Cum ne-a transformat criza economica intr-o generatie umila

Duminica, 27 Octombrie 2013, ora 18:44
3169 citiri
Cum ne-a transformat criza economica intr-o generatie umila

Criza economica si faptul ca locurile de munca sunt din ce in ce mai putine in Europa au avut efecte vizibile asupra tinerei generatii si a scazut asteptarile tinerilor referitoare la cariera.

Aceasta este concluzia editorialistului BBC Ronald Alsop, autorul mai multor carti de profil, printre care si "The Trophy Kids Grow Up".

Cea mai frecventa intrebare care i se adreseaza acestuia este daca recesiunea le-a "dezumflat" sperantele tinerilor specialisti, iar raspunsul nu este un simplu "da" sau "nu", insa sunt dovezi evidente ca lupta pentru un job i-a facut sa fie mai umili pe cei care aveau anumite asteptari profesionale.

Tinerii de acum accepta cu mai multa usurinta salarii mai mici decat considera ca ar merita si sunt mai rabdatori cu privire la progresele profesionale. Cel mai important aspect, sustine Alsop, este faptul ca tinerii profesionisti au inceput sa se adapteze mai mult la cerintele angajatorilor din 2008 incoace.

Generatia pierduta: Isi vor mai gasi tinerii locuri de munca?

Este vorba despre generatia nascuta in anii 1980 si 1990, care a inceput sa ocupe piata muncii in anii 2000. Acestii tineri au capatat rapid o reputatie negativa pentru cerintele salariale prea mari si pentru faptul ca multi dintre ei se considerau supracalificati pentru joburile care li se ofereau.

Ce incepuse sa ii enerveze cel mai mult pe angajatori era faptul ca renuntau la locul de munca in momentul in care se plictiseau sau nu erau promovati si nu primeau mariri de salariu pe cat de repede s-ar fi asteptat.

In prezent, studiile au inceput sa scoata la iveala o reala schimbare de atitudine. Absolventii din cele mai multe tari sunt acum mai putin preocupati de ce salariu vor primi la inceput de cariera, avand mai mult o perspectiva generala pe termen lung, potrivit unui studiu realizat de Universum, o firma de consultanta din sectorul pietei muncii.

De exemplu, studentii din Marea Britanie si Germania considera castigurile din viitor si angajatorii stabili financiar mai importante decat inainte de criza.

Totodata, studentii chinezi sunt de parere ca deschiderea companiilor de a investi in viitoarele studii ale angajatilor este una dintre cele mai importante caracteristici ale unui job de inceput. "Aceasta atitudine este aproape renuntarea la prezent, in cautarea viitorului", a spus Joao Araujo, director de marketing la Universum.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#locuri munca criza, #joburi tineri criza, #tineri joburi recesiune, #somaj tineri , #locuri de munca disponibile