munceasca, preferand sa traiasca de pe o zi pe alta din ajutoarele oferite de stat sau din banii castigati muncind la negru pe ici, pe colo. Una dintre cele mai dramatice situatii se inregistreaza in randul absolventilor de liceu sau facultate, unde rata somajului atinge 24%, conform Eurostat.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#fabrica Barbatesti Bangladesh, #refuza locuri munca sate, #someri sate , #locuri de munca disponibile