Sa-i primim pe imigranti cum se cuvine

Duminica, 02 Decembrie 2012, ora 12:55
4261 citiri
Sa-i primim pe imigranti cum se cuvine
Foto: The Economist

Atunci cand economia merge prost, tentatia de a lovi in imigranti este mare.

"Sa scoatem puturosii afara din Grecia", este unul dintre sloganurile partidului Zorii Aurii, din Grecia, formatiune de extrema dreapta ce a inceput sa urce in sondaje. Nici Marea Britanie nu face exceptie.

David Cameron a promis ca, pana in 2015, Marea Britanie va avea un flux de imigranti mai mic cu 50 la suta decat cel actual.

In Statele Unite, analistii politici se intreaba in ce masura au contribuit declaratiile anti-imigrationiste ale lui Mitt Romney la pierderea alegerilor. Toate aceste atitudini sunt gresite, subliniaza The Economist.

Orice teorie a dezvoltarii economice arata ca dezvoltarea economiei depinde, intr-o mare masura, de cresterea fluxului de oameni care trec granitele unei tari pentru a munci.

Acelasi argument este valabil si in cazul liberului schimb. Orice tara isi dezvolta comertul in conditiile in care forta de munca este specializata in anumite domenii, in curs de dezvoltare.

Forta de munca este astfel mai eficienta, iar productia creste. Guvernele au decis liberalizarea comertului atunci cand au inteles ca avantajele acestuia sunt mai mari decat costurile. Politicile economice in materie de imigratie sunt asemanatoare, in practica si in teorie.

In modelele economice traditionale, salariile a doi oameni, angajati de doi parteneri de business, in tari diferite ale lumii, care folosesc tehnologii similare, se supun principiului "egalizarii preturilor factorilor de productie", adica ar trebui sa fie la fel.

In practica insa, sa luam un exemplu din anul 2000: Un mexican care munceste in Mexic castiga cu 40 la suta mai putin decat un muncitor mexican care lucreaza in Statele Unite, ambii avand aceeasi educatie si experienta.

Mare parte din aceasta diferenta de salariu provine din productivitatea mai mica a muncitorilor din zonele sarace, care este unul dintre efectele infrastructurii proaste si lipsa de calificare a fortei de munca.

Un angajat intr-o tara saraca nu va putea atinge performantele unuia care munceste pentru o economie bogata.

Insa daca iei muncitorul din tara saraca si-l duci in cea bogata, acesta va castiga mai mult si va produce mai mult datorita tehnologiilor dezvoltate si a mediului de lucru potrivit. In plus, muncitorul din tara saraca nu va avea niciodata aceleasi pretentii materiale ca si muncitorul rezident.

La fel de adevarat este insa si faptul ca un aflux masiv de imigranti ar putea duce la scaderea salariilor din tara adoptiva. Echilibrul ar fi dat de un flux moderat de imigranti. O analiza realizata recent de John Kennan, de la Univesitatea Wisconsin-Madison, arata ca deschiderea granitelor ar duce, pe termen lung, la cresterea venitului mediu al angajatilor din statele dezvoltate cu 10.100 de dolari, adica o crestere de 100 la suta. Rezultatul? PIB-ul local al creste.

Intr-un alt studiu, realizat in 2007 de Paul Klein si Gustavo Ventura, profesori univeristari, autorii demonstraza ca ridicarea restrictiilor impuse circulatiei fortei de munca ar creste productia mondiala cu pana la 122 la suta. Aceasta politica ar duce la eliminarea barierelor comerciale, ceea ce este o teorie utopica. Chiar si ridicarea "modesta" a restrictiilor ar putea fi benefica.

Lant Pritchett, de la Universitatea Harvard, estimeaza ca o crestere cu numai 3 la suta a fortei de munca in statele dezvoltate ar determina cresterea randamentului anual prin eliminarea barierelor comerciale. Un exemplu ar fi incorporarea fortei de munca reprezentata de femei, care ar determina cresterea productivitatii fara "dislocarea" fortei de munca masculine.

Muncitorii din tarile bogate se tem ca imigrantii ar castiga bani pe spatele lor. Cu toate acestea, un studiu realizat pe aceasta tema de Francine Blau si Lawrence Kahn de la Universitatea Cornell arata ca impactul asupra salariilor rezidentilor este arareori negativ.

O analiza recenta facuta de Francesco D'Amuri, de la Banca Centrala a italiei, in colaborare cu Giovanni Peri de la Univeristatea California, arata ca, de fapt, imigrantii ii incurajeaza pe rezidenti sa-si desfasoare activitatea mai complex.

Toate aceste studii arata ca din imigratie, toata lumea are de castigat. Si daca guvernantii ar putea sa vada dincolo de teama lor de straini, dividendele ar fi uriase.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#imigranti state bogate, #legatura imigranti crestere economica, #teorii crestere economica imigranti , #locuri de munca vacante