Romania a pierdut peste 400.000 de locuri de munca, in perioada de criza - BNS

Joi, 30 August 2012, ora 15:47
1933 citiri
Romania a pierdut peste 400.000 de locuri de munca, in perioada de criza - BNS
Foto: Monitorul de Vrancea

Romania a pierdut in perioada criza peste 400.000 de locuri de munca, adica tot ce s-a castigat in intervalul de boom economic, iar somajul a inregistrat o inrautatire semnificativa, potrivit Blocului National Sindical (BNS).

"Rata somajului se situeaza la ora actuala la maximul ultimilor opt ani, fiind de 7,4%, un maxim al somajului inregistrandu-se in randul tinerilor (23,7%). Studiul pe care l-am realizat a urmarit dinamica pietei muncii in ultimii 3 ani, iar in urma acestui demers am constatat ca economia Romaniei a pierdut in perioada de criza peste 400.000 de locuri de munca.

De asemenea, peste 100.000 de companii au disparut din piata, iar presiunea asupra locurilor de munca vacante este foarte mare - in prezent existand 28 de someri/loc de munca vacant", a afirmat Radu Soviani, expert al Biroului pentru observarea pietei muncii si a calitatii locurilor de munca din cadrul Blocului National Sindical (BNS).

Mai putine locuri de munca disponibile, in trimestrul al doilea

Potrivit acestuia, in perioada care urmeaza este necesara o absorbtie mai buna a fondurilor europene destinate resurselor umane.

"In ultimii trei ani, numai 10% din populatia ocupata in Romania, adica 900.000 de persoane, au facut obiectul programelor de formare profesionala. Din acest motiv, este necesara o absorbtie mai buna a fondurilor europene destinate resurselor umane. De asemenea, este nevoie de reducerea finantarii din fonduri publice a pregatirii profesionale a angajatilor, acolo unde exista posibilitatea accesarii de fonduri europene.

In cadrul programelor de perfectionare/specializare pentru ultimii trei ani, cea mai mare pondere din cele 464.700 de persoane care au urmat aceste studii s-a inregistrat in sectorul invatamant (24%), urmat de administratie publica si aparare, asigurari sociale din sistemul public (17%), dar si de sectorul de sanatate si asistenta sociala (13%)", a mai spus Radu Soviani.

La randul sau, presedintele BNS, Dumitru Costin, a subliniat faptul ca in prezent in tara noastra nu exista o corelare intre cererea si oferta de pe piata fortei de munca.

"Studiul intocmit de expertii nostri releva faptul ca in Romania nu exista la ora actuala o corelare intre cererea si oferta de pe piata fortei de munca. Cele mai vulnerabile categorii de varsta sunt tinerii si persoanele de peste 45 de ani, care intampina reale dificultati in gasirea unui loc de munca", a sustinut acesta.

In plus, el a enumerat cele mai longevive meserii, care sunt cele de electrician (12,5 ani), electromecanic (11 ani) si infirmiera (tot 11 ani). La polul opus, cele mai volatile meserii sunt cele de ospatar-bucatar (53 de luni), agent in activitati financiare (53,6 luni) si agent de paza (65,6 luni).

Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Bugetul României a ajuns într-o stare critică, avertizează din ce în ce mai mulți economiști. Sarabanda scumpirilor pe bandă rulantă, majorarea taxelor și a impozitelor reflectă cel mai...
Samsung ar putea lansa ceasuri inteligente cu o funcție de monitorizare a glicemiei
Samsung ar putea lansa ceasuri inteligente cu o funcție de monitorizare a glicemiei
Un nou raport sugerează că Samsung ar putea introduce monitorizarea glicemiei în ceasurile sale inteligente de generație următoare, o inovație care ar putea transforma modul în care...
#Romania pierdut locuri munca, #criza Romania locuri munca, #locuri munca Romania , #locuri de munca vacante