Alarma: Tarile dezvoltate se pot astepta la 17 milioane de someri

Miercuri, 02 Ianuarie 2013, ora 13:10
2925 citiri
Alarma: Tarile dezvoltate se pot astepta la 17 milioane de someri
Foto: Arhiva

Un raport elaborat de ONU arata ca tarile dezvoltate au nevoie de cel putin cinci ani pentru ca economiile lor sa absoarba suficienti someri, astfel incat nivelul fortei de munca sa atinga pragul existent inainte de anii fatidici 2008-2009.

In orice caz, anul 2013 se anunta prea anemic pentru ca sa poata prelua o parte din criza somajului cu care ne confruntam si care abia acum se observa ca are caracteristicile sale proprii, diferite de criza economica sau financiara.

De altfel, desi somajul este o problema care include atat aspectul economic, cat si cel social, inclusiv educational, atentia economistilor lumii se focalizeaza cu incapatanare pe cresterea economica si pe temutul indicator PIB, ca si cum odata intrate acestea in normal, somajul se rezolva de la sine.

Cei care conteaza pe asemenea legaturi imbatabile intre cresterea economica si diminuarea somajului ar putea observa ca, in anii de glorie ai mecanizarii si automatizarii, atunci cand Ford trecea la lucrul pe banda rulanta, cresterea economica spectaculoasa a produs ea insasi un impresionant somaj temporar.

Merita rememorat faptul ca, in acei ani, oamenii ramasi fara lucru si-au exprimat revolta impotriva mecanizarii, ajungand uneori sa distruga masinile care le luau painea de la gura.

Multe minti luminate au trebuit sa explice opiniei pubice efectele pe termen lung ale mecanizarii, care va absorbi un volum nebanuit al fortei de munca, in masura in care aceasta se va califica si specializa.

Cifrele nu dau mari sperante

Bineinteles, nu mai este astazi acceasi situatie, dar nici nu trebuie luat drept corolar faptul ca o crestere economica determina de la sine lichidarea somajului, care a ajuns cronic.

Cu atat mai mult ramanem rezervati la acest aspect, cand constatam ca asteptatele cresteri economice nu se anunta decat anemice, de durata si la fel de probabile ca buletinul meteo. Omul de rand se simte mai curand sub cod galben, decat sub unul verde.

Expertii preconizeaza, pentru 2012, o crestere economica pe plan global de numai 2,2%, si nu 2,4%, cat se preconiza in iunie. Pentru 2013, se prognozeaza, tot la nivel global, aceeasi crestere de 2,4% prevazuta initial pentru 2012, dar ea este cu 0,7 puncte procentuale mai mica, decat ceea ce se estima cu cateva luni in urma.

Cum insa cifrele globale sunt cosmetizate de cresterile din tarile emergente, Uniunea Europeana se asteapta sa incheie anul cu ceea ce economistii numesc "crestere negativa", respectiv recesiune. Probabil, va fi de (minus) 0,3%.

Intrucat este mai usor sa faci planuri decat sa tragi concluzii, ramanem optimisti pentru anii viitori, contand in 2013 pe o crestere usoara, de 0,6%, iar in 2014 pe 1,7%, la nivelul Uniunii Europene.

17 milioane de someri

Cifrele arata lapidar ca este putin probabil ca somajul sa scada in urmatorii ani. In orice caz, asta se va putea produce atunci cand economiile vor permite repornirea motoarelor societatii de consum, principalul burete care absoarbe somajul.

Ingrijorator este si faptul ca somajul se constata ridicat tocmai in tari dezvoltate, ca Statele Unite, Japonia, tarile din UE. S-ar putea ca numarul somerilor din tarile dezvoltate, aflat in crestere, sa se apropie de 17 milioane si, chiar in conditiile cand economiile vor fi bine stapanite, nu sunt motive sa prevedem scaderea lor pana in 2017.

Abia aunci, daca programele economice vor fi bine dirijate, se devine posibila o noua crestere a consumurilor si, implicit, absorbtia somerilor spre activitatile productive.

Problema insa nu va fi simpla, intrucat dupa ani buni de somaj poate aparea problema descalificarii personalului, a pierderii aptitudinilor si chiar a pierderii rabdarii.

Ar fi greu sa prevedem de pe acum daca oficialii din 2017 se vor confrunta mai intai cu nevoia recalificarii somerilor sau cu calmarea nemultuirii sociale, ajunsa la limita.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Hackerii din gruparea Sandworm, legată de spionajul rus, sunt pe cale să devină o amenințare la nivel mondial
Hackerii din gruparea Sandworm, legată de spionajul rus, sunt pe cale să devină o amenințare la nivel mondial
O filială a gigantului american Google, Mandiant, avertizează joi, 18 aprilie, într-un raport, cu privire la activităţi ale unei grupări de hackeri cu legături cu spionajul rus, Sandworm,...
Google a introdus o nouă tehnologie de comprimare a imaginilor: JPEGli
Google a introdus o nouă tehnologie de comprimare a imaginilor: JPEGli
Google a introdus o nouă tehnologie de comprimare pentru imagini, denumită JPEGli, care promite să revoluționeze modul în care fotografiile sunt afișate și gestionate pe internet....
#somaj criza economica mondiala, #somajul global, #rata somaj tari dezvoltate , #locuri de munca disponibile